Ingezonden persbericht


persbericht

Versterking internationale handelspositie van Nederland Sierteeltland noodzakelijk

VBN-voorzitter Faber vraagt politici te zorgen voor zo min mogelijk handelsbelemmeringen

Tijdens het jaarcongres van de Vereniging van Bloemenveiling in Nederland (VBN) op 2 april jl. in Noordwijk ging VBN-voorzitter Faber in op de veranderingen in de sector. In aanwezigheid van de nieuwe minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, mevrouw Verburg, en een groot aantal kamerleden en Europarlementariërs gaf hij aan dat de sector goed uit te voeten kan met het nieuwe regeerakkoord. Maar hij wees de aanwezige kamerleden en EU-politici op de noodzaak om de internationale positie te versterken; ook met behulp van bestuurlijke maatregelen!

De voorzitter benadrukte dat Nederland het internationale handelscentrum in sierteeltproducten van de wereld is en dat dat ook zo moet blijven. Wereldwijd groeit de grootschalige productie en handel in bloemen en planten in hoog tempo. De concurrentie neemt toe en hier moet de sector zich op voorbereiden, onder andere door een veilingfusie. Hij vroeg de aanwezige politici te zorgen voor zo min mogelijk handelsbelemmeringen en zeker geen uitverkoop te houden van de Nederlandse belangen.

Verder benadrukte Faber de noodzaak van een goede infrastructuur, voldoende nieuwe tuinbouwlocaties in het land en ruimte voor de Greenports. "Essentiële voorwaarden voor behoud van een van de meest belangrijke sectoren voor de Nederlandse economie", aldus Faber. Het door het nieuwe kabinet uitgetrokken bedrag voor infrastructuur komt 'magertjes' over.

Faber verbaasde zich over het onlangs gepubliceerde rapport van de Rijksoverheid, de Raad voor het Landelijk Gebied en de Raad van Verkeer en Waterstaat, waarin wordt aangegeven dat zij 'een halt willen toeroepen aan de ongebreidelde groei van het aantal kassen'. Faber: "Zoveel productie op zo weinig oppervlakte, dit is toch juist wat een zeer dichtbevolkt land zich moet wensen?"

Faber constateerde voorts dat de glastuinbouwsector een zeer grote bijdrage kan leveren aan de CO2 en energieproblematiek. "Zonder politieke besluitvorming kunnen we met onze kleine WKK installaties net zoveel energie produceren als een kern- of kolencentrale". Vanwege de enorme potenties op dit gebied vroeg hij om meer geld, actie en aandacht vanuit de Rijksoverheid.

Scenario's
Na de speech van minister Verburg werden er een drietal toekomstscenario's gepresenteerd voor de bloemen- en plantensector. In deze door Bloemenveiling Aalsmeer ontwikkelde scenario's spelen de veranderingen in de internationale sierteelt een rol. Elk scenario schetst een beeld van de sierteeltsector in 2015 en de positie die Nederland hierin inneemt. Met de scenario's wil Bloemenveiling Aalsmeer bedrijven in de sector een handvat bieden om na te denken en te discussiëren over hun toekomstige positie.

Willem de Ridder, directeur Stichting Maatschappij en Onderneming, hield een inleiding over nut en noodzaak van scenario's. Marco van Zijverden (CEO Dutch Flower Group), Diana van Os (directeur R&D Terra Nigra B.V.) en Jan Leliveld (directeur Leliveld Group) gingen vervolgens in op de gevolgen voor hun bedrijf en de sector in de verschillende scenario's.


- einde persbericht -



Ingezonden persbericht