Ingezonden persbericht


Adobe adres
Bezoek
Bezoekadres stel 1
Stadhuis, Am
Stadhuis, Amsterdam
1011 PN Am stel 1

Postbus 202 Directie Communicatie 1000 AE Amsterdam
Telefoon 020 552 2117
Fax 020 624 5550
www.amsterdam.nl

Datum 2 april 2007
Kenmerk 058

Stad en stadsdelen ondertekenen Bestuursakkoord

De veertien stadsdeelvoorzitters en loco-burgemeester Asscher hebben vanmiddag, namens de dagelijkse besturen van de stadsdelen en het college van B&W, het `Bestuursakkoord stad en stadsdelen 2006-2010' ondertekend.

Het gaat om de gezamenlijke uitvoering van acht gezamenlijke speerpunten: voortijdig schoolverlaten, jeugdzorg, invoering Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO), overlast van jeugdgroepen, geweld achter de voordeur (huiselijk geweld), economische ontwikkeling, dienstverlening, regelgeving en handhaving.

In het Bestuursakkoord zijn de aanpak en beoogde resultaten vastgelegd. Met het oog op de slagvaardige uitvoering is ook geregeld dat portefeuillehouders - met voorafgaand mandaat van hun bestuur - nadere uitvoeringsafspraken kunnen maken in hun portefeuillehoudersoverleg, zo nodig bij meerderheid van stemmen.

In alle gevallen blijven de stadsdeelraden en de gemeenteraad verantwoordelijk voor het stellen van de kaders, ook financieel. De besturen leggen over de afspraken in het portefeuillehoudersoverleg rechtstreeks verantwoording af aan hun raden. Zij stellen de agenda's en afsprakenlijsten van de portefeuillehoudersoverleggen systematisch beschikbaar aan hun raden.

In het ondertekende Bestuursakkoord is zoveel mogelijk rekening gehouden met de verschillende wensen en kanttekeningen die de veertien stadsdeelraden en de gemeenteraad in januari en februari naar voren hebben gebracht.

De stadsdeelsecretarissen en de gemeentesecretaris hebben parallel aan dit Bestuursakkoord een Bedrijfsvoeringsakkoord gemaakt. Dit bevat de afspraken over de verbetering van de gemeentelijke organisatie: beter afstemmen als het gaat om gezamenlijke basisregistraties en inkoop, en op personeel, juridisch en financieel gebied. Ook het Bedrijfsvoeringakkoord is op 2 april ondertekend.

Pb-058