Gemeente Heerde

Gemeente Heerde

Persartikel

Datum: 2 april 2007

Gemeente Heerde wil toerisme ontwikkelen als economische drijfveer

De gemeente Heerde is bezig met de ontwikkeling van een Recreatie en Toerismenota. De verantwoordelijke wethouder, Jan Lieske, wil hiermee richtlijnen vaststellen voor de ontwikkeling van het toerisme in zijn gemeente: 'Het toerismebeleid hangt nu nog te veel af van toevalligheden, waardoor we onze kansen onvoldoende benutten. In de nota moet staan hoe we het toerisme willen neerzetten en wat hierbij de speerpunten zijn. Er liggen grote groeikansen voor het toerisme in onze gemeente.'

Wethouder Lieske vindt het belangrijk dat het toerismebeleid breed gedragen wordt. Hiervoor is een platform opgericht waarin alle betrokkenen zitten, zoals de VVV, ondernemersverenigingen, natuur- en milieugroeperingen, Land- en Tuinbouworganisaties en natuurlijk de toeristische sector zelf. Afgelopen donderdag kwam dit platform weer bij elkaar. 'In dit platform zit de know-how. Voor het bestuur van de gemeente dient het als klankbord en sparringpartner. We houden niet alleen workshops waarin al deze groepen meedoen, maar ook vragen we een pro-actieve rol in die zin dat ze zelf ideeën en suggesties aandragen'. Met de bijeenkomst van donderdag is de fase van informatie verzamelen nu voorbij. Deze informatie wordt nu gebruikt voor het schrijven van de nota.

Speerpunt

Toerisme is landelijk gezien een groeisector. Voor Heerde is het belangrijk om op deze golf mee te liften, aangezien dit werkgelegenheid en economische ontwikkelingen kan brengen. In de laatste jaren blijkt de toeristische werkgelegenheid in Heerde echter gezakt te zijn, evenals het aantal overnachtingen van toeristen in de gemeente. Lieske: 'Juist daarom is het zo belangrijk om nu aandacht te besteden aan dit onderwerp. Toerisme is voor mij een belangrijk speerpunt, dat ook geïntegreerd moet worden in andere beleidsterreinen zoals Ruimtelijke Ordening en Economische Zaken. Voor de lokale economie is het toerisme van groot belang, niet alleen voor degenen die direct in het toerisme werken, maar dit straalt uit op de hele middenstand in onze gemeente.'

Kansen

Wethouder Lieske ziet grote kansen in de gemeente: 'Op dit moment buiten we de mogelijkheden niet goed uit. We doen wel mee aan het fietsroutenetwerk, maar er zijn veel meer mogelijkheden. Juist de ligging van de gemeente in het overgangsgebied tussen IJssel en Veluwe biedt mogelijkheden: we hebben net als andere Veluwse gemeenten bos, maar met het water hebben we een duidelijke meerwaarde. Heerde biedt met deze variatie een aantrekkelijke omgeving voor toeristen.' 'Persoonlijk zou ik graag meer verblijfsrecreatie zien in Heerde. Dit houdt in dat we meer variatie aan verblijfsmogelijkheden nodig hebben. Daarnaast kunnen we misschien winst boeken als we het toeristenseizoen zouden kunnen verlengen'.

Nota

In de afgelopen twee maanden heeft het bureau TNR-Advies, dat door de gemeente is ingehuurd voor het ontwikkelen van de Toerisme en Recreatienota, vooral informatie verzamelt bij alle betrokkenen. In een tweetal grote bijeenkomsten waarbij alle betrokken organisaties waren uitgenodigd, maar ook via individuele gesprekken met de betrokken. Deze informatie zal in de komende periode worden verwerkt tot een concept-nota, dat wordt voorgelegd aan het college van Burgemeester en Wethouders. Lieske: 'Dit concept moet eind mei klaar zijn. Het college zal zich hierover buigen. Uiteindelijk zal echter de gemeenteraad moeten besluiten wat de speerpunten gaan worden van het toeristische beleid van Heerde en hoeveel tijd en aandacht hieraan moet worden besteed. Voor mij staat voorop dat het toerisme een krachtige impuls moet geven aan de economische ontwikkeling van onze gemeente'.

Hoewel de periode van informatieverzameling eigenlijk voorbij is, wordt een ieder toch de kans nog geboden om tot uiterlijk 10 april ideeën of suggesties aan te leveren. Dit kan bij de gemeente Heerde, t.a.v. dhr. G. Haas.