Raad voor het openbaar bestuur

Datum laatste wijziging: 1 maart 2007

Programma presentatie Parlementsonderzoek 2006 op 2 april 2007 Het programma luidt als volgt:
15.00 uur ontvangst met koffie en thee
15.30 uur welkom door Kees Breed, secretaris Raad voor het openbaar bestuur
15.35 uur presentatie onderzoeksresultaten door prof.dr. Rudy Andeweg (Universiteit Leiden) en prof.dr. Jacques Thomassen (Universiteit Twente)
16.00 uur korte reflectie door Rob-lid en oud-Kamerlid Peter Lankhorst en overhandiging van het rapport aan Gerdi Verbeet, voorzitter Tweede Kamer
16.15 uur kamermuziek; muzikaal intermezzo door studenten Koninklijk Conservatorium Den Haag
16.30 uur discussie met de zaal onder leiding van Wouke van Scherrenburg
17.00 uur informeel samen zijn met hapje en drankje 18.00 uur einde bijeenkomst

Locatie De Oude Zaal, Binnenhof 2
Aanmelden bij: rob-rfv@minbzk.nl

Open huishouding provincie
De Raad voor het openbaar bestuur (Rob) en de Raad voor de financiële verhoudingen (Rfv) vinden dat de provincies hun open huishouding moeten behouden. De VNG hield onlangs een pleidooi voor het invoeren van een gesloten huishouding voor de provincies. Een gesloten huishouding beperkt een bestuursorgaan tot die taken en onderwerpen, die in wet- en regelgeving zijn vastgelegd. Bij een open huishouding kan een bestuursorgaan in beginsel zelf (nieuwe) taken oppakken en een integrale afweging maken. Om teveel provinciale 'bemoeizucht' en dubbelop werken van provinicies en gemeenten tegen te gaan, adviseren de Raden dat de provincie zich vooral richt op de fysieke inrichting. Grotestedenbeleid en het sociale beleid, bijvoorbeeld, zouden aan de gemeenten overgelaten moeten worden. Klik hier voor het persbericht en het advies.

Twee Randstadprovincies beter dan één
Eén Randstadprovincie verscherpt de bestuurlijke tegenstellingen tussen de Randstad en de rest van het land en zal tevens leiden tot competentieverschillen tussen het ene Randstadbestuur en de rijksoverheid. Dat schrijven Rob-voorzitter Jos van Kemenade, Rob-lid Hanneke Möhring en adviseur Patrick Tetteroo in een reactie op het rapport van de Commissie Versterking Randstad (commissie Kok). De Raad voor het openbaar bestuur heeft in zijn advies Bestuur op maat (september 2006) gekozen voor de vorming van twee Randstadprovincies: de Noordvleugel (Noord-Holland, Utrecht en Flevoland) en de Zuidvleugel (Zuid-Holland en het hele groene hart). Klik hier voor de volledige reactie.

Brief aan informateur: vertrouwen in bestuur vergroten Het verbeteren van het vertrouwen in de democratische rechtsstaat vraagt om investeringen in een herkenbare en aansprekende politiek. Dat schrijft de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) in een brief aan kabinetsinformateur Wijffels. Ruimte voor differentiatie en lokaal maatwerk zijn volgens de Rob cruciaal. Om de lokale democratie te versterken moet het gemeentelijke belastinggebied worden vergroot. In het middenbestuur zijn dringend hervormingen nodig. De Raad wijst daarbij op zijn advies om in de Randstad twee provincies te vormen, een voor de Noordvleugel en een voor de Zuidvleugel. Voor de hele brief klik hier. Het persbericht vindt u hier.

Bouwen aan vertrouwen in het openbaar bestuur
De Raad heeft het initiatief genomen tot een publicatie over de vertrouwensproblematiek in het openbaar bestuur. De titel van het boek is 'Bouwen aan vertrouwen in het openbaar bestuur. Diagnoses en remedies'. Het boek is op 18 december gepresenteerd in Den Haag. Is er sprake van een dalend vertrouwen in politiek en bestuur? Hoe is het gesteld in de andere landen van de Europese Unie? Wat zijn de oorzaken? Wat is er aan te doen? Klik hier voor meer informatie over het boek en het bestelformulier.

Advies strafrechtelijke aansprakelijkheid verschenen Op 26 september 2006 is het advies verschenen over het wetsvoorstel van de regering dat de strafrechtelijke aansprakelijkheid voor bestuurders en ambtenaren regelt. Het advies is aangeboden aan minister Hirsch Ballin van Justitie en minister Remkes van BZK.

Samenvatting
In het advies schaart de Raad zich achter de keuze van de regering om de strafrechtelijke immuniteit van bestuurders en leidinggevende ambtenaren los te laten. De Raad is van mening dat Bestuurders en leidinggevende ambtenaren die in functie betrokken zijn bij strafrechtelijke feiten niet afgeschermd horen te worden door de strafrechtelijke immuniteit van de overheid. Wél is het van groot belang dat de verantwoording primair via politiek-bestuurlijke controlemechanismen verloopt en dat het Openbaar Ministerie in zijn vervolgingsbeleid deze controlemechanismen de ruimte biedt.

U kunt de tekst van het advies vanaf hier raadplegen en downloaden.

Advies 'Bestuur op maat' verschenen
Op 25 september is het advies Bestuur op maat verschenen van de Raad voor het openbaar bestuur over het middenbestuur. Het eerste exemplaar van het advies is overhangdigd aan de minister van BZK, de heer J.W. Remkes.

Samenvatting
In het advies pleit de Raad ondermeer voor de vorming van twee aparte provincies voor de Noorvleugel en Zuidvleugel van de Randstad. Verder zou met name de lokale bestuurskracht in aaneengesloten stedelijke gebieden in de Randstad moeten worden versterkt. De Raad bepleit daarom de vorming van regiogemeenten in de stedelijke agglomeraties Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Voor ingrijpende bestuurlijke structuuraanpassingen in de niet-randstedelijke provincies en regios ziet de Raad thans nog geen dringende aanleiding.

U kunt de tekst van het advies vanaf hier raadplegen en downloaden.

De inleiding van prof. dr. J.A. van Kemenade bij de aanbieding van het advies kunt u tevens hier downloaden.

Lopende adviestrajecten

Differentiatie in het openbaar bestuur

---