Ingezonden persbericht


Amsterdam, 29 maart 2007

De Veenfabriek op vrijdagavonden in het Van Gogh Museum tijdens Max Beckmann in Amsterdam, 1937-1947

Tussen 6 april en 19 augustus is het ensemble de Veenfabriek iedere vrijdagavond te gast in het Van Gogh Museum. Tijdens de tentoonstelling Max Beckmann in Amsterdam, 1937-1947 verzorgen zij, exclusief voor het Van Gogh Museum, een performance in de expositieruimte. De makers laten zich inspireren door het leven van Beckmann, de thematiek en de vorm van zijn werken. Daarnaast maakt kunstenaar Gerbrand Burger in opdracht van de Veenfabriek een video-installatie die op de vrijdagavonden te zien is.

Performance
In Max Beckmanns oeuvre zijn theater, variété en circusartiesten geliefde thema's. Hiermee sloot hij op eigen wijze aan bij het (Franse) modernisme. Deze 'maskerades' tonen Beckmanns overtuiging dat het leven een toneelstuk is, waarin iedereen een rol speelt. Voor dit project creëert de Veenfabriek meerdere performances, gemaakt door de vaste artistieke kern, waaronder de groep Touki Delphine, en makers/ kunstenaars zoals Boukje Schweigman en Peter Kuit, met wie de Veenfabriek vaker samenwerkt. Het project sluit aan bij de artistieke visie van de Veenfabriek, waarbij - volgens goede Hollandia gewoonte - de conventionele ruimte van het theater steeds ter discussie wordt gesteld en het effect van een specifieke locatie op de uiteindelijke voorstelling wordt onderzocht. Alle performances beginnen om 21 uur op vrijdagen. Reserveren is niet mogelijk.

Video-installatie Gerbrand Burger
Gerbrand Burger laat zich voor zijn installatie inspireren door een terugkerend beeld in Beckmann's werk waarbij personen uit een ei geboren lijken te worden. Beckmann ontleende dit beeld uit Helena Blavatsky's Geheime leer. Burger gebruikt dit geladen beeld in een hedendaagse setting waarbij de positieve belofte eindigt in een onheilspellend droombeeld.

Max Beckmann in Amsterdam, 1937-1947
Voor het eerst wordt uitgebreid aandacht besteed aan de Amsterdamse periode van een van de meest spraakmakende Duitse kunstenaars van de twintigste eeuw. Ruim 100 schilderijen en werken op papier, afkomstig uit (inter)nationale museale en particuliere collecties, zullen te zien zijn. Daarnaast wordt aandacht besteed aan de situatie in Amsterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog. De expositie toont meesterwerken uit deze Amsterdamse periode, waaronder vier indrukwekkende triptieken Carnaval, Toneelspelers, Perseus en Acrobaten. Zijn schilderijen getuigen onder andere van zijn interesse in het variétéleven, het Nederlandse landschap en het leven in Amsterdam. Aan de hand van zijn dagboek, brieven, foto's en een impressie van zijn atelier krijgt de bezoeker een indruk van het leven dat Beckmann leidde in Amsterdam.

Vrijdagavonden
Elke vrijdagavond is het Van Gogh Museum open tot 22 uur. Tijdens Max Beckmann in Amsterdam, 1937-1947 staan de vrijdagavonden ook in het teken van muziek, themagesprekken, literatuur en poëzie; met onder andere muziek van Cole Porter door het conservatoriumpodium, en programma's over exil- literatuur in samenwerking met Perdu en het Amsterdam Literary Festival met Al Galidi en Henkes & Bindervoet. Daarnaast worden Beckmannwandelingen georganiseerd onder begeleiding van gastconservator Beatrice von Bormann. De centrale hal van het museum wordt omgetoverd in een sfeervolle ontmoetingsplek waar genoten kan worden van een drankje en livemuziek. De verruiming van de openingstijden is mogelijk gemaakt door promoting partner Rabobank.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Voorlichting van het Van Gogh Museum: T +31 (0)20 570 52 92 of e-mailen naar pressoffice@vangoghmuseum.nl. www.vangoghmuseum.nl/beckmann