European Union



IP/07/457

Brussel, 2 april 2007

Danuta Hübner: cohesiebeleid 2007-2013 voor meer groei en werkgelegenheid al goed op de rit

Danuta Hübner, commissaris voor Regionaal beleid, verklaarde vandaag dat de voorbereidingen voor het nieuwe cohesiebeleid in volle gang zijn zodat er in de Europese regio's snel meer groei en hoogwaardige werkgelegenheid zal komen. De programma's waarover nu wordt onderhandeld, vertegenwoordigen meer dan 90% van het totale budget van het cohesiebeleid. Samen met Vladimír Spidla, commissaris voor Werkgelegenheid, sociale zaken en gelijke kansen, sprak mevrouw Hübner haar waardering uit dat alle lidstaten hun strategische plannen en prioriteiten voor de nieuwe programmeringsperiode op tijd hebben ingezonden en verzocht hun dit tempo voor de resterende operationele programma's vast te houden.

Op een persconferentie in Brussel onder de titel "Making it happen, delivering Cohesion Policy 2007-2013" zei mevrouw Hübner het volgende:

"Met het cohesiebeleid 2007-2013 staan wij op een keerpunt en dit is bij uitstek de gelegenheid om onze regio's en de Unie als geheel te moderniseren. Op dit moment onderhandelen mijn medewerkers en die van mijn collega Spidla over programma's voor een totaalbedrag van meer dan 311,5 miljard euro en het is de bedoeling dat er zo snel mogelijk wordt begonnen met investeringen ter plaatse."

Vladimír Spidla voegde hieraan toe: De lidstaten hebben de strategische aanpak van de Commissie onverkort overgenomen. Dankzij de fondsen kunnen de doelstellingen groei en werkgelegenheid in de komende jaren worden gerealiseerd."

Op 5 maart 2007 hadden alle lidstaten hun nationale strategische referentiekaders (NSRF's), waarin hun prioriteiten vermeld staan, aan de Commissie gestuurd. Dat is binnen de termijn die in de verordeningen voor het cohesiebeleid was vastgelegd. De Commissie bestudeert die NSRF's nu.

"Het is duidelijk wat de lidstaten willen," aldus commissaris Hübner: "Met de programma's in de nieuwe periode zullen de EU-prioriteiten groei, banen en duurzame ontwikkeling worden gerealiseerd. Ook wordt sterk geïnvesteerd in hernieuwbare energiebronnen en energie-efficiëntie en in infrastructuren van Europees belang."

En commissaris Spidla vulde daarbij aan: "Volgens eerste schattingen zal zo'n 200 miljard euro rechtstreeks worden gebruikt voor investeringen in verband met de agenda van Lissabon, waarvan 50 miljard voor onderzoek, ontwikkeling en innovatie en 70 miljard voor menselijk kapitaal."

De NSRF's van Malta en Griekenland zijn klaar en de Commissie heeft de lijst van operationele programma's van deze landen, de indicatieve jaarlijkse toewijzing uit elk fonds voor elk programma en andere aspecten in een beschikking vastgesteld. De komende dagen zal de Commissie over de NSRF's van Oostenrijk, Denemarken en Duitsland beslissen. De overige lidstaten komen in de maanden mei tot en met juli aan de beurt. De Commissie verwacht eind juli klaar te zijn met alle beschikkingen over de NSRF's.

Van de 441 operationele programma's die de Commissie verwacht te ontvangen, heeft zij er inmiddels 311 gekregen, 206 voor het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en 105 voor het Europees Sociaal Fonds (ESF).

Mevrouw Hübner kondigde aan dat op de website over regionaal beleid een "programma-scorebord" zal worden geplaatst, d.w.z. een overzicht waarin te zien is welke NSRF's af zijn en welke operationele programma's zijn goedgekeurd.

Het cohesiebeleid beschikt voor de periode 2007-2013 over een budget van 347,4 miljard euro. Dat is 35% van de totale Gemeenschapsbegroting en de grootste investering die de Unie ooit heeft gedaan. De Commissie werkt voor de afronding van de NSRF's nauw samen met de nationale autoriteiten. Die NSRF's zijn gekoppeld aan het algemene hervormingsprogramma van elke lidstaat, waarin deze specifieke maatregelen aangeeft om zijn economie te moderniseren in het kader van de Lissabonstrategie voor groei en werkgelegenheid.

Nader informatie over het Europees regionaal beleid is te vinden op:

http://ec.europa.eu/regional_policy/index_en.htm

Voor het Europees Sociaal Fonds zie:

http://ec.europa.eu/esf