Mercer Global Resource Center


Wereldwijd onderzoek naar leefkwaliteit

Verenigd Koninkrijk

Londen, 2 april 2007

* Zürich scoort het hoogst voor wat betreft de globale leefkwaliteit; Bagdad het laagst

* Calgary scoort het hoogst op het vlak van gezondheid en hygiëne; Baku in Azerbedjan het laagst

* Calgary atteint le meilleur score pour la santé et l'hygiène. Bakou en Azerbaïdjan obtient le score le plus bas
* Steden in West-Europa, Noord-Amerika, Australië/Azië en Japan domineren de top van de rangschikking

* Brussel behoudt 14de plaats in de wereldwijde ranking voor globale leefkwaliteit.

In het klassement op basis van de globale leefkwaliteit behaalt Brussel net als vorig jaar de 14de plaats. In het klassement waarbij de focus vooral op gezondheid en hygiëne ligt - waarin o.a. rekening wordt gehouden met de luchtkwaliteit - vinden we Brussel pas terug op de 36ste plaats.

Dat blijkt uit het wereldwijd onderzoek naar leefkwaliteit van Mercer Human Resource Consulting editie 2007. De analyse maakt deel uit van Mercer's Wereldwijd Onderzoek naar Leefkwaliteit waarin 215 steden werden opgenomen. De bedoeling is overheden en multinationals ondersteuning te bieden bij het detacheren van personeel op internationale locaties.

De steden worden vergeleken met New York dat als basisstad een score heeft van 100.

"Bedrijven met wereldwijd tewerkgesteld personeel dienen rekening te houden met een waaier aan factoren wanneer ze voor hun gedetacheerd personeel een verloningspakket samenstellen" aldus Yvonne Sonsino, verantwoordelijke bij Mercer. "Organisaties met overzeese activiteiten hebben problemen bij het vinden van locaal gekwalificeerd personeel en vallen daarom terug op standaardgegevens. Het is belangrijk om er zeker van te zijn het verloningspakket zo aantrekkelijk mogelijk te maken om op die manier werknemers met technische kennis ertoe aan te sporen een internationale betrekking te overwegen."

Focus op gezondheid en hygiëne

Dit jaar werd een aparte ranking opgesteld op basis van het criterium "gezondheid en hygiëne". Deze scores zijn gebaseerd op de kwaliteit en de beschikbaarheid van ziekenhuis- en medische voorzieningen en op het niveau van luchtvervuiling en besmettelijke ziektes. Er werd eveneens rekening gehouden met de efficiëntie van afvalverwerking, riolering, drinkbaarheid van het water en de aanwezigheid van gevaarlijke dieren en insecten.

Uit het onderzoek blijkt dat vier van de vijf best scorende steden op het vlak van gezondheid en hygiëne in Noord-Amerika liggen. Calgary staat het hoogst gerangschikt met een score van 131.7, gevolgd door Honolulu, met een score van 130.3. Helsinki, de enige Europese stad in de top vijf, volgt op de voet met een score van 128.5. Ottawa en Minneapolis bezetten de vierde en de vijfde plaats met respectievelijke scores van 127.2 en 125.7.

De laagst gerangschikte stad op het vlak van gezondheid en hygiëne is Baku in Azerbeidzjan met een score van amper 27.6. Andere laagscorende steden zijn Dhaka in Bangladesh, Antananarivo in Madagascar en Port Au Prince in Haïti, met respectievelijke scores van 29.6, 30.1 en 34.

"Arme landen hebben vaak een tekort aan een adequate medische infrastructuur, zoals hospitalen en gezondheidsdiensten. Daarenboven wordt de hulpvoorziening in veel regio's dikwijls belemmerd door een slechte hygiëne en ongezonde watervoorzieningen" zei Slagin Parakatil, hoofdonderzoeker bij Mercer. "De ontwikkeling van een efficiënt afvalbeleid en riolering en investeringen in medische infrastructuur vanwege de overheid, zijn van het grootste belang om pandemieën te

vermijden en om de algemene levensstandaard te verhogen."

Europa, Midden-Oosten en Afrika

Bijna de helft van top 30-steden liggen in West-Europa. Helsinki scoort het hoogst in deze regio met een score van 128.5 in derde positie. Oslo, Stockholm en Zürich staan alle drie op de zesde plaats met een score van 125. Londen staat op de 63ste plaats met een score van 111.2.

De meeste steden in Oost-Europa hebben een relatief lage score, met uitzondering van Praag in Tsjechië die het hoogste scoort: plaats 75 met een score van 101.3. In Oost-Europa scoren Russische steden het laagst. Moskou, Sint-Petersburg, Novosibirsk en Kazan bezetten de plaatsen 201, 184, 182 en 174 met respectievelijke scores van 43.4, 50.5, 51.1 en 54.

Abu Dhabi en Dubai zijn de hoogst gerangschikte steden in het Midden-Oosten en delen positie 58 met een score van 112.9. Afrikaanse steden zijn lager gerangschikt dan Europese steden en steden uit het Midden-Oosten, met veel steden die voorkomen in de laatste 20.

"De beschikbaarheid van zorg via privé- of openbare ziekenhuizen en een moderne, medische infrastructuur staan synoniem voor een vrij hoge gezondheidstandaard in Europa. Medische voorzieningen in het Midden-Oosten en vooral in de Verenigde Arabische Emiraten genieten ook van belangrijke investeringen vanwege de overheid" zei Dhr. Parakatil. "In verarmde landen, waar medische zorg en hygiëne dikwijls ontoereikend zijn, kan het raadzaam zijn om aan gedetacheerd personeel via private weg medische zorgen aan te bieden."

Amerika

Alle steden uit Canada opgenomen in de studie, verschijnen in de top 25 van gezondheid en hygiëne. Calgary wordt gevolgd door Ottawa in positie 4 met een score van 127.2. Montreal en Vancouver staan beiden op de tiende plaats (score 123.7). Toronto staat op positie 21 met een score van 122.4.

In de USA staat Honolulu het hoogst gerangschikt gevolgd door Minneapolis in vijfde positie met een score van 125.7. Boston, Lexington en Pittsburgh staan samen op de tiende plaats met een score van 123.7. Mexico-City scoort het slechts, positie 211, met een score van 37.7. De geografische problematiek en een hoge graad van luchtvervuiling verklaren deze lage rangschikking. Andere, laagscorende steden in Noord-Amerika zijn Atlanta en Houston, op posities 96 en 103 met een respectievelijke score van 92.3 en 85.2.

Dhr. Parakatil zei: "Groeiende verkeersopstoppingen, industrieterreinen en andere vervuilers verminderen de luchtkwaliteit in sommige Amerikaanse steden die er zo de aangename levensstandaard ondermijnen."

Steden in Centraal- en Zuid-Amerika neigen naar een veel lagere rangschikking dan steden in Noord-Amerika. San Juan in Puerto Rico staat het best gerangschikt, plaats 67 (een score van 108.9). Port Au Prince is de laagst gerangschikte stad in de regio, positie 212 met een index van 34.

Azië-Stille Zuidzee

Auckland en Wellington in Nieuw Zeeland staan samen op de 18de plaats met een score van 123.1. Alle Australische steden opgenomen in deze studie, scoren hoger dan New York, die als basis diende van de studie. Adelaide is de hoogst scorende stad in Australië, positie 35 (score van 119.5) terwijl Sydney de laagst scorende stad is, positie 62 (score van 111.3).

Japan staat mooi tussen de vijf hoogst scorende steden in Azië. Katsuyama leidt in 9de positie met een score van 123.8, gevolgd door Kobe en Omuta op een gedeelde 25ste plaats (score van 122). Tokyo, Nagoya en Osaka staan samen op de 53ste plaats met een score van 113.5.

Elders in deze regio, staat Singapore op de 50ste plaats met een score van 114, terwijl Hong Kong op positie 117 staat met een score van 80.8. Shanghai en Beijing zijn China's hoogst en laagst scorende steden met respectievelijke plaats 134 en 166 (scores van 73.8 en 60.3). Modernisering van de medische infrastructuur verbeterde de levensstandaard in deze Chinese steden. Hoewel, luchtvervuiling en een inadequaat afval- en rioleringsbeleid zijn vooral in Beijing nog een grote zorg.

Steden in India scoren relatief zeer laag qua gezondheid en hygiëne, met een score variërend tussen 52.8 voor Chennai (positie 177) tot 38.2 voor Mumbai (positie 209). De meeste Indische steden zijn zeer dichtbevolkt met povere afvalverwerkingsmogelijkheden en rioleringen. Deze problemen, in combinatie met de groeiende luchtvervuiling, dragen bij tot de relatief lage rangschikking.

"Gedetacheerd personeel kunnen in sommige locaties, zoals Afrika, het Midden-Oosten en sommige delen van Azië, Europa en Latijns-Amerika, geconfronteerd worden met hardere levensomstandigheden en lagere standaards in medische zorgen en voorzieningen dan ze gewoon zijn" repliceert Dhr. Parakatil. "De bedreiging van besmettelijke ziektes en omgevingsrisico's zijn in sommige steden zeer reëel en men dient hier wel degelijk rekening mee te houden. Migratie en mobiliteit kunnen het overbrengen van ziektes in de hand werken. Dit moet een top prioriteit zijn voor bedrijven die op internationaal vlak actief zijn."

Rangschikking van de globale leefkwaliteit

Mercer's globale rangschikking voor leefkwaliteit geeft aan dat Zurich opnieuw `s werelds best gerangschikte stad is met een score van 108.1. De stad overtreft Genève met een score van 108. Vancouver en Wenen volgen op een gedeelde derde plaats met een score van 107.7.

Steden in Europa en Australië staan nog altijd hoog op de lijst. Auckland en Düsseldorf delen de vijfde plaats met een score van 107.3. Frankfurt en München volgen met respectievelijke scores van 107.1 en 106.9. Bern en Sydney scoren elk 106.5 punten en delen de 9de plaats.

De analyse is gebaseerd op 39 criteria voor leefkwaliteit waarin politieke, sociale, economische en omgevingsfactoren werden opgenomen evenals persoonlijke veiligheid en gezondheid, onderwijs, vervoer en andere openbare dienstverlening.
Bagdad blijft 's werelds minst aantrekkelijke stad voor buitenlandse werknemers met een score van 14.5. Andere laag scorende steden op het vlak van globale leefkwaliteit zijn Brazzaville in Congo (29.5), Bangui in de Centraal Afrikaanse Republiek (30.6) en Khartoum in Soedan (31).

Dhr. Parakatil besluit: "Tijdens de laatste jaren werd de kloof tussen laag en hoog gerangschikte steden groter en groter. Terwijl de standaard in sommige regio's verbeterde, blijft er toch een sterk contrast tussen de steden waar de algemene levensstandaard goed is en die steden waar er politieke en economische onrust heerst."


- Einde -

---

Opmerkingen voor de redactie: De gegevens zijn grotendeels verzameld tussen september en november 2006 maar worden met regelmaat bijgewerkt om rekening te houden met gewijzigde omstandigheden. De beoordelingen worden met name herzien in het geval van nieuwe ontwikkelingen. Mercer's database omvat meer dan 350 steden, waarvan er slechts 215 weerhouden zijn voor de rangschikking naar leefkwaliteit, editie 2007 om een vergelijking te kunnen maken van het ene jaar tot het daaropvolgende.

De wereldwijde rangschikking wordt samengesteld op basis van het meest recente mondiale onderzoek naar leefkwaliteit, zoals uitgevoerd door Mercer Human Resource Consulting. Voor elk van de geëvalueerde steden is een afzonderlijk rapport opgesteld. Maar er is geen globaal overzicht beschikbaar. De kosten voor vergelijkende indices tussen een basisstad en een te vergelijken stad bedraagt EUR 300 (vergelijkingen tussen meerdere steden zijn eveneens leverbaar).

Voor verdere informatie en exemplaren van het rapport verwijzen wij u naar de Klantenservice van Mercer Global Information Services, tel.
+41 22 869 3000. U kunt natuurlijk ook de website van Mercer raadplegen: www.imercer.com/qolpr

Het onderzoek van Mercer gaat uit van een gedetailleerde beoordeling en evaluatie van 39 sleutelfactoren voor leefkwaliteit, welke zijn onderverdeeld in de volgende categorieën:

* Politieke en sociale omgeving (politieke stabiliteit, misdaad, ordehandhaving, enz)

* Economische omgeving (valutareglementering, bancaire diensten, enz)

* Sociaal-culturele omgeving (censuur, beperkingen op de persoonlijke vrijheid, enz)

* Gezondheid en hygiëne (medische voorzieningen en diensten, besmettelijke ziekten, riolering, afvalverwerking, luchtvervuiling, enz)

* Scholen en onderwijs (gemiddelde standaard en beschikbaarheid van internationale scholen, enz)

* Openbare diensten en vervoer (elektriciteit, water, openbaar vervoer, verkeersopstoppingen, enz)

* Recreatie (restaurants, film en theater, sport en vrije tijd, enz)
* Consumptiegoedere n (beschikbaarheid van voedsel/dagelijkse consumptieartikelen, auto's, enz)

* Huisvesting (huisvesting, huishoudartikelen, meubilair, onderhoudsdiensten, enz)

* Natuurlijke omgeving (klimaat, aantal natuurrampen)
---

Mercer Human Resource Consulting is wereldleider op het vlak van HR en daaraan verbonden financieel advies en diensten. Mercer telt zo'n 15.000 werknemers in meer dan 180 steden en 42 landen wereldwijd. Het bedrijf maakt deel uit van de Marsh & McLennan Companies, Inc. en is beursgenoteerd (MMC) in New York, Chicago en Londen. Voor meer informatie, bezoek de website mercerHR.com.

©2007 Mercer Human Resource Consulting LLC and Mercer Investment Consulting, Inc. All Rights Reserved
Terms of use | Privacy | Mercer's Client Extranet