Gemeente Rotterdam

In deze vergadering debatteerde de raad over diverse onderwerpen, zoals het Armoedebeleid en de uitstroom van In- en Doorstroombanen. Fracties stelden vragen in het Vragenhalfuur en hielden tweeminutendebatten.

Vragenhalfuur

De heer M. Heijmen (PvdA) stelde het college vragen over het voornemen van de Nationale Alliantie om binnenkort opnieuw te demonstreren. Het raadslid wilde weten of het college de kans op problemen groot acht.

De burgemeester antwoordde dat er bij eerdere demonstraties geen problemen zijn geweest, anders zouden er juist nu maatregelen worden genomen. Aanvragen voor demonstraties worden altijd zorgvuldig bekeken.

De heer R. Schuurman (Leefbaar Rotterdam) heeft vragen gesteld over ondergelopen stroomkastenkasten en gevaarlijke situaties op het Afrikaanderplein. Hij wilde weten wat het college gaat doen om ervoor te zorgen dat de stroomkasten niet meer vochtig zijn.

Wethouder Bolsius (o.a Buitenruimte) deelde de raad mee dat de stroomkasten zijn gecontroleerd en zijn schoongemaakt. Ook stelt de gemeente stroomdraden ter beschikking aan marktkooplieden De wethouder wees daarnaast op ieders eigen verantwoordelijkheid.

De heer L.C. Bruijn (PvdA) heeft vragen gesteld over de gehele of gedeeltelijke stremming van diverse noord-zuidverbindingen in het centrum van Rotterdam door omvangrijke werkzaamheden. Het raadslid vroeg hoe het college dit probleem zal oplossen.

Wethouder Baljeu (o.a. Vervoer) bevestigde de klachten over de bereikbaarheid.

Er zijn op dit moment zes stremmingen in de stad. De inzet van een verkeersregisseur, communicatie en voorlichting en afstemming met organisatoren van evenementen moeten bijdragen aan de oplossing.

Tweeminutendebat over stichting Cleo-Patria

Op verzoek van de SP debatteerde de gemeenteraad over de noodkreet van stichting Cleo-Patria over het ontbreken van geld bij de stichting. Doordat de stichting onvoldoende geld heeft kunnen de activiteiten op het gebied van emancipatie, integratie en participatie niet meer georganiseerd worden.

De SP riep het college op de vrouwenstudios open te laten en daaraan de benodigde middelen te verstrekken. De motie werd verworpen; alleen de ChristenUnie-SGP en de indiener stemden voor.

De PvdA benadrukte het belang van vrouwenstudios in de stad. GroenLinks wees op de noodzaak van vrouwenemancipatie. Daar sloot het CDA bij aan, maar die haalde ook de verantwoordelijkheid van de deelgemeenten aan. De VVD en D66 sloten zich aan bij het standpunt van het CDA. Het verwonderde de ChristenUnie-SGP dat organisaties zich bij de gemeente melden als deelgemeenten de subsidiekraan dichtdraaien. Het college werd opgeroepen snel in gesprek te gaan met de deelgemeenten. De noodkreet van stichting Cleopatria was aanleiding voor Leefbaar Rotterdam om het bestaan van deelgemeenten opnieuw ter discussie te stellen. Wethouder Kaya (o.a. Participatie) zegde toe dat de acute problemen rondom de vrouwenstudios worden opgelost.

Tweeminutendebat Veiligheidssituatie Katendrecht

Op verzoek van de PvdA debatteerde de raad over de veiligheidssituatie op Katendrecht. De fractie stelde dat de criminaliteit de laatste tijd enorm is toegenomen. De gemeenteraad nam een motie van de PvdA aan waarin het college op korte termijn maatregelen moet nemen om de veiligheidssituatie op Katendrecht te verbeteren. Alleen GroenLinks stemde tegen.

D66 stelde vast dat kwetsbare wijken steeds meer te maken krijgen met een gevoel van onveiligheid. De VVD wees op het belang van de aanwezigheid van de ondernemers. Ook het CDA gaf aan dat de onveilige situatie nadelig is voor het ondernemersklimaat. De SP vroeg of de politie wel actief en alert genoeg is. Volgens de ChristenUnie-SGP was de motie van de PvdA een motie van wantrouwen. Leefbaar Rotterdam bevestigde de problemen op Katendrecht met een aantal recente incidenten. De fractie wilde weten wie politiek verantwoordelijk is en met wie de gemeenteraad het debat aan moet.

De burgemeester sprak zijn zorgen uit over de situatie op Katendrecht. Hij benadrukte dat het de voortdurende aandacht heeft van de driehoek (burgemeester, politie en openbaar ministerie).

Tweeminutendebat Thuiszorg

De raad hield een tweeminutendebat over de recente ontwikkelingen bij Thuiszorg Rotterdam. Het debat was op een initiatief van de SP-fractie. Na het opstappen van de directie van thuiszorg dreigt voor het personeel massaal ontslag. De SP diende een motie in waarin het college werd opgedragen een actieve rol te spelen in het aan een baan helpen van alle thuishulpen huishoudelijke zorg waarvoor ontslag dreigt. De motie werd verworpen; alleen Leefbaar Rotterdam en de indiener stemden voor. De ChristenUnie-SGP wilde net als de andere raadsfracties weten op welke wijze de financiële steun van het Rijk aan het thuiszorgwerk zal worden besteed.

De PvdA uitte haar bezorgdheid over de werkgelegenheid van medewerkers in de thuiszorg. De fractie vroeg of er al een sociaal plan is. Het CDA sprak haar vertrouwen in de wethouder uit en riep de raad op de bemiddeling van de wethouder af te wachten. Leefbaar Rotterdam verwachtte niet dat het werk in de thuiszorgsector verdwijnt. Er zal behoefte blijven aan ondersteuning. De fractie wil voorkomen dat de financiële steun van het Rijk niet terecht komt bij de mensen die het werk doen. GroenLinks was eveneens bezorgd over de situatie bij Thuiszorg. Wethouder Kriens (o.a. Emancipatie) liet weten in gesprek te zijn met nieuwe werkgevers. Ze zijn bereid tot samenwerking met stichting Thuiszorg en nemen een deel van het personeel over. De middelen van het rijk gaan naar initiatieven met adequate oplossingen.

Milieueffectrapport Maasvlakte 2 aanvaardbaar

De gemeenteraad heeft het milieueffectrapport (MER) Bestemming Maasvlakte 2 aanvaardbaar verklaard. Dat houdt in dat het MER voldoet aan de wettelijke verplichtingen en de richtlijnen op het gebied van milieu. De fractie SP stemde tegen. De MER Bestemming toetst en onderzoekt o.a. of er ruimtelijke alternatieven zijn voor Maasvlakte 2, maar ook wat de gevolgen zijn voor de infrastructuur, de veiligheid en het milieu in Rotterdams gebied.

Raad neemt vier moties aan

Een gezamenlijke motie Walstroom van de coalitie PvdA, het CDA, de VVD en GroenLinks werd met algemene stemmen aangenomen. Het college moet zo spoedig mogelijk in overleg met het Havenbedrijf Rotterdam zodat in het hele havengebied walstroom voor de openbare ligplaatsen voor de binnenvaart wordt aangelegd. Ook moet de ferry- en cruisevaart worden uitgerust met walstroomvoorzieningen. Een volgende gezamenlijke motie van de coalitiepartijen werd ook aangenomen. Het college werd verzocht voortvarend te werk te gaan bij de aanleg van 750 hectare natuur en recreatie en in de activiteiten ruim aandacht te besteden aan natuur en milieu. De SP was tegen.

GroenLinks, de PvdA en het CDA riepen het college op in overleg met de Stadsregio vanaf 2013 te zorgen voor openbaar vervoer naar het recreatiestrand.

De motie haalde het; Leefbaar Rotterdam, VVD, CDA, SP, D66, ChristenUnie-SGP waren tegen. Een motie van GroenLinks en de PvdA om bij de uitwerking van het bestemmingsplan maximaal ruimte te creëeren voor de realisatie van windmolens nam de raad ook aan. Tegen stemden Leefbaar Rotterdam, VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie-SGP.

Burgemeester Opstelten en wethouder Baljeu (o.a. Vervoer) beantwoordde de vragen die in het debat naar voren kwamen. Verder verzekerde de burgemeester de gemeenteraad dat de communicatie naar de burgers over de Maasvlakte 2 zorgvuldig wordt opgepakt.

Raad debatteert over Armoedebeleid

De gemeenteraad heeft een debat gevoerd over het Armoedebeleid in Rotterdam.

Aanleiding voor het debat was het uitvoeringsprogramma Armoedebestrijding van het college.

Tien moties in stemming

De raad nam een motie van de PvdA, het CDA en GroenLinks aan waarin het college is gevraagd om een rapportage over de eerste ervaringen met het innen van een eigen bijdrage voor een inburgeringstraject. Leefbaar Rotterdam stemde tegen. Het college kreeg ook de opdracht een programma op te stellen voor een betere klanttevredenheid. Tegen deze motie van de PvdA en GroenLinks stemden Leefbaar Rotterdam, VVD en het CDA.

Alle basisschoolkinderen en hun begeleiders kunnen straks tussen 09.00 uur en 15.00 uur gratis reizen met het vervoer van de RET. Deze motie van de SP werd aangenomen. Met uitzondering van één lid stemden Leefbaar Rotterdam, de SP, drie leden van de PvdA, D66 en de ChristenUnie-SGP voor.

D66 riep op tot het ontwikkelen van begrijpelijke formulieren. De raad nam deze motie ook aan die steun kreeg van Leefbaar Rotterdam, VVD, CDA en de SP. Het voorstel van de SP om binnen tien jaar de Rotterdamse jeugd uit de armoede te helpen haalde het niet. Leefbaar Rotterdam, SP, D66 en de ChristenUnie-SGP stemden voor. De SP en de ChristenUnie-SGP pleitten samen ervoor 1 miljoen euro flexibel budget te creëren voor experimenteerruimte. De motie werd verworpen ondanks steun van Leefbaar Rotterdam, SP, D66 en de ChristenUnie-SGP.

Volgens Leefbaar Rotterdam moet er samenhang komen tussen het activerings- en armoedebeleid. De raad nam deze motie die alleen steun kreeg van de SP niet aan. Leefbaar Rotterdam pleitte verder voor onderzoek naar succesvolle Rotterdammers en deze als veerkrachtige voorbeelden te promoten. Alleen D66 steunde het voorstel. Ook een volgende motie van Leefbaar Rotterdam om concrete tegenprestaties te benoemen in het actieprogramma werd verworpen en kreeg opnieuw alleen steun van D66.

D66 verzocht het college feedback van cliëntenraden, het burgerpanel en formulierenteams als input te gebruiken ter verbetering van formulieren Leefbaar Rotterdam, SP en D66 steunden het verzoek, maar de motie haalde het niet.

Bijzondere bijstand als ondersteuning

B en W stellen dat de armoedecultuur moet worden doorbroken, armoede moet worden bestreden en het sociaal isolement moet worden tegengegaan. De doelgroep van het armoedebeleid is de groep mensen die langdurig moet leven van een inkomen op of rond het sociaal minimum zonder enig perspectief op inkomensverbetering. De ambitie is mensen met financiële problemen uit de gevarenzone te halen en te zorgen dat ze weer (financieel) op eigen benen kunnen staan. Bijzondere bijstand kan worden ingezet als ondersteuning aan burgers voor wie het perspectief op werk ontbreekt. Met o.a. (nog op te richten) formulierenteams en ouderenteams moet het gebruik van de bijzondere bijstand stijgen met 10%. Extra aandacht gaat uit naar kwetsbare groepen die intensief worden begeleid. Een ander uitgangspunt voor de armoedebestrijding is een efficiëntere uitvoering van regels. Onnodige uitvoeringsregels worden afgeschaft en aanvraagprocedures worden aanzienlijk vereenvoudigd. Samen met Amsterdam zal onderzoek worden gedaan naar het tegengaan van de armoedecultuur.

Als nieuwe beleidsmaatregelen worden nu een collectieve verzekering voor overige minima, uitbreiding doelgroep categoriale regelingen, minder leenbijstand en ondersteuning van gezinnen met kinderen geïntroduceerd.

Debat over uitstroom In- en Doorstroombanen

De gemeenteraad hield op verzoek van alle fracties een debat over uitstroom van het In- en Doorstroomproject (ID-project). Alle partijen in de raad maken zich zorgen over de toekomst van instellingen. Door de uitstroom van ID-ers naar Maatwerk dreigen meerdere kleine instellingen te sluiten. Het gaat om organisaties die een belangrijke maatschappelijk rol vervullen in wijken.

Het college moet onderzoeken welke kleine instellingen in de problemen dreigen te raken door de uitstroom van ID-ers. Deze motie van de PvdA, VVD, CDA, D66 en GroenLinks kreeg geen steun van Leefbaar Rotterdam.

De SP riep op de acute nood van kleine instellingen te lenigen. Vrijwel de gehele Leefbaar Rotterdam en D66 steunden het voorstel. Ook de SP pleitte voor de mogelijkheid, ID-ers die bij Maatwerk in dienst zijn, terug te laten keren naar hun oude werkplek tot het moment dat ze een baan hebben gevonden. De motie kreeg slechts steun van D66.

In het raadsdebat stelde het CDA dat ID-ers door moeten stromen naar een reguliere baan waar ze evenredig betaald worden. De VVD vond het onacceptabel dat mensen die zich willen inzetten nu thuis zitten. Ook Leefbaar Rotterdam keurde af dat ID-ers niet aan de slag kunnen.

Debat stichting Nighttown

De gemeenteraad hield een debat over de stop op de doorstart van stichting Live At Nighttown (LAN) die tot voor kort de programmering verzorgde in Nighttown. Doordat exploitanten van Nighttown zich hebben teruggetrokken is er nog steeds geen doorstart.

Leefbaar Rotterdam, die het initiatief had genomen voor het debat, keurde het beleid van de wethouder ten aanzien van de stichting af. Volgens de fractie was de wethouder te passief, had hij blind vertrouwen in de stichting en heeft hij signalen uit het veld en de raad genegeerd. Deze motie werd verworpen; alleen de indiener en de SP stemden voor.

GroenLinks sprak met nadruk vertrouwen uit in de wethouder en zag geen relatie tussen het afhaken van een exploitant en stichting LAN. Ook de SP heeft nog steeds vertrouwen in de wethouder maar vond het feit dat Nighttown nog steeds dicht is geen goede zaak. De PvdA vond het onredelijk dat de wethouder wordt verweten dat exploitanten zich hebben teruggetrokken. De fractie sprak net als de VVD en het CDA vertrouwen in de wethouder uit en de verwachting dat Nighttown binnenkort de deuren opent. Het CDA betreurde het feit dat exploitanten zich op het laatste moment hebben teruggetrokken. D66 stelde vast dat de wethouder conform de opdracht van de raad heeft gehandeld. De ChristenUnie-SGP gaat ervan uit dat de wethouder snel aan de slag gaat met het vinden van een nieuwe exploitant. Wethouder Kaya (o.a. Cultuur) schetste nog een keer de situatie rondom Nighttown. Volgens hem was er geen feitelijke aanleiding voor een onderzoek.

En verder heeft de raad

* de voorzitter en drie leden van de referendumcommissie benoemd en de Referendumverordening gewijzigd;

· de Verordening Peuterspeelzaalwerk Rotterdam 2007 vastgesteld. Leefbaar Rotterdam stemde tegen.

· motie-Cremers over een vergoeding aan burgers bij het niet op tijd afhandelen van gemeentelijke procedures afgedaan;

· motie-Van Heemst over verbetering van de gemeentelijke dienstverlening afgedaan.

Bron: Griffie, 06-04-2007