Ingezonden persbericht


PersBericht

2 april 2007

Noors product wint Duitse 'red dot award: best of the best'

Houtgestookte Jøtul kachel wint internationale prijs voor design

Het Noorse bedrijf Jøtul staat samen met Porsche en Prada in de top van de internationale design. De houtgestookte kachel, Jøtul F 373, is het eerst Noorse product dat de beroemde 'red dot award: best of the best' heeft gewonnen.

"Het is fantastisch dat wij de eerste Noorse winnaars zijn van deze prestigieuze internationale prijs. Bovendien onderstreept deze prijs het feit dat de Jøtul F 370 het grootste verkoopsucces is in ons 154-jarig bestaan. Het Jøtul F 370 concept is ontworpen als modern en exclusief meubelstuk gericht op de vrouw. We weten uit ervaring dat zij de beslissers zijn wanneer het huis wordt ingericht", zegt Erik Moe, Managing Director Jøtul.

red dot award

2.548 internationale producten werden geëvalueerd in de 'product design class' voor de Duitse ontwerpprijs red dot award: best of the best'. Jøtul's F 373 houtgestookte kachel kwam als beste uit de bus, samen met onder andere Porsche, Prada en de Apple Ipod. Hierdoor wordt Jøtul door meer dan 20 design experts gelijkgeplaatst met 's werelds meest exclusieve en bekende merken.

'red dot' dateert van 1955 en wordt jaarlijks uitgereikt voor opvallend design in verschillende categorieën. In het verleden hebben andere Noorse producten de 'red dot design award' ontvangen, maar niet eerder is de belangrijkste prijs 'red dot: best of the best' uitgereikt aan een Noors product.

Jøtul F 370 concept

Het Jøtul F 370 concept is gelanceerd in juni 2006 en is het grootste verkoopsucces van Jøtul in haar 154-jarig bestaan. De kachels zijn ontworpen door Anna -ren in Hareide Designmill in Moss (Noorwegen). Het is niet de eerste keer dat de Jøtul houtgestookte kachel in de prijzen valt. Vorige week heeft dit product concept de Noorse ontwerpraad prijs voor 'Design Excellence' ontvangen.

Milieuvriendelijke technologie

Jøtul ontwikkelt al jaren milieuvriendelijke technologieën voor open haarden. Niet alleen is hout een duurzame vorm van energie en is de verbranding CO2 neutraal, de 'clean burn' kachels van Jøtul hebben minder hout nodig dan oudere niet 'clean burn opties. De 'clean burn' kachels van Jøtul hebben dubbele verbrandingssystemen. Dit zorgt ervoor dat 90 procent van de gassen en bestanddelen in rook worden omgezet in warmte, waardoor er een minimale rookemissie is en meer warmte wordt afgegeven. Jøtul's open haarden worden vervaardigd van gerecycled ijzer.

Prijsuitreiking

De prijsuitreiking vindt plaats in Essen (Duitsland) op 25 juni 2007 in het red dot design museum, 's werelds grootste permanente tentoonstelling van moderne design. De Jøtul F 373 zal daar vanaf 25 juni, samen met andere winnaars, worden getoond.

Meer informatie over de Jøtul F 373 kunt u vinden op www.jotul.nl

De gehele lijst met winnaars staat op: http://en.red-dot.org/2236.html

Voor verder informatie kunt u contact opnemen met:

Jøtul AS Joachim Heidenstrøm Tel. + 47 69 35 90 93 Mob. + 47 900 32 092

Vice President Export Sales

Over Jotul

Bij Jøtul AS werken meer dan 400 medewerkers. Het hoofdkantoor van Jøtul AS is gevestigd in Frederikstad te Noorwegen.

Jøtul AS maakt onderdeel uit van de Jøtul Group waar ruim 820 mensen werkzaam zijn. De Jøtul Group ondervindt aanzienlijke groei. De netto-omzet in 2006 was ongeveer ¤113 miljoen met een solide winnstgevendheid. De merken van de Jøtul Group zijn Jøtul, Scan, Atra en Kavani.

De Jøtul Group is een Noorse organisatie met dochterondernemingen in de VS, Frankrijk, Denemarken, Groot Brittannië, Spanje en Polen. De productiefaciliteiten zijn gevestigd in Frederikstad en Drammen in Noorwegen, Portland in de VS, Motz en Chautagne in Frankrijk, Gdansk in Polen en Vissenbjerg in Denemarken.