Madagascar: 450.000 mensen getroffen door cyclonen 02 april 2007, Antananarivo - Op Madagascar zijn sinds december vorig jaar ongeveer 450.000 mensen getroffen door vijf cyclonen. De zesde is op komst. Cycloon Jaya zal binnen 24 uur toeslaan aan de noordkust van het eiland. De bevolking van Madagascar heeft door al dit natuurgeweld dringend behoefte aan onderdak, voedsel, schoon water, medicijnen en onderwijsmaterialen.

Madagascar kampt niet alleen met cyclonen, maar ook met overstromingen en steeds terugkerende droogte in het zuiden. De gevolgen van deze natuurrampen hebben overeenkomsten met die van de tsunami van 2004, zegt Bruno Maes, directeur van Unicef Madagascar. "Tienduizenden hectare aan rijstvelden zijn door de overstromingen verloren gegaan. Het effect van dit alles is moeilijk te meten, maar doordat er een tekort aan voedsel is ontstaan, zullen ook meer mensen ondervoed raken."

In deze omstandigheden is er een groot risico op de uitbraak van besmettelijke ziektes als diarree, luchtweginfecties, mazelen en malaria. Ondervoeding maakt dat mensen deze ziektes eerder krijgen, vooral vrouwen en kleine kinderen zijn kwetsbaar.

Unicef zorgt voor hulp op het gebied van gezondheidszorg, voeding, schoon water, hygiëne en sanitaire voorzieningen. Ook moeten kinderen zo snel mogelijk weer naar school kunnen.