Jongeren vinden alcoholincidenten 'cool'


02.04.2007 / 07:01 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Stap

Stap

Onderzoek toont aan dat jongeren van negatieve alcoholervaringen niet minder gaan drinken

Jongeren hebben regelmatig te maken met negatieve gevolgen van overmatig alcoholgebruik. Uit diepte-interviews met 15 en 16 jarige scholieren bleek dat slechts een kwart na een negatieve ervaring zijn drinkgedrag (tijdelijk) aanpast. De meesten gaan er niet minder door drinken. Ook verzwijgen de meeste jongeren negatieve ervaringen voor hun ouders. Het onderzoek is eind 2006 uitgevoerd door de Universiteit Twente in opdracht van STAP.

Impact van alcoholincidenten onderzocht
Voor het eerst in Nederland is een diepte-analyse gemaakt van negatieve alcoholervaringen van jongeren. Op 4 scholen zijn door onderzoekster Saskia van de Boom willekeurig 45 jongeren van 15 en 16 jaar geselecteerd. De onderzochte groep rapporteerde 145 incidenten waarvan 'ziek zijn','rare dingen doen','ruzies door alcohol' en 'ongeluk of letsel door alcohol' het meest werden genoemd. De meeste incidenten gingen gepaard met overmatig drinken. Door vergelijking van gegevens van de 45 jongeren met die van 400 andere jongeren kon worden vastgesteld dat de resultaten representatief zijn.

Negatieve alcoholervaringen leiden niet tot minder drinken Bij de meeste (65%) incidenten leidde een negatieve alcoholervaring niet tot een voornemen om minder te drinken, ook niet voor korte tijd. Ook bij heftige negatieve consequenties, zoals een ongeluk of een ziekenhuisopname pasten de meeste jongeren hun drinkgedrag niet aan. Bij 1 op de 4 (28%) incidenten ging men minder of voorzichtiger drinken. In de helft van de gevallen was dat slechts tijdelijk. Ziek worden van drank blijkt het vaakst te leiden tot de motivatie om minder te drinken. Een ongeluk of letsel en ruzies door alcohol leiden zelden of nooit tot de intentie om minder te drinken.

Negatieve drankervaringen zijn bijna altijd 'cool' of 'grappig' Veel negatieve consequenties van alcohol worden door jongeren als positief ervaren. Objectief gezien nadelige consequenties van alcohol, zoals ziek worden of roekeloos gedrag vertonen, worden door jongeren achteraf als een positieve belevenis beschouwd en vaak als 'cool' of 'grappig' omschreven. Zelfs verwondingen of letsel als gevolg van te veel drinken werd in 88% van de gevallen als positief ervaren.

Ouders buiten spel
Bij bijna de helft van de incidenten weten de ouders er niets van af of horen ze de halve waarheid. De meeste jongeren vertellen niets over hun negatieve ervaringen, ze leuken het verhaal op of ze liegen erover. Ouders die wel van het incident horen keuren het gedrag van hun kind in 60% van de benoemde incidenten goed of zeggen er niets over.

Vooroordelen doorgeprikt
Wim van Dalen (directeur STAP): 'Het onderzoek prikt vooroordelen door. Anders dan wat we vaak denken leren de meeste jongeren niet van een 'kritieke ervaring' in hun leven. Het advies om een keertje lekker dronken te worden om het af te leren kan averechts uitpakken. Jongeren blijken het leuk te vinden'.

Bron:

1. Van den Boom, S.G.M. The use of the critical incident technique to explore adolescents':alcohol experiences and their behavioural impact (2007). University of Twente.