Sanitaire maatregelen in de
zuivelhandel
3 apr 2007
Onderdeel: LEI
De wereldhandel in zuivelproducten is onderworpen aan sanitaire
maatregelen, gericht op het beschermen van leven en welzijn van mensen
en dieren tegen infectieziekten en verontreiningen. Het vermoeden
bestaat dat deze maatregelen soms onder valse voorwendselen worden
gebruikt. Dit misbruik zal naar verwachting toenemen naarmate de
tarifaire handelsbelemmeringen in de zuivel in de loop van tijd verder
worden afgebouwd.
De International Agricultural and Food Trade Policy Council (IPC) uit
Washington DC, VS, en de Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO) hebben
het LEI gevraagd om dit te onderzoeken. De resultaten van het
onderzoek zijn tijdens ronde-tafeldiscussie besproken op 2 maart bij
de WTO in Geneve, Zwitserland. Dit gebeurde met een panel met
vertegenwoordingen van de internationale zuivelindustrie,
beleidsmakers en instituten die gerelateerd zijn aan het SPS-verdrag
voor een publiek van waren circa 90 leden van SPS-delegaties.Thom
Achterbosch heeft daar een de voorlopige onderzoeksresultaten
gepresenteerd.
Het doel van het onderzoek is:
* het inventariseren van de handelsbelemmerende effecten van
sanitaire maatregelen voor zuivelexporterende bedrijven;
* het beperken van de tegenmaatregelen die getroffen exportbedrijven
hanteren;
* het verkennen van de mogelijkheden voor oplossingen in termen van
wereldwijde standaarden om de negatieve effecten van sanitaire
maatregelen structureel te beperken.
Het LEI-rapport Sanitary Requirements in Dairy Trade: Evidence from an
Exporter Survey on Divergent Standards zal in de zomer van 2007
verschijnen.
Samenvatting van de bijeenkomst
Powerpoint presentatie 'Sanitary Requirements in Dairy Trade'
Meer informatie
Contact
Thom Achterbosch
thom.achterbosch@wur.nl
LEI