Gemeente Den Haag

Start campagne om valongelukken bij senioren te voorkomen

Wethouder Rabin Baldewsingh opent dinsdag 3 april de actiemaand 'Ik val op veilig' in het stadsdeel Escamp. De actiemaand start met de opening van de 'doe'-tentoonstelling 'Het zesde zintuig' in het wijkcentrum Bouwlust. Het doel van de actiemaand is het voorkomen van valongelukken bij senioren. In meerdere zorginstellingen en wijk- en dienstencentra in heel Den Haag Zuidwest worden in april diverse activiteiten georganiseerd, zoals rollatorchecks, een informatiemarkt en een tentoonstelling.

Elk jaar komen in Den Haag ongeveer 4.500 senioren na een valongeluk terecht bij de spoedeisende hulp. Maar liefst een kwart van deze senioren moet daarna worden opgenomen in het ziekenhuis. Met slechts kleine aanpassingen in huis en goede voorlichting kunnen veel valpartijen voorkomen worden. Daarom startte vorig jaar de Haagse campagne 'Ik Val op Veilig'. De campagne maakt een toer langs alle stadsdelen in Den Haag. In april staat het stadsdeel Escamp in het teken van valpreventie.

Op dinsdag 17 april is er van 11.00 tot 14.00 uur een grote informatiemarkt in het overdekte gedeelte van winkelcentrum Leyweg. Naast voorlichting zijn er diverse workshops. Meer Bewegen voor Ouderen organiseert in heel Escamp diverse activiteiten, zoals Nordic walking, zwemmen, yoga en jeu de boules. Een compleet overzicht van alle activiteiten die in de maand april plaats vinden in het kader van Valpreventie voor senioren wordt verspreid via de zorginstellingen en de wijk-en dienstencentra in Escamp.

Aan de actiemaand Ik val op Veilig in de wijk Escamp werken de volgende organisaties mee: Stichting Saffier, Woningcorporatie Vestia, Meavita, Florence, WZH, Stichting MOOI Escamp, GGD, Alpha Apotheek, Betje Wolff Apotheek, Huisarts Moerwijk en de gemeente Den Haag.