Gemeente Weert


2 april 2007

Ambtenaren Weert onder werktijd voor mantelzorgers aan de slag

WETHOUDER COOLEN GEEFT AFTRAP VOOR PROJECT
ŽMANTELZORG ONZE ZORGŽ

Om het belang van mantelzorg te onderstrepen, heeft B&W van de gemeente Weert besloten haar medewerkers in de gelegenheid te stellen onder werktijd een aantal uren mantelzorgers te ontlasten. De gemeente wil hiermee een voorbeeldfunctie vervullen. Niet alleen plannen maken, maar ook zelf daadwerkelijk iets doen. Dit onder het motto: Žeen goed voorbeeld doet goed volgen.Ž

Met de onlangs in werking getreden Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) per 1 januari 2007 zijn mantelzorg en vrijwilligerswerk in de zorg prominent op de politieke agenda komen te staan. Sterker nog, mantelzorg krijgt voor het eerst een wettelijke basis. De gemeente Weert heeft vanwege de invoering van deze nieuwe wet een plan opgesteld om mantelzorgers en vrijwilligers in de zorg te ondersteunen.

Vrijwilligers ontzettend belangrijk
Mantelzorg is zorg die mensen bieden aan een naaste. Bijvoorbeeld vanwege een chronische ziekte, een handicap of ouderdom. Vooral mensen die zeer intensief en bijna continue zorg verlenen aan hun partner of familielid, hebben nauwelijks tijd om even op adem te komen en aandacht te hebben voor hun eigen sociale contacten en/of ontspanning. Via de Thuishulpcentrale Midden-Limburg worden er vrijwilligers ingezet om hen enkele uren per week te ontlasten. Dit wordt ŽrespijtzorgŽ genoemd. Er zijn echter te weinig vrijwilligers die ingezet kunnen worden. Tegenover vier aanvragen voor hulp staat maar één vrijwilliger die hulp biedt. De resterende drie hulpvragen blijven dus onbeantwoord.

Zorgen onder werktijd

De gemeente Weert heeft besloten mantelzorg en vrijwilligerswerk een extra impuls te geven. Om het belang van respijtzorg te onderstrepen, worden een aantal gemeentelijke medewerkers 2 tot 4 uur per week in de gelegenheid gesteld mantelzorgers te ontlasten. Op jaarbasis zijn hiervoor maximaal 1.000 uur ambtelijke arbeidstijd gereserveerd. Vrijwilligers geven zelf aan wat zij willen doen. Zij hoeven niet alles te kunnen want ze zijn immers geen professionals. Het zijn mensen die regelmatig een paar uur vrijmaken voor een ander. Om iemand gezelschap te houden, een praatje te maken, een spelletje te doen of een rondje te wandelen. Tot nu toe hebben tien ambtenaren zich aangemeld als vrijwilliger. Er is echter geen sluitingstermijn. Als het project eenmaal loopt en de mensen ermee bekend zijn, verwacht de gemeente meer aanmeldingen.

Wethouder kookt voor echtpaar uit Weert
Wethouder Harry Coolen geeft voor dit project de aftrap. Op woensdag 4 april zal hij respijtzorg verlenen door te koken voor een echtpaar van wie de man mantelzorger is. De aftrap van het project vindt niet geheel toevallig plaats in de week van 1 april, de week waarin in Weert de Wmo in werking treedt. De gemeente heeft er bewust voor gekozen om niet op 1 januari (de landelijke invoeringsdatum) maar op 1 april volgens de wet te gaan werken. Reden hiervoor is het korte tijdsbestek (slechts 10 maanden na vaststelling van de Wmo door de Tweede Kamer) waarin de gemeente veel nieuwe taken van het Rijk moest overnemen. De drie extra maanden heeft Weert benut om enerzijds alles zelf goed te regelen, anderzijds om in overleg te treden met inwoners, belangenbehartigers, zorgbieders en -vragers, en de gemeenteraad. Ook is het een voordeel dat Weert nu ervaringen van andere gemeenten mee kan nemen.

Voorbeeldfunctie

Naast zelf een voorbeeld te stellen doet de gemeente ook een beroep op de maatschappelijke verantwoordelijkheid van andere bedrijven en organisaties in Weert. Vorige week heeft de gemeente hiervoor een brief verstuurd naar alle organisaties met meer dan 50 werknemers waarin dit project extra onder de aandacht is gebracht. Dit alles met de insteek Žeen goed voorbeeld doet goed volgen.Ž


---------------------
Noot voor de pers, niet ter publicatie
U bent van harte uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de aftrap van het projectŽMantelzorg onze Zorg.Ž Op woensdag 4 april om 17.30 uur zal wethouder Coolen op de Roermondseweg 62 voor echtpaar van Seggelen-Halfers gaan koken. De eerste 20 minuten kunt u hierbij aanwezig zijn voor het stellen van vragen of het maken van beelden.

Eventuele aanvullende informatie is te vinden op:
www.informelezorg.org / www.handjehelpen.nl

2007.078 LS

---- --