Groen!

Brussel, 3 april 2007

Groen! blijft zich verzetten tegen GGOs in Vlaanderen

De Vlaamse regering gaf vandaag haar fiat aan het "coëxistentiedecreet". Dit ontwerpdecreet gaat over de organisatie van het naast elkaar telen van genetische gemodificeerde gewassen met de gewassen van de traditionele en biologische landbouw. Eerder al keurde de federale regering een koninklijk besluit goed waardoor het gebruik van GGO's - Genetisch Gewijzigde Organismen - wordt gereglementeerd. De Europese richtlijn over de introductie van genetisch gemodificeerde organismen (GGO) op de Europese markt diende als basis hiervoor.

De Vlaamse regering moet met dit decreet zorgen voor een sluitend kader voor het invoeren van concrete maatregelen per teelt en ook een regeling uitgewerkt m.b.t. de aansprakelijkheid bij contaminatie van gangbare of biologische landbouw met ggo's. Het naast elkaar bestaan van de verschillende landbouwtypes blijft een bijzonder heikel punt.

Groen! heeft zich altijd verzet tegen het opheffen van het moratorium op het gebruik van genetisch gemanipuleerde organismen. Groen! gaat voluit voor een GGO-vrij Vlaanderen omwille van de grote risico's verbonden aan het gebruik van dergelijke gewassen. Het risico op grootschalige besmetting van de landbouw én de voedselketen is immers zeer reëel. De Vlaamse landbouwstructuur is te versnipperd en kruisbestuiving is dan ook niet te voorkomen. De kruisbestuiving reikt immers kilometers ver zodat verwante niet-GGO-gewassen makkelijk kunnen worden besmet. "Eenmaal GGO-gewassen in het milieu zijn verspreid, zijn ze er niet meer uit te krijgen", zegt Bart Staes. Maar ook voor de consument zijn GGO's erg risicovol. "De consument wil weten wat hij eet en hij wil vooral kunnen kiezen. De meerderheid van de consumenten wil dat op geen enkele wijze genetisch gewijzigde elementen in zijn voedsel terecht komen ."

In de huidige situatie heeft de consument geen garantie op GGO-vrij voedsel, de landbouwer heeft geen garantie dat zijn gewassen niet besmet worden met GGO's", stelt Bart Staes. De Vlaamse regering komt rijkelijke laat aanzetten met de aansprakelijkheidsregeling voor de gevallen waarbij besmetting wordt veroorzaakt, ze is bovendien ook niet strikt genoeg. "Duitsland stemde al meer dan twee jaar geleden een strenge wet die de klassieke landbouw en de biolandbouw beschermt tegen GGO's. Dat moet in Vlaanderen ook gebeuren", aldus Staes. Deze wet, die inging op 1 januari 2005, stelt dat landbouwers die GGO-gewassen verbouwen aansprakelijk zijn voor de mogelijke besmetting van traditionele gewassen. Ook moeten ze percelen waarop ze genetisch gemanipuleerde gewassen verbouwen, in een open register inschrijven. Zo'n wet heeft een sterk ontradend effect en beschermt de landbouwer én de consument tegen GGO's.

Zonder een grondige en sluitende regeling van de aansprakelijkheid dreigt er een ramp voor onze traditionele landbouwers. Groen! stelt dat de aansprakelijkheid voor de schade volledig bij de ggo-boer moet liggen. Deze regeling moet bijzonder streng zijn, aldus Groen!, zoniet belanden we in welles-nietes-toestanden, waar finaal de consumenten de rekening van zullen betalen. Maar naast de aansprakelijkheid moet er ook absolute duidelijkheid komen over de kosten van de coëxistentie-organisatie. Wie gaat de schade betalen voor de boeren die biologisch telen ? Het feit dat de verzekeringssector vandaag het risico van ggo-schade niet kan/wil berekenen, is toch wel veelzeggend.

Groen! blijft voluit gaan voor een GGO-vrij Vlaanderen. Niet alleen komt de Vlaamse regering rijkelijk laat met een kader, de regeling is niet sluitend genoeg. Zowel de gangbare als de biologische landbouw blijven dus bedreigd.

Bart Staes, Europees parlementslid Groen!