Time : 14:52:22
Date : 02 April 2007
Sender Name: FAVV-AFSCA
Reactie van het FAVV op berichtgeving over de financiële problemen
Na langdurig overleg met de beroepssectoren en met de goedkeuring van
de Europese Commissie voerde het Federale voedselagentschap (FAVV) op
1 januari 2006 een nieuw financieringssysteem in. De ontvangsten van
het FAVV voor 2006 werden begroot op 159,2 miljoen euro.
De uitvoering van dit nieuwe systeem stuitte op moeilijkheden die in
hoofdzaak te maken hebben met de kwaliteit van de databanken van alle
actieve operatoren in de voedselketen, geërfd van de vroegere
diensten.
Om dit probleem op te lossen, vergeleek het FAVV zijn gegevens met
die van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ) en van een aantal
beroepssectoren.
De Kruispuntbank voor Ondernemingen (KBO) was eveneens een bron van
informatie, maar helaas lieten een groot aantal zelfstandigen zich
daarin registreren met activiteiten die zij niet in de praktijk niet
uitoefenen, wat het opzoeken in sterke mate bemoeilijkt heeft.
De geleverde inspanningen werpen geleidelijk aan vruchten af. Op
31/03/2007 waren 90 % van de voor 2006 geraamde ontvangsten reeds
geïnd of gefactureerd. Het is juist dat voor 8 miljoen euro
jaarlijkse heffingen niet gefactureerd konden worden door een
gebrekkige identificatie van de heffingsplichtigen. Van de 181.000
geraamde operatoren in de voedselketen werden er tot op heden 148.000
geïdentificeerd. Op vlak van retributies (vergoedingen voor
prestaties door het FAVV geleverd op verzoek van de operator) ontving
het FAVV een bedrag van 41,3 miljoen ¤ terwijl de raming 48 miljoen ¤
bedroeg.
Om aan deze financiële moeilijkheden het hoofd te bieden, heeft het
Voedselagentschap in 2006, 15 miljoen euro bespaard op zijn
investeringen of uitgaven zonder zijn kerntaken ten dienste van de
medeburgers te verwaarlozen.
Dergelijke budgettaire onzekerheden zijn inherent aan de invoering
van een nieuwe financieringswijze. Bij de uitwerking van het nieuwe
systeem werd rekening gehouden met de mogelijkheid van
onderfinanciering als gevolg van de hervorming. Het nieuwe systeem
moest immers niet alleen worden gevolgd, maar daarbij, meteen na de
invoering ervan, moest een evaluatie plaatsvinden die logischerwijze
zal leiden tot een aanpassing van de retributies en de heffingen in
elke sector.
De gedelegeerd bestuurder stipt aan dat het fout is te beweren dat
het bonus-malussysteem niet wordt toegepast zoals gepland. Het is wel
zo dat de invoering van de verplichte autocontrole door bedrijven of
de certificering van het autocontrolesysteem langzamer verloopt dan
verwacht. In 2005 waren slechts een tiental zuivelfabrieken
gecertificeerd. Die krijgen voor 2006 dan ook de bonus van 15 %
toegekend. Het bonus-malussysteem zal in 2007 pas echt van start
gaan. Maar de bonus kan alleen gelden als het Agentschap zijn
controlefrequentie echt kan verlagen. Daarvoor moeten de operatoren
aantonen dat zij de voedselveiligheid grondig beheersen.
Voor de certificering van activiteiten wordt rekening gehouden met de
reële kostprijs. Sommige certificaten, bijvoorbeeld dat voor de
uitvoer van kippenmest, vragen een bevestiging dat het gebied vrij is
van vogelgriep of Newcastle disease. Een dergelijke bewering steunt
op de bewaking in verband met die ziekten. Het certificaat moet door
een dierenarts betaald door het Agentschap ingevoerd worden in het
Europese computersysteem TRACES, nadat werd nagegaan of het land van
bestemming dit bijproduct aanvaardt. Verder worden 2 % van de
bedrijven die dit soort producten uitvoeren elk jaar door het FAVV
geïnspecteerd. De bewering dat de uitvoerder 37,50 ¤ moet betalen
voor een stempel is dus niet in overeenstemming met de waarheid."
Zoals het OIVO onlangs aangaf, is het Voedselagentschap voor de
consumenten een van de meest succesvolle ondernemingen van de
voorbije jaren geworden.
Het Voedsel- en Veterinair bureau van de Europese Commissie maakte op
30 maart nog een balans op van de werking van de Belgische
controlediensten voor de voedselketen en stelde vast dat het FAVV op
dat gebied voor een meerwaarde zorgt en blijk geeft van een
professionele aanpak.
contactpersoon voor de Nederlandstalige pers:
Inge Jooris
0475 80 04 87
URL: http://www.favv.be