Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Cognos® maakt recordresultaten vierde kwartaal en fiscaal jaar bekend

Record aan licentie-inkomsten van $130,5 miljoen, 55 procent winstgroei in vierde kwartaal

Nieuwegein, 2 april 2007 - Cognos (NASDAQ: COGN; TSX:CSN - alle cijfers in $US en volgens U.S. GAAP), marktleider in oplossingen voor Business Intelligence (BI) en Performance Management, maakt de financiële resultaten bekend over het vierde kwartaal en het totale fiscale jaar 2007, dat eindigde op 28 februari 2007.

De omzet over het vierde kwartaal was $284,5 miljoen, vergeleken met $253,1 miljoen in hetzelfde kwartaal van het vorige fiscale jaar. Dit is een toename van 12 procent. De licentie-inkomsten waren $130,5 miljoen, ten opzichte van $117,9 miljoen een jaar geleden. Dat betekent een stijging van 11 procent.

Het bedrijfsresultaat over het kwartaal op basis van U.S. GAAP bedroeg $60,9 miljoen, in vergelijking met $39,3 miljoen in dezelfde periode van het vorige fiscale jaar. Dit komt neer op een stijging van 55 %. Het bedrijfsresultaat over het kwartaal op non-GAAP basis (exclusief de overdracht van uit fusieactiviteiten afkomstige immateriële activa en op aandelen gebaseerde uitgaven voor compensatievergoedingen) bedroeg $66,9 miljoen, in vergelijking met $45,2 miljoen in dezelfde periode van het vorige fiscale jaar. Dit is een stijging van 48 procent. De winst per aandeel over het kwartaal op basis van U.S. GAAP was $0,67, vergeleken met $0,43 in dezelfde periode van het vorige fiscale jaar. De winst per aandeel over het kwartaal op non-GAAP basis (exclusief de overdracht van uit fusieactiviteiten afkomstige immateriële activa en op aandelen gebaseerde uitgaven voor compensatievergoedingen) was $0,74, in vergelijking met $0,49 in het vierde kwartaal van het vorige fiscale jaar.

De omzet over het hele fiscale jaar 2007 was $979,3 miljoen, ten opzichte van $877,5 miljoen in het vorige fiscale jaar. Dit is een toename van 12 procent. De licentie-inkomsten over het volledige fiscale jaar waren 376,2 miljoen, vergeleken met $343,2 miljoen een jaar geleden. Dit betekent een groei van 10 procent. Het bedrijfsresultaat op basis van US GAAP over het fiscale jaar 2007 was $115,7 miljoen, ten opzichte van een bedrijfsresultaat van $108,6 miljoen over het vorige fiscale jaar. Dit is een stijging van 7 procent. Het bedrijfsresultaat over het fiscale jaar 2007 op non-GAAP basis (exclusief de overdracht van uit fusieactiviteiten afkomstige immateriële activa, op aandelen gebaseerde uitgaven voor compensatievergoedingen en herstructureringskosten) was $159,9 miljoen. Dit in vergelijking met een bedrijfsresultaat van $129,6 miljoen een jaar geleden. Dit komt neer op een toename van 23 procent. De winst per aandeel op basis van U.S. GAAP over het fiscale jaar 2007 was $1,28, vergeleken met $1,17 over het vorige fiscale jaar. De winst per aandeel op non-GAAP basis over het fiscale jaar 2007 (exclusief de overdracht van uit fusieactiviteiten afkomstige immateriële activa, op aandelen gebaseerde uitgaven voor compensatievergoedingen en herstructureringskosten) bedroeg $1,77, in vergelijking met $1,40 over het vorige fiscale jaar.

De non-GAAP resultaten over het vierde kwartaal verschillen van de resultaten volgens US GAAP doordat deze exclusief $1,8 miljoen voor de overdracht van uit fusieactiviteiten afkomstige immateriële activa en $6,6 miljoen op aandelen gebaseerde uitgaven voor compensatievergoedingen zijn - voor belasting. Vergeleken met de GAAP-resultaten betekent dit samen een stijging van $0,07 per aandeel, na belasting. De non-GAAP resultaten over het hele fiscale jaar 2007 verschillen van de resultaten volgens US GAAP doordat deze exclusief uitgaven van $6,9 miljoen voor de overdracht van uit fusieactiviteiten afkomstige immateriële activa, $24,6 miljoen voor op aandelen gebaseerde uitgaven voor compensatievergoedingen en $26,7 miljoen aan herstructureringskosten zijn - voor belasting. Vergeleken met de GAAP-resultaten betekent dit samen een toename van $0,49 per aandeel, na belasting.

"Deze resultaten geven weer hoe krachtig onze visie is, en de uitvoering daarvan, als marktleider in oplossingen voor bedrijfsbrede Performance Management", zegt Rob Ashe, President en Chief Executive Officer van Cognos. "De dubbele groeicijfers van onze licentie-inkomsten over het vierde kwartaal en het jaar, evenals onze recordwinst en stevige kaspositie in het vierde kwartaal zijn het resultaat van gezonde activiteiten die we in nauwe samenwerking met onze klanten en partners hebben uitgevoerd."

"We hebben onze leidende positie in het afgelopen kwartaal verder verstevigd met de zeer sterke licentie-inkomsten van $92 miljoen uit Cognos 8, een groei van 12 procent aan pure BI licentie-inkomsten zowel over het kwartaal als het jaar, en goede prestaties op het gebied van grote contracten. Al met al blijf ik zeer veel vertrouwen houden in de kracht van ons bedrijf en de mogelijkheden die het fiscale jaar 2008 ons biedt", aldus Ashe.

Hoogtepunten over het vierde kwartaal


· 25 contracten van meer dan $1 miljoen, vergeleken met 18 vorig jaar; 59 contracten over het volledige jaar, vergeleken met 40 vorig jaar.
· 285 contracten van meer dan $200.000, een stijging van 18 procent vergeleken met vorig jaar.
· Licentie-inkomsten uit Cognos 8 van $91,9 miljoen; $238,1 miljoen in het eerste volledige jaar sinds de algemene beschikbaarheid.
· Een operationele marge op basis van U.S. GAAP van 23,8 procent; een operationele marge op non-GAAP basis van 26,7 procent.
· De overname van Celequest, een marktleider in oplossingen voor operationele dashboards.

De balans van Cognos blijft sterk. De operationele kasstroom over het vierde kwartaal bedroeg $118,8 miljoen. Daardoor sloot het bedrijf het kwartaal af met $691,9 miljoen aan liquide middelen en kortetermijninvesteringen. Het aantal DSO's (days sales outstanding) van debiteuren was 70 dagen, vergeleken met 77 dagen in de zelfde periode van vorig jaar.

Vooruitzichten

De bedrijfsvooruitzichten voor het eerste kwartaal en het volledige fiscale jaar 2008 gaan uit van een ongewijzigde economische situatie, een US GAAP-belastingtarief van 22 procent, en een Canadese dollar van US $0,86 en een Euro van US $1,32 over de rest van het jaar.

De vooruitzichten van het management voor het eerste kwartaal van het fiscale jaar 2008, dat eindigt op 31 mei 2007:


· De omzet zal naar verwachting tussen de $230 miljoen en $240 miljoen bedragen.
· De op US GAAP gebaseerde winst per aandeel zal naar verwachting tussen de $0,19 en $0,24 liggen.
· De non GAAP-gebaseerde winst per aandeel zal naar verwachting tussen de $0,28 en $0,33 liggen.

De verwachte non-GAAP winst per aandeel voor het kwartaal dat eindigt op 31 mei 2007 is exclusief ongeveer $2 miljoen voor de overdracht van uit fusieactiviteiten afkomstige immateriële activa en circa $8,4 miljoen voor op aandelen gebaseerde uitgaven voor compensatievergoedingen - voor belasting. Dit is samen een toename van ongeveer $0,09 per aandeel - na belasting.

De vooruitzichten van het management voor het hele fiscale jaar 2008, dat eindigt op 29 februari 2008:


· De omzet zal naar verwachting tussen de $1,055 miljard en $1,075 miljard bedragen.
· De op US GAAP gebaseerde winst per aandeel zal naar verwachting tussen de $1,66 en $1,73 liggen.
· De non GAAP-gebaseerde winst per aandeel zal naar verwachting tussen de $1,98 en $2,05 liggen.

De verwachte non-GAAP winst per aandeel voor het hele fiscale jaar 2008, dat eindigt op 29 februari 2008 is exclusief ongeveer $8,2 miljoen voor de overdracht van uit fusieactiviteiten afkomstige immateriële activa en circa $31,6 miljoen voor op aandelen gebaseerde uitgaven voor compensatievergoedingen - voor belasting. Dit is samen een toename van ongeveer $0,32 per aandeel - na belasting.

Het volledige Engelstalige persbericht http://www.cognos.com/news/releases/2007/0329.html, inclusief het 'Safe Harbor Statement', en verdere uitleg van SFAS 123R treft u aan op de corporate website.

Over Cognos
Cognos, wereldwijd marktleider in oplossingen voor Business Intelligence en Performance Management, levert toonaangevende software en diensten voor Enterprise Planning en BI die organisaties helpen hun financiële en operationele prestaties te plannen, te begrijpen en te beheren.

Cognos biedt klanten een compleet Performance System door technologie, analyseapplicaties, best practices en een omvangrijk netwerk van partners bij elkaar te brengen. Dit Performance System is een open en makkelijk aanpasbare oplossing die de ERP-, packaged applications- en database-investeringen van een organisatie beter doen renderen. Het geeft klanten de mogelijkheid vragen te beantwoorden (Hoe doen we het? Liggen we op koers? Wat moeten we eraan doen?) en stelt hen in staat hun huidige prestaties te begrijpen en te volgen en toekomstige businessstrategieën te plannen.

Cognos bedient meer dan 23.000 klanten in ruim 135 landen. De organisaties uit de top-100 die klant bij Cognos zijn, presteren constant beter dan de marktindex. Cognos' oplossingen en diensten voor Performance Management zijn tevens verkrijgbaar via meer dan 3.000 partners en resellers over de hele wereld. Voor meer informatie: www.cognos.nl.



Ingezonden persbericht