Proeven van Kunst in 2007 op Ameland

Kookkunst en kunst succesvolle combinatie

AMELAND, 20061104 -- Van april tot en met december 2007 zullen vijf Amelander restaurants deelnemen aan het internationaal succesvolle project "Proeven van Kunst". Elk restaurant kiest een locaal bekende schilder, die een exclusief voor het project te gebruiken schilderij vervaardigt. Elk restaurant neemt een vast aantal exclusieve onderborden af en serveert hier een speciaal "Proeven van Kunst" menu op. De borden zijn alleen te verkrijgen in een speciaal menu. De deelnemende restaurants zijn: "De Klimop" in Nes, "Zee van Tijd" in Nes, "West-End Staete" in Hollum, "De Griffel" in Hollum en "Amjaad" in Buren.


Breda

Gerard Gielen, docent marketing aan de Hogere Hotelschool in Breda, pikte het idee in 1992 op in Italië in de provincie Veneto. Restaurants in de keramiekrijke provincie gaven hun gasten na het diner een herinneringsbord mee. Toen hij in 2004 vernam dat het idee ook in België vormen begon aan te nemen, mobiliseerde hij in zijn woonplaats Breda acht toprestaurants en zij enthousiasmeerden op hun beurt acht locaal bekende kunstenaars om gezamenlijk deel te nemen aan het project. Het werd een doorslaand succes. (www.proevenvankunst.nl).

Horeca Innovation Award 2006

Op maandag 9 januari 2006 werd tijdens de opening van de 50e Horecava in de RAI in Amsterdam door een onafhankelijke jury van ondernemers, deskundigen en vakjournalisten uit 130 inzendingen het project "Proeven van Kunst" gekozen tot de winnaar van de Innovation Award. De jury beoordeelde het project als een voorbeeld van creatieve samenwerking: zowel de restaurants, de kunstenaars, de gasten als de sponsors worden er beter van, terwijl er ook nog een goed doel wordt gediend. Het project kan gemakkelijk naar andere regio's en landen worden vertaald.

Internationaal

Intussen heeft het project Proeven van Kunst een grote vlucht genomen. In Groningen, Den Haag en Tilburg loopt het momenteel ook zeer succesvol, terwijl naast vele regio's in Nederland ook Keulen, Brussel en Antwerpen in de startblokken staan. Ameland is het eerste overzeese gebied dat vanaf april 2007 zal gaan deelnemen.

Imca Marina

Imca Marina runt de Vicarie van Midwolda in de provincie Groningen. Het is een Oldambtster Herenboerderij uit 1600, die sinds 2001 een horecabestemming heeft. Naast een grand café en een restaurant herbergt het pand een trouwkapel, waarin Imca zelf als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijk stand paren in de echt verbindt. Imca heeft een sterke band met Ameland: zo heeft zij er een tweede woning en haar zoon Floris Oud exploiteert het strandpaviljoen van Nes, "De Buren van Nes". De Vicarie in Midwolda is één van de tien deelnemende restaurants aan "Proeven van Kunst" in de provincie Groningen. Maya Wildeboer (1944, Deventer) is de kunstenares van wie de schildering is geprint op en is ingebakken in het onderbord van het restaurant.

Ameland

Betty Visser - Sander van Visspecialiteitenrestaurant Amjaad in Buren kwam tijdens een familie-uitje in de Vicarie in aanraking met het project "Proeven van Kunst". Zij, haar moeder en haar drie zussen brachten er een hele dag door, hartelijk en gastvrij ontvangen door Imca Marina, die het gezelschap hiervoor speciaal ontving op een "gesloten" dag. Zus Petie Terpstra - Sander had dit bijzondere uitje georganiseerd omdat haar gezondheid afnemend is. Petie verzorgt al drie jaar lang de schilderijen voor restaurant Amjaad, een periode waar nu een einde aan zal komen. Toen Betty doorkreeg wat het project Proeven van Kunst behelst, nam ze zich voor te proberen met restaurant Amjaad aan het project deel te nemen, zodat er een onderbord met een schildering van zus Petie gemaakt kan gaan worden.

April 2007

Na intensief contact met Gerard Gielen van "Proeven van Kunst" werd besloten dat geprobeerd zal worden op Ameland een zelfstandig project te starten. Betty Visser maakte een lange tocht langs collega-restaurants en vond uiteindelijk vier medestanders. De Griffel, West-End Staete, Zee van Tijd, De Klimop en Amjaad zijn druk bezig de nodige voorbereidingen te treffen. Nog niet alle deelnemende kunstenaar zijn bekend. Intussen is Betty Visser druk bezig sponsors en subsidieverstrekkers te zoeken, om de entreefee en de investering in de borden mede te bekostigen. De entreefee is nodig om de door "proeven van Kunst" te maken kosten voor marketing en publiciteit te kunnen betalen.

Meet & Greet, Ruilbeurs, Veiling, Goed Doel

Eén van de leukste aspecten aan het project is de "Meet & Greet" avond, waarop de kunstenaar in het restaurant aanwezig is. Hij of zij geeft een kunstzinnige invulling aan de avond, terwijl de gasten ook de gelegenheid krijgen hun onderbord te laten signeren. Intussen is gebleken dat er behoefte is aan ruilbeurzen van de onderborden. Gezamenlijk zullen de restaurant een ruilbeursbijeenkomst organiseren. Aan het einde van de looptijd van het project wordt het originele kunstwerk of een vergelijkbaar vervangend kunstwerk van de kunstenaar geveild. De helft van de opbrengst gaat naar een door de deelnemende restaurants te bepalen goed doel. Voor Ameland moet nog een goed doel worden uitgekozen.

Proeven van Kunst Ameland

Het project loopt van april 2007 t/m december 2007. In het kerstnummer van de Nieuwe Amelander kunt u lezen welke kunstenaars op Ameland aan het project gaan deelnemen. In het voorjaar van 2007 verneemt u hoe de borden eruit komen te zien en welke menu's de deelnemende restaurants gaan voeren.




Betty Visser