Ingezonden persbericht



- PERSBERICHT -

Canadese zeehondenfilm is kijkersbedrog

Amsterdam, 2 april 2007 - Bont voor Dieren waarschuwt voor de zeehondenfilm die de Canadese overheid maandag in Nederland vertoont ter promotie van de zeehondenjacht. De film is niet alleen suggestief, maar bovendien aantoonbaar gebaseerd op bedrog. Bont voor Dieren heeft beelden ter beschikking die een heel ander verhaal vertellen.

Bij het begin van het jachtseizoen op zeehonden is de Canadese overheid op diverse fronten bezig aan een campagne om het knuppelen van honderdduizenden zeehondenbaby's te vergoeilijken. Het nieuwste propagandawapen is een omstreden film van de Canadese regisseur Raoul Johmpe, gemaakt in opdracht van een Canadese staatstelevisiebedrijf. Doel ervan is de aandacht van de gruwelen van de jacht af te leiden door het belasteren van dierenbeschermers.

De film wekt de suggestie dat dierenbeschermers van de Humane Society of the United States (HSUS) een stervende zeehond een uur lang aan zijn lot overlaten ten behoeve van eigen filmmateriaal. Niets is minder waar. In werkelijkheid heeft de HSUS verwoede pogingen gedaan het dier te helpen. Beelden hiervan zijn echter zorgvuldig uit de film gemonteerd.

Nederland heeft onlangs een import- en handelsverbod op zeehondenproducten afgekondigd. Ook België en Kroatië hebben sinds kort een dergelijk verbod en andere Europese landen zoals Duitsland zijn bezig een verbod in te voeren.

Ook konden de dierenbeschermers het dier niet euthaniseren omdat dit hen volgens de Marine Mammal Regulations is verboden. De positie van dierenbeschermers als jachtwaarnemers op het ijs is precair: de Canadese autoriteiten grijpen elke mogelijkheid aan om jachtwaarnemers van het ijs te verwijderen.

Wat de film niet vertelt is dat de stervende zeehond het bewijs is dat zeehondenjagers de wet overtreden. Dezelfde Marine Mammal Regulations schrijven voor dat jagers bij elk dier een test doen om te controleren of een dier dood is. Deze regel wordt massaal overtreden. Dit is duidelijk te zien op filmbeelden. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat 42% van de dieren levend wordt gevild.

Wat Bont voor Dieren bovendien stoort is dat de film de wereld op zijn kop zet. Claudia Linssen, directeur: 'De verdachtmakingen jegens de dierenbeschermers zijn een welbewuste strategie van Canada om de aandacht af te leiden van het feit dat de verantwoordelijkheid voor het lijden van de zeehonden bij de jagers, maar zeker ook bij de Canadese overheid ligt.'

----------