---
PERSBERICHT
Nummer: TR 126
Datum: 3 april 2006
Onderzoek naar mogelijkheden gebiedsontwikkeling
in Ferwerderadiel
Vertegenwoordigers van de landbouwsector in Ferwerderadiel willen mogelijkheden verkennen om met gebiedsontwikkeling de structuur van de landbouw in het gebied te verbeteren en tegelijkertijd wensen van de streek op het gebied van natuur, water, recreatie en de leefbaarheid van het platteland te realiseren. Tijdens een voorlichtingsavond, vorige week, zijn zo'n 120 landbouwers uit Ferwerderadiel op uitnodiging van LTO Noord, de Nederlandse Melkveehouders Vakbond, de Nederlandse Akkerbouw Vakbond en de gemeente Ferwerderadiel door LTO, provincie en Dienst Landelijk Gebied geïnformeerd over de ontwikkeling van de landbouw in Ferwerderadiel, mogelijkheden voor integrale gebiedsontwikkeling en planmatige kavelruil. Na kritische vragen en opmerkingen bleek de zaal positief over de mogelijkheden en is besloten door te gaan met onderzoeken wat integrale gebiedsontwikkeling Ferwerderadiel kan brengen.
In oktober 2005 leverde de Dienst Landelijk Gebied in opdracht van de provincie Fryslân het rapport "Landbouwstructuuronderzoek in Fryslân" op. Dit onderzoek geeft inzicht in de ontwikkeling van de schaalvergroting in de landbouw in Fryslân. Dit onderzoek onderstreepte de conclusie van gemeente en LTO-Noord afdeling Ferwerderadiel dat ontwikkelingen als de schaalvergroting in de landbouw, innovatie en het vrijkomen van agrarische bedrijfsgebouwen, nieuwe kansen bieden. Denk bijvoorbeeld aan het oplossen van versnippering, een groter aandeel huiskavel, verbeteren van de ontsluiting van kavels en verbetering van de waterbeheersing. Het proces van opschaling en bedrijfsbeëindiging in zowel de akkerbouw als de veehouderij heeft de komende jaren gevolgen voor de agrarische sector in de gemeente. Daarnaast spelen er in Ferwerderadiel ontwikkelingen op gebied van de upgrading van de Ljouwerterdyk en de bouw van het gemaal Vijfhuizen. Verder liggen er kansen op het terrein van andere functies op het gebied van natuur, recreatie, water en leefbaarheid die tegelijkertijd en samen met de streek kunnen worden opgepakt.
De provincie, de gemeente, LTO Noord afdeling Ferwerderadiel, Nederlandse Melkveehoudersvakbond, Nederlandse Akkerbouw Vakbond en Wetterskip Fryslân hebben besloten om gezamenlijk na te gaan of kansen kunnen worden benut, Dienst Landelijk Gebied ondersteunt daarbij. Het doel is om te werken via een benadering "van onder op", waarbij de wensen vanuit de streek leidend zijn. Op 27 maart is gebleken dat de landbouw in Ferwerderadiel unaniem de uitdaging aan wil gaan. De partijen gaan overleggen op welke
manier de volgende stap kan worden gezet, waarbij niet alleen de landbouw betrokken wordt. Want dat kenmerkt het proces: stap voor stap kijken wat doelmatig is en veel partijen er bij betrekken voor het integrale karakter. Want integraal is efficiënter en betekent makkelijker toegang tot geldstromen.
In de gemeente Dongeradeel is het afgelopen jaar een vergelijkbare verkenning gedaan voor de start van integrale gebiedsontwikkeling. Met een zeer groot draagvlak heeft de streek in december 2006 groen licht gegeven voor de uitvoering van het programma van aanpak voor de Integrale Gebiedsontwikkeling Dongeradeel.
---- --
Provincie Friesland