Universiteit van Amsterdam

Veni-subsidies voor negen jonge onderzoekers van UvA en AMC

Gepubliceerd op 3 april 2007

Negen jonge, pas gepromoveerde wetenschappers ontvangen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) een zogeheten Veni-subsidie voor onderzoek aan de UvA en het AMC. Deze subsidie bedraagt maximaal 208.000 euro. Hiermee kan de onderzoeker drie jaar lang onderzoek doen en ideeën ontwikkelen. In totaal werden in deze subsidieronde 91 voorstellen gehonoreerd. De succesvolle kandidaten werden geselecteerd vanwege hun opvallend en origineel talent voor het doen van vernieuwend wetenschappelijk onderzoek. NWO betaalt bijna zeventig procent van elke subsidie. De universiteit of het instituut draagt ruim dertig procent bij.

De toekenningen

Etnische verschillen in risico op hart- en vaatziekten - dr. Charles Agyemang (Sociale Geneeskunde)
Hart- en vaatziekten komen vaker voor onder etnische minderheden. Er is weinig bekend over de redenen daarvoor. Deze studie combineert gegevens uit grote onderzoeken in Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Agyemang gaat onderzoeken of omgevingsfactoren in deze landen de etnische verschillen kunnen verklaren.

Dood doet leven - dr. Arnon Kater (Hematologie) Het probleem van chemotherapie bij chronisch lymfatische leukemie is dat door veranderingen in celdood regulerende genen de kankercellen niet meer vernietigd worden. Dit onderzoek is erop gericht om de cellen weer gevoelig te maken voor chemotherapie door specifieke celdood bevorderende genen te activeren.

Diversiteit door eenvoud - dr. Sape Kinderman (Biomoleculaire chemie) Er is een grote maatschappelijke behoefte aan nieuwe, synthetische moleculen met zeer uiteenlopende structuren. Dit is van groot belang voor de ontwikkeling van moderne medicijnen. Dit onderzoek heeft als doel om met eenvoudige chemische omzettingen structureel zeer diverse, biologisch actieve stoffen te maken.

Formele talen en hun gebruik in de logica - dr. Catarina Dutilh Novaes (Institute for Logic, Language and Computation) Onderzoek op het gebied van de logica wordt tegenwoordig vrijwel uitsluitend gedaan met behulp van talen die bestaan uit (wiskundige) symbolen en aan strenge regels onderworpen zijn (formele talen). Dutilh Novaes gaat bekijken in welke mate het gebruik van deze talen in de logica noodzakelijk is.


Locatiekeuze en prijsconcurrentie in regionale markten - dr. ir. Adriaan Soetevent (Economie)
Ondernemingen zoals winkelketens en benzinemaatschappijen hebben vaak verscheidene filialen of verkooppunten. In dit project onderzoekt Soetevent de locatiekeuze van ondernemingen en hoe de gevolgde prijsstrategie voor individuele filialen afhangt van de eigen locatie, de locatie van concurrenten alsmede de woonplaats en het verplaatsingsgedrag van consumenten.

In gesprek met Hollandse meesters - dr. Thijs Weststeijn (Kunstgeschiedenis)
Hoe spraken zeventiende-eeuwse schilders over hun werk? In kunsttraktaten uit deze periode werden oudere, Italiaanse termen aangepast aan de specifieke Nederlandse schilderpraktijk. Met het achterhalen van deze woordenschat wil het onderzoek door de ogen van de kunstenaar kijken naar schilderijen uit de Gouden Eeuw.

Meetproblemen in psychologische experimenten - dr. Jelte Wicherts (Psychologische methodenleer)
Psychologische constructen zoals angst en werkgeheugen moeten in onderzoek op een bepaalde manier worden gemeten. In psychologische experimenten kunnen sommige van deze metingen onbedoeld kwalitatief veranderen. In dit onderzoek wordt gekeken naar dit methodologische probleem en naar een mogelijke oplossing.

Longschade aangepakt - dr. Catharina Wieland (Centrum voor Experimentele en Moleculaire Geneeskunde)
Tijdens bacteriële infectie van de long kan té veel ontsteking leiden tot weefselschade. De balans in de cel wordt bepaald door kinases. De activiteit van deze enzymen tijdens longinfectie en de mogelijkheden tot remming van slechte kinases worden onderzocht.

Hoe T-cellen infecties onthouden - dr. Monika Wolkers (Laboratory for Experimental Oncology and Radiobiology, LEXOR)
Het immuunsysteem beschermt ons tegen terugkerende infectieziektes. T-cellen vormen hierin een belangrijk onderdeel: ze slaan eerder tegengekomen ziektekiemen in hun geheugen op en reageren hierdoor sneller bij herinfectie. Dit onderzoek richt zich op het ontcijferen van deze T-cel programmering.

De ontdekking van grammatica - dr. Jelle Zuidema (Computationele taalkunde)
Cruciaal bij het leren van taal is het vermogen om hiërarchische structuur te ontdekken in zinnen. Zuidema gebruikt leertechnieken uit de computationele taalkunde en data van kinderen, zangvogels, apen en walvissen om te zien of dit vermogen uniek is voor mensen.

Vernieuwingsimpuls

De Veni-subsidie is een van de drie subsidievormen van de Vernieuwingsimpuls. De andere twee subsidies zijn de Vidi-subsidie (voor ervaren postdocs) en de Vici-subsidie (voor zeer ervaren onderzoekers). De Vernieuwingsimpuls is opgezet in samenwerking met het Ministerie van OCW, de KNAW en de universiteiten