Landstede


Raad Volksgezondheid en Zorg steunt waterproject Antillen

Anton Westerlaken, lid van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg staat pal achter het waterproject Awa Nobo, Papiaments voor Nieuw Water, op de Antillen. Anton Westerlaken: Goede zorg is geen kwestie van afwachten totdat iemand het regelt, maar vooral ook zelf aan de slag. Of mensen helpen die anderen kunnen helpen. Awa Nobo laat zien dat het kan ook in moeilijke omstandigheden. Iets betekenen voor mensen die dat nodig hebben. De sociale werkplaats, Santa Martha op Curaçao, is een plek waar mensen via maatschappelijk zinvol werk terugkeren naar een 'normale' werkomgeving.

Bundeling van krachten in de zorg
Het project Awa Nobo biedt volop kansen voor diverse zorginstanties om de meest kwetsbaren kansen te bieden om deel te nemen aan de samenleving.

Zo kan in de regio op de Noord West Veluwe, Zorggroep s Heeren Loo, Meerkanten en Landstede een gouden driehoek ontstaan.

De beste zorg voor deze groep mensen. En als overheid kun je het goede voorbeeld geven en mensen met een arbeidsbeperking in dienst nemen. SW-ers blijken de meest betrouwbare en enthousiaste medewerkers die je je maar kunt wensen.

Awa Nobo voor Santa Martha
Theo Wijnsma, secretaris van Stichting Awa Nobo en beleidsmedewerker Landstede, vertelt dat de mensen van de sociale werkplaats Santa Martha op Curaçao zitten te springen om het waterproject Awa Nobo.

Water is immers schaars op het eiland. En zeker water tegen een lage kostprijs. Water is bijvoorbeeld nodig voor de irrigatie van land- en tuinbouwgronden. Leidingwater is hiervoor te duur. Als Santa Martha zelf water produceert kan er veevoer worden verbouwd, waardoor er minder veevoer in het buitenland ingekocht hoeft te worden.

Voor het omzetten van zout zeewater in zoetwater is een waterzuiveringsinstallatie nodig, die er op dit moment niet is. Het belangrijkste is dat meer mensen (ca. 50 personen) met een arbeidsbeperking aan het werk kunnen op de sociale werkplaats, met positieve gevolgen voor het sociale en economische klimaat op het gehele eiland.

Samenwerking Landstede en Antillen
Medewerkers en studenten van Landstede Harderwijk, Zwolle en Raalte werken actief mee aan het realiseren van een nieuwe toekomst voor Santa Martha, bijvoorbeeld via stages op het landgoed.

Verder zet Landstede zich in voor een Tienermoederproject op Curaçao. Jonge moeders kunnen via een traject van Natuurlijk Leren scholing bieden en garantie op een baan in de zorg. Vorige maand waren docenten van Landstede op Curaçao om de eigen methodieken op een Talentvolle Toekomst voor de deelnemers over te dragen aan docenten op de Antillen.

Landstede ziet een stijging van het aantal stagiaires dat gebruik maakt van een stage op de Antillen.
Het zijn vooral studenten van de opleidingen: activiteitenbegeleiding, kinderopvang, ICT, gehandicaptenzorg, onderwijsassistent en verpleging & verzorging.

Dit jaar liepen stagiaires van de opleiding Sport & Bewegen voor het eerst stage op Curaçao bij Stichting Kinderoorden Brakkeput. Een instelling voor sociale vormingsplicht voor jongens tot en met 21 jaar.

Landstede Beroepsopleidingen