SGP


02 - 04 - 07 | SGP: veteranendag niet op zondag

De Koninklijke Landmacht heeft het plan om op zondag 3 juni Veteranendag te houden. Veteranen die daar vanuit hun geloof moeite mee hebben, worden zo van die dag uitgesloten. Van der Staaij vraagt aan de Minister van Defensie om een andere datum te zoeken en ook in de toekomst de zondag te ontzien bij publieksevenementen.

Schriftelijke vragen van het lid Van der Staaij (SGP) aan de Minister voor Defensie

Vraag 1
Is het waar dat de reguliere Veteranendag van de Koninklijke Landmacht dit jaar op een zondag plaatsvindt? Kunt u aangeven waarom voor deze dag gekozen is?

Vraag 2
Deelt u, naast de principiële bezwaren tegen de zondag als Veteranendag, onze mening dat de keuze voor zondag 3 juni Landmachtveteranen uitsluit die vanuit hun geloofsovertuiging bezwaar hebben tegen dergelijke activiteiten op deze dag?

Vraag 3
Bent u bereid om, in goed overleg met de veteranenorganisaties, te zoeken naar een andere datum die recht doet aan genoemde bezwaren en voorkomt dat defensiepersoneel onnodig op zondag arbeid moet verrichten?

Vraag 4
Is onze indruk juist dat er de afgelopen jaren sprake is geweest van een toenemend aantal publieksactiviteiten van de Krijgsmachtdelen op zondag? Bent u bereid om die beleidslijn te heroverwegen, ook in het licht van de bijzondere positie die de zondag in onder meer de Zondagswet en de Arbeidstijdenwet geniet?
SGP: veteranendag niet op zondag