Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Rent a Whizz-Kid: 'Grootschalig thuiswerken is voorlopig utopie'

Bedrijven onderschatten technische problemen op de thuiswerkplek

Assen, 2 april 2007 - Thuiswerken moet het fileprobleem helpen oplossen. Organisaties die hun medewerkers meer willen laten thuiswerken, onderschatten echter de technische problemen die dat met zich meebrengt. De thuiscomputer is in de meeste gevallen niet stabiel genoeg om betrouwbaar thuiswerken zonder meer mogelijk te maken. Dat constateert Nissan van Blankenstein, oprichter en directeur van de supportorganisatie Rent a Whizz-Kid.

De Nederlandse economie wordt volgens ondernemingsorganisatie VNO-NCW bedreigd door een verkeersinfarct. De economie is erbij gebaat als meer medewerkers thuiswerken, vindt de koepelorganisatie. "Ongeveer vier miljoen mensen werken in Nederland op kantoor. Als de helft van hen éĂ©n of twee dagen per week niet meer in de trein of op de weg hoeft om naar het werk te komen, dan zou dat enorm schelen." Dat zegt directeur Niek Jan van Kesteren.

"NCO-NCW heeft natuurlijk gelijk. Maar vanuit onze ervaring plaatsen we daar graag een kanttekening bij. De thuiswerkplek vormt een serieus bedrijfsrisico vanwege de instabiliteit." Dat zegt Nissan van Blankenstein. Rent a Whizz-Kid verzorgt met 50 servicetechnici computerhulp aan huis in het hele land. Jaarlijks worden vele supportincidenten opgelost. Het gaat om het installeren en configureren van systemen, het aansluiten op internet en het verhelpen van storingen van de computer of de verbindingen.

Bij Rent a Whizz-Kid weten ze uit ervaring dat elke thuiscomputer minstens drie keer per jaar gemiddeld twee dagen 'plat ligt'. "Daar moet je als bedrijf rekening mee houden. Dat betekent dat je een storingsorganisatie klaar moet hebben staan om de schade te beperken." Van Blankenstein adviseert organisaties de hele cyclus onder ogen te nemen: vanaf de keuze van de hardware en software, de installatie en configuratie, tot en met het beheer en het oplossen van storingen op locatie. Alleen dan kan thuiswerken echt de voordelen opleveren die men ervan verwacht.

Van Blankenstein: "We komen de gekste dingen tegen. Je ziet dat vaak meer mensen in een gezin gebruik maken van dezelfde computer. Er worden games op gespeeld, gechat, gesurft naar overal en nergens, allerlei programma's en randapparatuur op geïnstalleerd....allemaal dingen die de meeste bedrijven niet zouden tolereren op de werkplekken. Op zich is daar niets mis mee, maar de storingsgevoeligheid van de thuiscomputer is daardoor wel erg groot. Bedrijven die overwegen op thuiswerken over te stappen moeten daar serieus rekening mee houden.”

Organisaties die thuiswerken invoeren zijn vaak gefocust op de beveiliging van de informatie, op de productiviteit van de medewerker en op de arbo-eisen die aan de werkplek worden gesteld. Met het voorzien in een goede computer met browser en een veilige breedbandverbinding denken ze er wat de technologie betreft wel te zijn. "Maar dan begint het eigenlijk pas. Op het moment dat die computer in het gezin staat opgesteld, vormt ie een risico voor de productiviteit van de medewerker. Er gaan geheid storingen optreden. Organisaties zijn er niet op ingesteld om dergelijke storingen ter plekke op te lossen. De helpdesk van de ICT afdeling heeft wel andere dingen aan het hoofd dan ergens ver weg een breedbandverbinding weer aan de praat te krijgen of een modem te vervangen," zegt Van Blankenstein. Het inzetten van notebooks verandert niets aan het probleem. "Als de laptop defect is of niet goed ingesteld voor de breedbandverbinding thuis waardoor die verbinding onvoldoende functioneert, moet de medewerker het apparaat naar het bedrijf brengen om daar alles goed te laten instellen. Ook dat gaat ten koste van de productiviteit."

Over Rent a Whizz-Kid
Rent a Whizz-Kid is leverancier van specialisten die bij consumenten thuis computerproblemen oplossen. In geheel Nederland kunnen klanten telefonisch of via het internet een afspraak maken, waarna binnen 24 uur hulp aan huis mogelijk is. Klanten tekenen hiervoor geen servicecontract maar betalen een laag uurtarief.

Ingezonden persbericht