Bijzondere aanpak Waterschap Rivierenland voor schoner water

Waterschap Rivierenland vraagt het rivierengebied om mee te denken over maatregelen om het water in sloten en andere watergangen schoner te krijgen. Op kleine schaal heeft het waterschap deze aanpak al toegepast met enkele workshops in het Land van Maas en Waal. Dat is goed bevallen. In vervolg hierop organiseert het waterschap de komende maanden in het hele werkgebied zo'n 30 workshops. Belangenorganisaties, gemeenten en andere overheden kunnen daar hun ideeën kwijt.

Europa
Op Europees niveau is besloten dat in 2015 het oppervlakte- en grondwater schoner moet zijn. Schoon en gezond water dat goed is voor plant, dier en mens; dat is het doel van de Europese Kaderrichtlijn Water. Daarnaast zijn er nog extra uitdagingen voor de waterkwaliteit van zwemplassen en water in natuurgebieden. Het is niet eenvoudig om die doelen te bereiken, want er zijn allerlei bedreigingen, zoals lozingen van bedrijven, meststoffen uit de landbouw en vervuiling vanuit huishoudens.

De regio aan zet
Waterschap Rivierenland is gestart met het opstellen van maatregelen om het water schoner te krijgen. Daarbij zijn de gemeenten in het rivierengebied, de provincies en Rijkswaterstaat intensief betrokken. Maar ook vertegenwoordigers van belangengroepen zoals visverenigingen, land- en tuinbouworganisaties en milieugroeperingen denken mee. Op deze manier zijn honderden deelnemers intensief bij het proces betrokken. De gedachte hierachter is dat de partijen in de streek het beste weten wat de knelpunten zijn voor de waterkwaliteit en wat de mogelijkheden zijn om dit aan te pakken.
Het land van Maas en Waal had de primeur: daar zijn de bijeenkomsten inmiddels afgerond en weet het waterschap zich verzekerd van draagvlak voor de maatregelen zoals deze nu in hoofdlijnen bekend zijn.

Bredere sloten, glooiende oevers
In het Land van Maas en Waal is duidelijk geworden dat het waterschap vooral moet investeren in meer ruimte voor het leven in het water. Dat zorgt namelijk voor een evenwichtig leefmilieu en dat komt op zijn beurt de waterkwaliteit ten goede. Het waterschap kan dat bijvoorbeeld doen door sloten te verbreden en glooiende oevers aan te leggen. Dat gaat bovendien goed samen met het creëren van meer ruimte voor water; wat nodig is om goed voorbereid te zijn op klimaatveranderingen. Ook de gemeenten in het land van Maas en Waal overwegen maatregelen: zij willen minder bestrijdingsmiddelen gaan gebruiken in de stad. Daarnaast gaan agrariërs aan de slag met een strenger mestbeleid.

Meer informatie
Inmiddels zijn ook in de Alblasserwaard, de Betuwe en in de Ooijpolder de bijeenkomsten begonnen. Wilt u meer weten over de Kaderrichtlijn Water en de workshops? Kijk eens op www.waterschaprivierenland.nl in de rubriek projecten.