Gemeente Hoorn


B en W presenteren aanpak voor veilige stad

2 april 2007 - Voorkomen èn genezen. Onder dat motto presenteert het college van B en W een plan van aanpak voor een veilige stad. Het tweejarenplan bevat zon vijftig activiteiten. Ze worden opgepakt door een tiental belangrijke partijen die samen werken aan sociale veiligheid.

Per maatregel is aangegeven wat men ermee wil bereiken. De activiteiten richten zich op vier prioriteiten: hulp en begeleiding van kwetsbare groepen, overlast, criminaliteit en dienstverlening. Zo komt er onder andere een advies- en steunpunt huiselijk geweld, een gerichte aanpak van overlastveroorzakende hanggroepen op straat en komt er een alcoholmatigingsbeleid. Op 17 april bespreekt de gemeenteraad het plan in commissieverband.

Onder het motto voorkomen èn genezen willen B en W onder andere adequate hulp organiseren voor meer dan twintig probleemgezinnen. Verder komen er maatregelen om het aantal structurele spijbelaars fors terug te dringen en komt er een advies- en steunpunt huiselijk geweld. Daarnaast wil de gemeente gericht beleid voeren om de groepen die zich schuldig maken aan overlast en criminaliteit te verminderen, waarbij ook de Antillianenproblematiek aan de orde komt. Verder worden ex-gedetineerden begeleid bij het vinden van huisvesting en werk.

Hoorn kent een aantal gezinnen, waar sprake is van een opeenstapeling van problemen. Dan gaat het om zaken als werkloosheid, schulden, verslaving, relatieproblemen, opvoedingsproblemen en huisvestingsproblemen. Door intensieve gezinsbegeleiding en goed functionerende buurtnetwerken kan ook voorkomen worden dat leden van deze gezinnen overlast veroorzaken of in de criminaliteit belanden.

Hanggroepen
Dit jaar wordt een top 5 van meest overlastgevende hanggroepen opgesteld. Doel is het aantal meldingen van overlast met 10 procent te verminderen. Vanaf dit jaar komen er in Hoorn acht speciale jeugdagenten. Verder worden er via het jongerenwerk activiteiten voor deze groepen aangeboden.

Drank- en drugsgebruik
Om de overlast van drank en drugsgebruik tegen te gaan komt er een pilotproject Jeugd en Alcohol in samenwerking met het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het project zal de aanzet geven voor een aanscherping van het horecabeleid en een alcoholmatigingsbeleid. Nu al kan via de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) met behulp van een samenscholingsverbod, blow- en alcoholverboden, verblijfsontzeggingen of eventueel preventief fouilleren worden opgetreden als er sprake is van overmatige overlast.

Terugdringen criminaliteit
Bij het terugdringen van criminaliteit richt de aanpak zich op het verminderen van het aantal geweldsmisdrijven en straatroven, woninginbraken, auto-inbraken en autodiefstallen, verminderen van het aantal diefstallen uit bedrijven en fietsendiefstallen. Dit gebeurt onder andere door de zogenoemde zeer actieve draaideurcriminelen aan te pakken. Door ze hulp te bieden, hinderlijk te volgen en ze snel en met een zo hoog mogelijk straf te straffen. Verder wordt doorgegaan met het (intern) verspreiden van winkeldiefposters en het verbod op geprepareerde tassen (daarmee kan het winkeldiefstalarm worden omzeild). Ook wordt het Keurmerk Veilig Ondernemen verder uitgebreid.

Verder komt er een nieuw convenant tussen een aantal partijen, waaronder nutsbedrijven en belastingdienst, om de hennepteelt aan te pakken.

Meer aangiftes
Op het gebied van dienstverlening wil de politie bereiken dat meer mensen aangifte doen of zaken melden. Dit gebeurt onder andere door betere voorlichting, klantenpanels en het project Service aan Melders. Bij dit laatste project houdt de politie de melder op de hoogte van wat er met hun melding is gedaan. In totaal is voor de maatregelen uit het plan van aanpak voor een veilige stad de komende twee jaar minimaal zon 300.000 euro extra per jaar nodig. Voor een aantal maatregelen krijgt de raad nog een apart financieringsvoorstel voorgelegd.

Omhoog Terug Laatste wijziging van deze pagina: 2 april 2007