Sri Lanka: invasie van vluchtelingen in opvangkampen 02 april 2007, Batticaloa - Hulporganisaties als Unicef proberen in Sri Lanka de tienduizenden mensen te helpen die voor het geweld tussen de regering en de Tamil Tijgers op de vlucht zijn geslagen. "Ze moeten schoon water hebben en ervoor kunnen zorgen dat ze schoon blijven, daar gaat het nu om."

Deze kinderen verblijven in een school in de buurt van Batticaloa. Ze zijn gevlucht voor het geweld tussen de regering en de Tamil Tijgers. Foto: Unicef Sri Lanka/2007/Weiss
Deze kinderen verblijven in een school in de buurt van Batticaloa. Ze zijn gevlucht voor het geweld tussen de regering en de Tamil Tijgers. Foto: Unicef Sri Lanka/2007/Weiss

Sinds eind 2006 zijn in het oosten van Sri Lanka tienduizenden mensen op de vlucht geslagen voor gevechten tussen regeringstroepen en de Tamil Tijgers. Het leger heeft de afgelopen weken de aanvallen opgevoerd, omdat het de omgeving van de door de regering gecontroleerde stad Batticaloa in handen wil krijgen.

In de stad zelf verblijven nu duizenden vluchtelingen en nog eens duizenden anderen hebben hun toevlucht gezocht tot al bestaande en nieuwe opvangkampen. Vijay Selvarajah, hoofd van een school in de buurt van Batticaloa, werd ook met deze vluchtelingen geconfronteerd. Toen hij op een zaterdagmorgen op zijn school aankwam om wat achterstallig werk in te halen, zag hij dat de lokalen, gangen en pleintjes vol zaten met bange mensen.

Ruim 5.000 vluchtelingen in één school "Er waren wel meer dan 5.000 vluchtelingen in en rond de school," vertelt hij. "Onze gemeenschap heeft geprobeerd hen eten te geven. We hebben alle onderwijzers opgeroepen om deze mensen te registreren en dat doen we nu nog steeds. De meesten van onze 1.200 leerlingen blijven nu thuis, maar we hebben het voor elkaar gekregen om drie klassen aan de gang te houden, want een aantal kinderen moet straks examen doen."

In het schoolgebouw is de lucht zwaar van de geur van uitwerpselen, ongewassen kleren en lichamen, kookvuurtjes en eten. De afgelopen dagen zijn er drie handpompen geïnstalleerd en hulpverleners zorgen voor extra watertanks, maar ondanks deze maatregelen is er een tekort aan water. Ook latrines zijn hard nodig; overal ligt ontlasting en urine.

Onderwijzers van de school registreren alle vluchtelingen. Foto: Unicef Sri Lanka/2007/Weiss
Onderwijzers van de school registreren alle vluchtelingen. Foto: Unicef Sri Lanka/2007/Weiss

Hulpbehoefte inschatten is lastig

Unicef doet haar best de vluchtelingen in deze school en de andere mensen die voor het geweld zijn gevlucht, te helpen. De noodhulp van Unicef bestaat onder meer uit extra voedzame biscuits, therapeutische voeding voor ondervoede kinderen, kookgerei, kleren, schooluniformen, circa dertig waterpunten en bijna 500 latrines.

Omdat de vluchtelingen blijven toestromen, is het voor hulporganisaties nog lastig om in te schatten hoeveel hulp er precies nodig is. Om een voorbeeld te geven: in een opvangkamp telden hulpverleners meer dan 10.000 nieuwe vluchtelingen. De afgelopen dagen zijn tussen de 50.000 en 60.000 mensen op de vlucht geslagen en zij komen bij de 80.000 mensen die al sinds eind 2006 in de opvangkampen rond Batticaloa wonen.

Te bang om naar school te gaan In en rond de stad zijn ook de kinderen die niet tot de vluchtelingen behoren het slachtoffer van de huidige situatie. Meer dan 30.000 kinderen gaan niet meer naar school, omdat die nu bevolkt wordt door vluchtelingen of omdat ze te bang zijn om naar school te gaan. "Het geluid van de raketten die gelanceerd worden is vreselijk," zegt Christina de Bruin van Unicef. "Kinderen blijven uit angst voor de gevechten thuis." Voor de kinderen die wel naar school willen, zorgt Unicef samen met de autoriteiten voor extra klaslokalen. Leerlingen kunnen ook les krijgen in ploegverband.

"Veel vluchtelingen zijn soms al voor de zesde keer voor het geweld op de loop," zegt Christina. "Ze proberen hun hoofd boven water te houden en wij proberen hen daarbij te helpen. Ze moeten schoon water hebben en ervoor kunnen zorgen dat ze schoon blijven, daar gaat het nu om."