Ingezonden persbericht


Nederlandse Beemster kaas 2 x Goud -

Goud voor Beemster kaas op World Cheese Awards 2007 - Londen

Twee kazen van Cono Kaasmakers: BeemsterLite Old en Beemster Old hebben Goud gewonnen tijdens de World Cheese Awards in London, de prestigeuze wedstrijd in de internationale kaaswereld. De winnende kazen werden tijdens de IFE, een grote internationale levensmiddelenbeurs in Engeland, tentoongesteld aan duizenden bezoekers.

14 maart jl. keurden tijdens dit evenement in het London Olympiastadion ruim 130 kaasexperts bijna 2.000 kazen. In navolging op voorgaande jaren werd Beemster hierbij wederom beloond met meerdere medailles. De kazen werden getest op consistentie, geur, uiterlijk en smaak. Beemster Old, de tenminste 10 maanden op natuurlijke wijze gerijpte 48+ kaas, bereikte met zijn uitgebalanceerde aroma en goede smedigheid de gouden plak in de categorie 'harde kazen, met uitzondering van Cheddar en kazen uit de UK'. In de categorie 'vetgereduceerde harde kazen' was BeemsterLite, de 35+ kaas die eveneens tenminste 10 maanden natuurlijk gerijpt is, dé kaas die de jury overtuigde. Beemster Vlaskaas, een smaakvolle kaas met een unieke lichtzoete aroma van noten en honing, ontving zilver en Beemster Very Old, de 'oude heer' in het Beemster assortiment met zijn minstens 18 maanden natuurlijke rijping werd beloond met brons.

Meer dan 130 internationale experts verzamelden zich achter gesloten deuren in London op 17 maart jl. om te jureren voor de 2007 World Cheese Awards. Tot de jury leden konden worden gerekend: de voedingscriticus van 'Evening Standard' Charles Campion, Amy Lame van 'BBC Radio London', Angela Boggiano van 'Delicious', diverse top-koks, inkopers en eigenaren van delicatessenzaken. The World Cheese Awards is georganiseerd door de Guild of Fine Food, die meer dan 1200 onafhankelijke delicatesse-zaken, farm shops en delicatesse-leveranciers in de UK vertegenwoordigen. De directeur van Guild National Bob Farrand merkt op: "De World Cheese Awards zijn de 'kaas-Olympics' en hebben de potentie om de wereld van de winnende kaasmakers te veranderen. Dit jaar zagen we een enorme toename in ambachtelijke en specialiteiten kazen van over de hele wereld, waar we erg verheugd over zijn. Het is waar dat geen enkel ander product in de levensmiddelenbranche zulke gepassioneerde en betrokken fans heeft."

Achtergrond Cono Kaasmakers

CONO Kaasmakers is een zelfstandige coöperatieve vereniging van ongeveer 650 aangesloten melkveehouders. Deze melkveehouders leveren jaarlijks ca. 260 miljoen liter melk waarvan door CONO Kaasmakers ongeveer 30.000 ton kaas op jaarbasis wordt gemaakt. De aangesloten melkveehouders zijn hoofdzakelijk gevestigd in Noord-Holland. CONO Kaasmakers brengt gedurende meer dan een eeuw op een ambachtelijke wijze (Nederlandse) kaas van de allerhoogste kwaliteit op de markt. Sinds 2001 heeft CONO Kaasmakers het predikaat Hofleverancier.