Gemeente Zandvoort
Duinbezoekers alert op tekenbeten (03 april 2007)
Een teek? Pak 'm beet! Dat is de boodschap die de GGD Kennemerland meegeeft aan iedereen die de natuur ingaat. Om besmetting met de ziekte van Lyme te voorkomen is het belangrijk om teken snel te verwijderen.
Lyme
De GGD adviseert daarom aan iedereen om zich na een uitstapje in de natuur te controleren op teken. Gewoon doen. Zeker nu veel mensen ziek worden van tekenbeten. Veel van de teken in de duinen dragen de borreliabacterie bij zich. Deze bacterie is de veroorzaker van ziekte van Lyme. Een meer dan vervelende ziekte, die vaak diep ingrijpt in het leven van mensen, zo bleek uit verschillende publicaties in onder meer het Haarlems Dagblad.
Voorkomen
Om infectie te voorkomen is verwijderen van een teek erg belangrijk. Een controle na een uitstapje in de natuur is daarom belangrijk. Daarbij moet speciaal gelet worden op de knieholtes, liezen, oksels, nek en de huid achter de oren. Een teek is eenvoudig te verwijderen met een pincet. Nog iets om gewoon te doen: door op de paden te blijven, contact met struiken en lang gras zo veel mogelijk te vermijden en kleding te dragen die de huid bedekt, wordt de kans op een tekenbeet verkleind.
Rondje voorlichten
In de maanden april, mei en juni is op verschillende plekken in de regio een tentoonstelling over teken en de ziekte van Lyme te zien. Informatie over teken en de ziekte van Lyme is verkrijgbaar bij bibliotheken en bij de GGD Kennemerland, sectie Infectieziektebestrijding, telefoon 511 5961.