Stadsdeel Amsterdam-Noord

Amsterdam-Noord omarmt investeringsbesluit stadswarmte-plus

Dinsdag 27 maart jl. ging het college van B & W van Amsterdam akkoord met een investeringsvoorstel van het gemeentelijk Afval Energie Bedrijf voor het project Stadswarmte-plus in Amsterdam-Noord. Eerder ging de Raad van Bestuur van NUON, de tweede vennoot van de gezamenlijke joint venture Westpoort Warmte, akkoord. Op 8 februari jl. is door tachtig procent van alle betrokken partijen de intentieovereenkomst Stadswarmte-plus stadsdeel Amsterdam-Noord ondertekend. Een uniek akkoord.

Wethouder Kees Diepeveen:

"Met dit project levert Noord een flinke bijdrage aan de Amsterdams doelstelling voor CO2-reductie. Door stadswarmte-plus wordt straks in Amsterdam-Noord ruim 20.000 ton minder CO2 uitgestoten. Ook zal de luchtkwaliteit verbeteren, omdat vele duizenden schoorstenen van cv-ketels niet meer nodig zijn. Een gemiddelde stadswarmtewoning draagt net zo veel bij aan CO2-reductie als 55 zonnepanelen, het planten van 130 bomen, of 12.000 kilometer niét autorijden."

Duurzaam energiebeleid

Duurzaam energiebeleid staat hoog op de agenda van stadsdeel Amsterdam-Noord. Het dagelijks bestuur omarmt dan ook het investeringsbesluit van het college van B & W van Amsterdam. De beslissing is een stap voorwaarts in de ontwikkeling van een duurzame Amsterdamse samenleving. De Hemwegcentrale en de AVI-West lozen jaarlijks grote hoeveelheden warmte als restwarmte in de lucht en het water. Deze restwarmte wil Noord benutten om in eerste instantie bijna 15.000 nieuwe woningen, winkels, kantoren, en bedrijven te voorzien van ruimteverwarming en warm tapwater. Het gebruik van restwarmte kent grote voordelen boven warmteopwekking met een cv-ketel per woning of gebouw, zoals het terugdringen van milieubelasting (CO2 en NOx) en de forse besparing op fossiele brandstoffen.

Plus

Bovendien gaat het stadsdeel voor de plus. Dit betekent, eerste plus, dat waar nodig naast stadswarmte ook andere vormen van duurzame energie worden ingezet. Zo zal duurzame koude worden toegepast als hier vraag naar is bij nieuwbouw van woningen en gebouwen.

Tweede plus is de grote schaal waarop stadswarmte in Amsterdam-Noord kan worden toegepast. Om nieuw te ontwikkelen technieken naast stadswarmte en warmtepompen te stimuleren biedt het stadsdeel volop ruimte in haar bouwplannen.

Derde plus: Bijzonder is de afspraak van het college van B&W om met de twee warmtebedrijven Westpoort Warmte en NUON Warmte voor heel Amsterdam de discussie aan te gaan om op termijn de indexering van de warmtetarieven los te koppelen van die van aardgas. Daaruit volgen naar verwachting in de toekomst lagere warmtetarieven voor de gebruikers.

Intentieverklaring

Nagenoeg alle partijen hebben de intentieverklaring voor deze vorm van duurzame energie op 8 februari jl. ondertekend. Dat zijn stadsdeel Amsterdam-Noord, Westpoort Warmte, en diverse woningbouwcorporaties en projectontwikkelaars. Nu de uitvoering van het project een stap dichterbij is gekomen, is het zaak nog meer partijen over de streep te helpen. Vanaf 2008 kunnen de eerste buizen voor stadswarmte-plus de grond in.