Time : 17:01:08
Date : 02 April 2007
Sender Name: SETCa-BBTK

BBTK CITIBANK NIET AKKOORD MET PERSCAMPAGNE VAN SP.A

Samen met het personeel, betreuren de vakbondsafgevaardigden van BBTK-Citibank de SP.a-perscampagne tegen het bedrijf. In de afgelopen weken werden er heel wat onjuistheden of foutieve verhalen gepubliceerd.

Vooraleer men ons beschuldigt van een corporatistische vakbond te zijn, is het goed te weten dat wij, samen met de andere vakbonden, de afgelopen jaren verschillende vakbondsacties en stakingen georganiseerd hebben binnen de bank. Het feit dat bij de laatste sociale verkiezingen 88% van het personeel is komen stemmen, bewijst ook dat zij achter ons staan. Sinds 4 jaar hebben wij een Belgische directie en zijn de sociale verhoudingen terug goed te noemen. In het verleden hebben we ook verschillende tussenkomsten gedaan binnen de Ondernemingsraad (en elders) inzake ethisch bankieren.

We hebben als vakbond, onafhankelijk van de directie, een eigen dossier hierover opgemaakt, dat de meeste feiten weerlegt of op zijn minst nuanceert. Op basis van gesprekken met collega's, vaak vakbondsleden, die met beide voeten in het proces van kredietverlening staan (van het kantoor tot aan de dienst Invorderingen) concluderen wij dat er geen bewuste politiek van de directie is om de wetgeving te overtreden.
Op de 160.000 kredietdossiers zal er altijd wel een dossier bij zijn dat tot discussie kan leiden, maar wij zijn er van overtuigd dat dit niet meer is (in verhouding tot het marktaandeel) dan bij andere kredietinstellingen. Citibank heeft in consumentenkrediet een marktaandeel van 18%. Toch is het volgens cijfers van de Nationale Bank slechts bij 16% van de problematische kredietdossiers betrokken.

Meer nog, samen met verschillende mensen op het terrein (schuldbemiddeling, OCMW's,...), denken wij dat de problemen zich vooral situeren bij de talloze kredieten buiten de banksector; bij winkelketens, supermarkten, postorderbedrijven...

We zijn dan ook vragende partij opdat er nieuwe wettelijke initiatieven zouden genomen worden om de kredietnemers verder te beschermen. Een politieke partij zou zich vooral op dit terrein moeten bewegen, in plaats van met veel losse flodders te schieten op
1 bedrijf.

Wij betreuren het dat de SP.a niet eerst heeft getracht contact op te nemen met de Directie van Citibank of met de personeelsafgevaardigden om één en ander te verifiëren. Op die manier wordt de tewerkstelling van 1.500 mensen op een lichtzinnige manier in gevaar gebracht en dit kunnen wij als vakbond niet aanvaarden.

Namens BBTK-Citibank,

Johan Nelissen
0486/61.10.49

Mede ondertekend door Miranda Ulens
(verantwoordelijke secretaris sector Financiën bij BBTK Brussel-Halle-Vilvoorde)
0478 70 70 02