Nederlandse Tafeltennisbond


Nederlandse kadetten laten van zich spreken in Duitsland


01-04-2007

Enkele Nederlandse kadetten zijn dit weekend afgereisd naar Bad Blankenburg voor de Andro Länder Cup. Dit toernooi in deze voormalige Oost-Duitse deelstaat kent een lange geschiedenis. In het begin deden alleen voormalige Oost-Duitse bonden mee. Later is het deelnemersveld uitgebreid naar West-Duitse bonden en sinds kort zijn ook buitenlandse bonden uitgenodigd. Naast Nederland deden ook teams uit Polen en Luxemburg mee.

Het Nederlandse kadettenteam, bestaande uit Britt Eerland, Kimberly Smeenk en Suzanne Dieker, was succesvol in het teamtoernooi. In de halve finale won het team met 4-1 van Beieren en in de finale was het team met 4-2 te sterk voor Luxemburg. Britt Eerland was zeer goed op dreef tijdens het teamtoernooi: "Britt was ongeslagen tijdens het teamtoernooi, een zeer goede prestatie. Britt is 2e jaars pupil en moest soms tegen 2 jaar oudere speelsters spelen.", aldus coach Titus Damsma. "Helaas was Britt licht geblesseerd aan het toernooi begonnen. Hierdoor moest zij in het individuele toernooi met een geblesseerde enkel opgeven."

Het jongens kadettenteam deed het ook heel goed. Het team eindigde op de tweede plaats. In de halve finale won het team met 4-3 van Luxemburg. Het team bleek in de breedte erg sterk. De spelers wonnen allemaal van de nummer 2 en 3 van Luxemburg. Koen Hageraats, een 1e jaars pupil, maakte het beslissende punt tegen "een beer van een vent". Koen was echter de dominante speler. Coach Titus Damsma: "Koen speelde heel erg volwassen, met veel vechtlust. Hij won eigenlijk heel verassend met 3-0."

In de finale kwam dit jongensteam geflatteerd met 3-0 achter tegen het team van de Westdeutscher Tischtennis Verbände. Twee individuele wedstrijden gingen met 2 punten verschil verloren, waar de Nederlanders ook mogelijkheden hadden om deze wedstrijden te winnen. Het team vocht zich weer terug naar een 3-2 achterstand. Koen wist zelfs van de latere winnaar van het individuele toernooi te winnen. De tegenstanders waren in de breedte echter sterker, waardoor de wedstrijd verloren ging.

Het individuele toernooi

Kimberly Smeenk eindigde als vierde in het individuele toernooi. "Kimberly speelde een degelijk toernooi. Ze verloor in de halve finale van een Zwitsers meisje, een allround aanvallende speelsters die van Suzanne Dieker had gewonnen in de kwartfinale.", aldus coach Titus Damsma. In wedstrijd om de 3e en 4e plaats won ze nog wel de eerste game, maar in de daaropvolgende games kon zij haar topniveau niet meer halen.

Suzanne Dieker verloor in de kwartfinale. Via vervolgwedstrijden wist zij nog op de 5e plaats te komen. In de poule had zij overigens wel gewonnen van de latere winnares van het individuele toernooi, een verdedigster.

Na de goede resultaten in het teamtoernooi stelden de jongens een beetje teleur in het individuele toernooi. Harm vd Berg eindigde als eerste tijdens de poulewedstrijden, maar hij verloor in een tussenronde voor het hoofdtoernooi. Pepijn Leppers wist op gameresultaten het hoofdtoernooi niet te halen. Hij won wel van de beste Luxemburgse speler Jan Teefs. Door deze overwinning was hij wel mede verantwoordelijk voor de uitschakeling van Koen Hageraats. In de eerste ronde van het hoofdtoernooi verloor Koen namelijk direct tegen deze sterke speler. Koen eindigde uiteindelijk als 10e.