Gemeente Assen


Actueel

Recordopbrengst voor bouw weeshuis/hospice in Zuid Afrika

Assen, 2 april 2007

Een benefietdiner heeft zondagavond 1 april in Assen zo'n 110.000 euro opgebracht. Met de opbrengst zal een weeshuis en hospice in de Zuidafrikaanse stad Naledi worden gebouwd. Het diner was een initiatief van burgemeester Dineke van As-Kleijwegt ter gelegenheid van het tweede lustrum van het samenwerkingsverband tussen Assen en Naledi. De burgemeester van de Zuidafrikaanse stad Ruth Mompati toonde zich blij verrast met de gift. Zij woonde als gast van burgemeester en wethouders de avond bij.

23 ondernemers reageerden op het initiatief van de burgemeester door een tafel te reserveren voor maximaal acht gasten. Tussen de gangen door vond een veiling plaats van eveneens door de gasten ingebrachte kavels. Onder de prijzen diverse kunstwerken, een golfclinic voor 7 personen, VIP arrangementen voor voetbalwedstrijden in Groningen en Heerenveen en een ingelijste TT poster uit 1950.

Behalve de veiling was er een loterij met als hoofdprijs een reis voor twee personen naar Naledi.

Het idee voor de bouw van een weeshuis/hospice ontstond een jaar geleden toen burgemeester Mompati haar Assense ambtgenoot rondleidde door haar stad. Zestig procent van de bevolking daar is besmet met HIV/Aids, en het aantal aidswezen duizelingwekkend hoog. Ook ouderen blijven alleen en hulpbehoevend achter. Dat leidde tot de gedachte een zorgcomplex voor de achterblijvers te creëren waarin ouderen voor jongeren en andersom van betekenis voor elkaar kunnen zijn. Voor het doel werd de Stichting Naledi in het leven geroepen. Donateurs kunnen zich aanmelden via de site www.naledi.nl