Gemeente Maassluis

Woningproductie in de regio Rotterdam stijgt, maar niet genoeg

Dit is een persbericht van de stadsregio Rotterdam

De woningproductie in de stadsregio Rotterdam stijgt, maar niet voldoende. In 2006 zijn 6545 woningen opgeleverd. Dat zijn er meer dan in 2005 toen 6098 woningen gereed kwamen, maar desondanks te weinig om aan de taakstelling van 38.000 woningen in 2010 te kunnen voldoen. Er worden vooral te weinig sociale woningen gebouwd, blijkt uit de eerste gegevens van de monitor Woningbouwafspraken 2006.

Om de taakstelling voor 2010 te kunnen halen, moeten er gemiddeld 7600 woningen per jaar worden opgeleverd. Gezien de tegenvallende productiecijfers zal dat aantal nu opgeschroefd moeten worden naar zo'n 8500 woningen per jaar. De zestien regiogemeenten hebben op zich voldoende woningen in de planning. Uit een inventarisatieronde van eind 2006 blijkt dat de regiogemeenten gezamenlijk plannen hebben om tot 2010 39.029 woningen te bouwen. Het is echter de vraag of die planning, gezien het huidige bouwtempo, wel realistisch is.

Vooral de productie van sociale huurwoningen ligt flink achter op schema. De bouw van dit type woningen is gestegen van 696 in 2005 naar 811 in 2006. Na twee productiejaren is daarmee pas 17% gebouwd van de totale taakstelling (8448 sociaal bereikbare huurwoningen voor 2010). Uitzonderingen daargelaten, komt de bouw van sociale huurwoningen in de meeste gemeenten nog nauwelijks van de grond.

Koos Karssen, portefeuillehouder Wonen van de stadsregio Rotterdam, maakt zich grote zorgen: "Wij hebben als stadsregio en gemeenten elkaar de hand geschud om een grote woningbouwproductie tot stand te brengen. Dat vraagt veel inspanning van iedereen, maar er moet nu echt een groot tandwiel bij om het aantal van 38.000 te halen in 2010. Ik blijf er in geloven maar het is nu wel alle hens aan dek."

Vooral het achterblijven van de productie van sociale woningen is de bestuurder een doorn in het oog. "Dat is een slechte zaak voor die huizenzoekers in onze stadsregio die afhankelijk zijn van huurwoningen in de sociale klasse. Ook daar hebben wij heldere afspraken over gemaakt en de stadsregio heeft daar extra subsidies voor beschikbaar gesteld. Ik ga er de komende maanden hard tegenaan om die productie toch op gang te krijgen. Dat zal ik doen door de druk om het bouwtempo op te voeren met nadruk te leggen bij de gemeentebesturen en de woningcorporaties."