Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Leidschendam, 3 april 2007

Raad Nederlandse Detailhandel wil af van
verplichte winkelsluiting op Goede Vrijdag

Op vrijdag 6 april 2007 moeten de winkels op grond van de Winkeltijdenwet vanaf 19.00 uur gesloten zijn.

In 2006 leidde de verplichte winkelsluiting op Goede Vrijdag, vooral in de grote steden, tot verwarring en onbegrip bij consumenten. Sommige winkels moesten zelfs beveiligingsbedrijven inzetten om de winkel te kunnen sluiten, het winkelpersoneel werd uitgescholden en agressief bejegend. De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) stelt vast dat er steeds meer consumenten zijn die de betekenis van Goede Vrijdag niet kennen en daarom geen begrip meer tonen voor verplichte winkelsluiting om 19.00 uur. Verplichte winkelsluiting op Goede Vrijdag is door de tijd achterhaald.

De RND verwacht dit jaar nog meer problemen. Reden daarvoor is het groeiende ongenoegen van consumenten dat de winkel op een koopavond verplicht dicht moet, zonder dat rekening wordt gehouden met het belang van de consument. De RND wil daarom af van de verplichte winkelsluiting op Goede Vrijdag.

Goede Vrijdag is de vrijdag voor Pasen, christenen herdenken de kruisiging en dood van Jezus Christus, volgens de Tweede Vaticaanse Concilie is Goede Vrijdag een verplichte vastendag voor katholieken. Dit houdt in dat alle gedoopten tussen 18 en 60 jaar gehouden zijn om op Goede Vrijdag slechts één volledige maaltijd te nuttigen. Uit onderzoek blijkt dat nog maar weinig Nederlanders de betekenis van deze Christelijke vrijdag kennen, laat staan dat zij zich er naar gedragen.

De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) is een overkoepelende werkgeversorganisatie. De bij de RND - via de 12 brancheverenigingen - aangesloten detailhandelsondernemingen vertegenwoordigen ruim 14.000 vestigingen, 250.000 werknemers en een jaarlijkse omzet van 36 miljard euro. De RND behartigt de gemeenschappelijke economische en sociale belangen van zijn leden.