Gemeente Hilversum

Rampbestrijdingsplannen voor twee LPG-stations

3 april 2007
De burgemeester wil samen met brandweer, politie en de geneeskundige hulpverlening op alles voorbereid zijn. Daarom worden er naast een algemeen rampenplan in de gemeente Hilversum ook zogenaamde rampbestrijdingsplannen gemaakt. Gelukkig komen rampen of grote ongelukken in Nederland bijna nooit voor en de kans dat zoiets in Hilversum zou gebeuren is al helemaal klein. Om toch goed voorbereid te zijn, hebben de hulpdiensten en de gemeente deze plannen gemaakt.

Het rampenplan beschrijft op een algemene manier hoe de samenwerkende hulpdiensten een ramp of grote calamiteit bestrijden. Rampbestrijdingsplannen zijn veel specifieker. Dat kan omdat deze speciaal gemaakt zijn voor een bepaalde plek en een bepaalde situatie. Voor twee LPG-stations in Hilversum zijn er nu concept-plannen gemaakt, namelijk voor Tankstation 't Gooi BEC BV aan de Nieuwe Havenweg 31 en Tankstation Demarol Gulf aan de Zeverijnstraat 4a. Niet dat het hier nu gaat om bedrijven waar de kans groot is dat er een ongeluk gebeurt. Deze bedrijven hebben een vergunning, voldoen aan alle eisen en investeren veel in veiligheid. Maar, zoals bij alles in het leven zijn er risico's. Hulpverleningsorganisaties en gemeente hebben zich daarom afgevraagd dat, als er nu onverhoopt een rampzalig ongeluk gebeurt, wat ligt dan het meest voor de hand dat er gebeurt? Door hiervan uit te gaan, kunnen er vervolgens nu al zaken geregeld en bepaald worden als: alarmering van de juiste mensen, inzet van het aantal brandweerwagens, manier van bestrijden, ziekenhuizen waar eventuele slachtoffers naar toe kunnen, etc.
Hulpverleningsorganisaties en gemeente zijn zo optimaal voorbereid.

Tot 7 mei
Tot 7 mei liggen de ontwerp-rampbestrijdingsplannen ter inzage in de Burgerleeskamer, Melkpad 26. Uw zienswijze kan tot het einde van de inzagetermijn schriftelijk kenbaar worden gemaakt aan de Burgemeester van de gemeente Hilversum, Postbus 9900, 1201 GM Hilversum. Nadat de zes weken zijn verstreken, zal de burgemeester, mede aan de hand van de ingebrachte zienswijzen van de belanghebbenden, de definitieve rampbestrijdingsplannen opstellen en vervolgens ook vaststellen.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de heer Kokkeler (Openbare Orde en Veiligheid) op telefoonnummer 035 - 629 2349. U kunt ook op Internet relevante informatie vinden, klik op de links aan de rechterkant van dit scherm.