Gemeente Geertruidenberg


Geen honden bij speelplaatsen

Op 3 april om 16.00 uur heeft Ruben Rijpma het eerste bordje bij de speeltuin bij molen d'Onvermoeide in Raamsdonksveer geplaatst met hierop een speelse afbeelding die aangeeft dat hier geen plaats is voor honden.

Het groene bordje is in een halve boomstam geplaatst, wat voor een natuurlijke uitstraling zorgt. Met het plaatsen van het eerste bordje heeft hij het startschot gegeven voor het plaatsen van bordjes bij de 42 speeltuinen in de gemeente (inclusief trapveldjes en skatebanen) waarop duidelijk staat aangegeven dat hier geen honden mogen worden uitgelaten.

Alleen bordjes waar het wel mag

Ruben had bij de gemeente aan de bel getrokken vanwege de hondenpoepoverlast bij de molen in Raamsdonksveer. In eerste instantie is aangegeven dat er alleen bordjes zijn geplaatst op plaatsen waar het wél mag. Waar het niet is toegestaan om honden uit te laten, staan geen bordjes (hondenoverlastbeleid 26-6-2003). Ook wordt de speeltuin bij de molen in Raamsdonksveer meegenomen in de route van de poepzuiger en het trapveldje wordt extra schoongemaakt. Vervolgens heeft de raad gevraagd om een onderzoek naar het plaatsen van bordjes bij speeltuinen, die duidelijk aangeven dat honden(poep) niet welkom zijn/is op deze plaatsen. Hieruit bleek dat er voldoende budget was voor 50 bordjes. In maart en april zal de buitendienst de bordjes plaatsen.

Wat doet de gemeente?

Behalve het plaatsen van bordjes doet de gemeente nog meer:


- Aanpassen en hun hond uitlaten op de hondenuitlaatplaats (hup). Een poepzuiger zorgt ervoor dat alle hup's in de zomer

een keer per twee weken worden schoongemaakt met de poepzuiger; in de winter gebeurt dit iedere drie weken. Binnen de

gemeente Geertruidenberg geldt een opruimplicht!


- Ze biedt faciliteiten aan. Er zijn hup's ingericht in Raamsdonk, Raamsdonksveer en

Geertruidenberg. Bij het aanleggen van de hondenuitlaatvoorzieningen is het aantal uitlaatplekken gebaseerd op het aantal

inwoners per buurt. Uitlaatplekken zijn op loopafstand van buurtbewoners aangelegd en mogen geen overlast veroorzaken.

Daarom is getracht de uitlaatplaatsen op enige afstand van woningen te plaatsen.


- Ze doet het onderhoud van de hup en zorgt voor het openbaar gebied.

Elkaar erop aanspreken

De gemeente kan veel doen aan hondenpoepoverlast, maar zonder uw medewerking is het gedoemd te mislukken. De medewerking van iedereen is nodig, dus ook die van u. Laat uw hond alleen een hoop leggen op een hup. Als het toch daarbuiten gebeurt, moet u het opruimen. Spreek elkaar aan op fout hondenuitlaatgedrag.

Gemeentewinkel

Mocht u overlast van hondenpoep ervaren in uw straat, dan kunt u contact opnemen met de gemeentewinkel.