Gemeente Hardenberg

Provincie geeft terrein van Alha vrij aan curator

Maandag 2 april 2007

De provincie Overijssel heeft afgelopen vrijdag het terrein van de voormalige Aluminiumsmelterij Hardenberg overgedragen aan de curator van het failliete bedrijf.

Vorige zomer constateerde de provincie dat er door illegale sloopwerkzaamheden op het terrein van het failliete bedrijf schadelijke stoffen waren vrijgekomen uit afvalstoffen (filterstof met dioxines en zoutslakken) die op het terrein waren opgeslagen. Uit onderzoek bleek dat onder meer de dioxine zich vermengd had met slib dat al op het terrein aanwezig was. Om eventuele schade voor de omgeving en de volksgezondheid te voorkomen heeft de provincie opdracht gegeven het slib op één plek op het terrein gecontroleerd op te slaan. Na uitvoerig onderzoek en raadpleging van het RIVM en de VROM inspectie heeft de provincie besloten het dioxinehoudende slib af te voeren en storten op stortplaats Bovenveld. Er is in totaal 260 ton slib afgevoerd en ook de slibresten die vastgekoekt zaten aan de vloeren zijn weggehaald.

Nu de risico´s op verspreiding van het slib en de gevaarlijke stoffen zijn weggenomen doordat het dioxinehoudende slib is verwijderd, is het volgens de provincie verantwoord het terrein weer vrij te geven en over te dragen aan de curator. De kosten van het schoonmaken zullen door de provincie Overijssel verhaald worden op de veroorzakers van de vervuiling.

Dit is een persbericht van de provincie Overijssel. Lees voor Lees voor