02.04.2007 / 00:00 / Rubriek: Economie / Organisatie: Van den boogaart b.v.

VAN DEN BOOGAART B.V.

PERSBERICHT

Gouda, 2 april 2007

Aanhoudend hoge groei van de werkgelegenheid volgens HR managers

Dit blijkt uit de resultaten van de in maart gehouden enquête van HRM-bemiddelaar Van den Boogaart Personeelszaken onder HR Managers. De enquête wordt sinds maart 2004 maandelijks verricht en geeft aan wat voor ontwikkelingen HR Managers verwachten ten aanzien van de werkgelegenheid. Voor de komende 6 maanden, maar ook op het moment van enquêteren. Daarnaast geven diezelfde HR Managers hun verwachtingen aan met betrekking tot de ontwikkeling van het aantal moeilijk vervulbare vacatures.

De resultaten van maart 2007:

Hoofdindex: De verwachte ontwikkeling van de werkgelegenheid De HRM-index van maart 2007 is uitgekomen op 73,4 (februari: 75,0). De responderende HR Managers verwachten een aanhoudende groei van de werkgelegenheid in de komende zes maanden. Het percentage respondenten dat de komende 3 tot 6 maanden een stijging van de werkgelegenheid verwacht, komt in maart op 55,0%, waar in februari nog 57,4% werd gemeten. Het percentage HR Managers dat een afname verwacht, bedraagt in maart 2007 8,3%, waar dit een jaar geleden nog 15,1% was. Uit de achterliggende cijfers blijkt opnieuw dat vooral groei verwacht wordt in de werkgelegenheid voor functies in Productie, Techniek en Verkoop.

Deelindex: De huidige ontwikkeling van de werkgelegenheid

De deelindex van de actuele werkgelegenheidsontwikkeling komt in maart uit op 71,1 (februari 69,2). Een recordstand sinds de eerste meting in januari 2004. In maart 2007 zag 50,5% een reële stijging, 41,3% ziet geen verandering en 8,2% ziet in maart een afname van de werkgelegenheid. Uit de achterliggende cijfers blijkt dat men vooral een toename ziet van werkgelegenheid in Productie, Techniek en Verkoop.

Deelindex: Verwachting t.a.v. moeilijk vervulbare vacatures De deelindex voor de moeilijk vervulbare vacatures kwam in maart op 74,8 (februari 76,0). Precies een jaar geleden stond deze deelindex nog op 66,2 en in maart 2004 nog op 45,7. HR Managers geven hiermee aan te verwachten dat de problemen om de juiste mensen aan te trekken aanhouden. Maar liefst 95,9% ziet het aantal moeilijk vervulbare vacatures niet afnemen. 53,7% daarvan ziet een toename van het aantal moeilijk vervulbare vacatures, wat iets minder is dan vorige maand toen nog 55,8% dacht dat de moeilijk vervulbare vacatures in aantal zouden toenemen. De achterliggende cijfers geven aan dat het komende halfjaar vooral problemen verwacht worden bij het aantrekken van personeel in Productie, Techniek en Financiële functies. Opvallend is dat dit voor zo'n 60% functies zijn op HBO en academisch niveau en dat de functiegebieden waar krapte wordt geconstateerd zich blijft verbreden.

Commentaar Carel van den Boogaart op de HRM-index(en) van maart 2007:

Aanhoudend hoge indexen. Beetje saai, maar natuurlijk wel bijzonder positief. Of toch niet? Wanneer ik de kranten lees valt me op dat steeds vaker wordt gerept over de problemen op de arbeidsmarkt. Volgens voorlichter Vergeer ziet het CBS nog geen bewijzen voor oplopende loonkosten. Wel geeft hij aan dat we vlak tegen oververhitting van de economie aanzitten, wanneer de tendensen doorzetten. Dit strookt dan volledig met wat we al langer zien als we de HRM-indexen volgen in de afgelopen jaren. Vooral het laatste jaar zien HR Managers problemen met het vervullen van bepaalde vacatures en het kan in mijn ogen dan ook niet uitblijven dat oplopende arbeidskosten hiervan een gevolg zullen zijn. Meer vraag en minder mensen die aan deze vraag kunnen voldoen. Een oplopende prijs voor deze arbeid is een logisch en simpel gevolg. De interessante vraag is in mijn ogen of wij met zijn allen in staat zijn om de productiviteit met deze loonkostenstijging te laten meegroeien. Wanneer dit niet gebeurd zal zonder twijfel meer en meer arbeid naar landen verdwijnen waar deze nog wel betaalbaar is. En dan de kenniseconomie? Afgelopen week las ik dat jaarlijks bijna 70.000 VMBO-leerlingen zonder diploma de schoolbanken verlaten. Het lijkt met de eis om steeds meer toegevoegde waarde te leveren onmogelijk al deze mensen deel te laten nemen aan onze economie. Indien geen halt wordt toegeroepen aan deze schrikbarende cijfers dan zal de Nederlandse economie in de toekomst geconfronteerd met nog grotere groepen die geen aansluiting meer vinden. Door de stand van de techniek, de aard van onze economie en de beperkte invloed van de politiek ben ik ronduit somber over de mogelijkheden om deze groepen ongeschoolden te betrekken bij de economische activiteit. Het kan dan ook haast niet anders dan dat wij daarbij onze sociale voorzieningen voor de niet-actieven, onder druk van Europese en mondiale concurrentie, naar beneden zullen moeten bijstellen. Scholing, scholing en nog eens scholing is het devies. Te beginnen bij onze kinderen en daarna ook als blijvend aandachtspunt voor HR. Daarbij zal niet alleen moeten worden gekeken naar jongere medewerkers, maar naar alle leeftijdgroepen. We kunnen het ons gezien de demografische ontwikkelingen al helemaal niet veroorloven opnieuw grote groepen ouderen te laten uitstromen, omdat ze qua kennis en vaardigheden niet meer aansluiten op de vraag. In de jaren tachtig en negentig is dit met grote groepen wel gebeurd met VUT, WaVut en vroegpensioen-regelingen. Die tijd komt nooit meer terug. Alle hens aan dek!

Technische toelichting:

De HRM-index wordt uitgedrukt in een waarde op een schaal van 0 tot 100. Bij een cijfer van 50 houden de verwachtingen elkaar exact in evenwicht. Bij een cijfer van bijvoorbeeld 52,3 verwacht een kleine meerderheid dat de werkgelegenheid een stijging zal laten zien. Een cijfer van 35,8 geeft aan dat een forse meerderheid een daling verwacht. De informatiepagina (www.hrmindex.nl) geeft meer gedetailleerde, gedifferentieerde informatie over de resultaten.

De index komt tot stand door beantwoording van een aantal vragen door Human Resources Managers. De HRM-index is gebaseerd op ruim 1000 volledig ingevulde reacties. Dit aantal geeft een zeer representatief beeld van de mening van alle Human Resources Managers op het gebied van de werkgelegenheid. Omdat HRM'ers als eerste binnen organisaties geconfronteerd worden met ontwikkelingen op werkgelegenheidsgebied vult de index een lacune op binnen de bestaande indicatoren over de arbeidsmarktontwikkelingen. Niet alleen ten behoeve van HRM'ers zelf, maar ook voor financieel analisten, beleggers en andere speciale groepen. Wel dient opgemerkt te worden dat de situatie binnen kleinere bedrijven, waar over het algemeen geen HRM-professionals in dienst zijn, buiten beschouwing blijft.

Voor vragen over de HRM-index verwijzen we u naar onze website: www.hrmindex.nl Natuurlijk kunt u ook contact met ons opnemen:

HRMindex.nl
(een initiatief van Van den Boogaart Personeelsaken www.vandenboogaart.nl) Oosthaven 39, 2801 PE GOUDA
Telefoon: 0182 - 59 60 05
Fax: 0182 - 59 60 08
E-mail: info@hrmindex.nl
Website: www.hrmindex.nl