AutoRai

Louwman Collection toont nieuwe topstukken

(4/2/2007)
De Louwman Collection in Raamsdonksveer heeft een aanzienlijk aantal topstukken aan haar collectie toegevoegd, waaronder autoâs uit de recent overgenomen vermaarde race- en sportautocollectie Rosso Bianco uit Duitsland.

Inmiddels omvat de collectie ruim tweehonderd antieke en klassieke automobielen. Zij wordt door kenners beschouwd als één van de mooiste automobielcollecties ter wereld. De Louwman Collection opent traditioneel op Goede Vrijdag haar poorten voor het publiek.

Nieuwe topstukken
Uit de collectie van Rosso Bianco zijn maar liefst 13 autoâs te bezichtigen, waaronder een majestueuze Mercedes 500K Special Roadster uit 1936 en een excentrieke Talbot Lago uit 1948 vormgegeven door Saoutchik. Daarnaast zijn een tweetal vooroorlogse raceautoâs te bezichtigen t.w. een Maserati 8C3000 en een Lagonda V12 Lancefield Le Mans. Ook de allereerste Lancia raceauto, de D23 Spider uit 1953 en twee zeer succesvolle raceautoâs uit het begin van de 70-er jaren, de Porsche 917 en McLaren M8F behoren tot de nieuwe aanwinsten. Een Sauber Mercedes C-8, een Mazda 737 en een Lancia-Abarth LC1 Sport Spider verbeelden de 80-er jaren van Le Mans. Tot slot zijn er nog een drietal bijzonder vormgegeven autoâs; een Pegaso Z 102 Gran Tourismo uit 1952, een Abarth 209A uit 1955, vormgegeven door Buano en een studiemodel van Sbarro uit 1985.

De automobiel in al zijn verschijningsvormen
De Louwman Collection is zeer gevarieerd en straalt passie uit. Elke automobiel vertelt zijn eigen verhaal en heeft daarmee zijn eigen bijdrage aan de geschiedenis. De contrasten tussen luxe automobielen uit de jaren twintig en dertig en de eerste pogingen tot betaalbare gezinsautoâs zijn soms scherp. Automobielen waarvan er maar enkele zijn gemaakt en autoâs voor miljoenen mensen. Uit de vormgeving en techniek van de meeste autoâs spreekt het verschil tussen de Amerikaanse, Japanse en de nationale Europese culturen.

Unieke exemplaren
De collectie omvat âs werelds mooiste sport- en raceautoâs waarmee legendarische coureurs hebben deelgenomen aan diverse Grand Prix, Le Mans en Indianapolis. Maar ook automobielen van bekende personen zoals Elvis Presley, Steve McQueen en Sir Winston Churchill behoren tot de collectie. Sommige automobielen hebben zelfs gefigureerd in films, waaronder de taxi uit de film The Godfather en de Aston Martin DB5 uit de James Bond films Goldfinger en Thunderball.