Amsterdam wederom in top 3 meest leefbare EU-hoofdsteden


02.04.2007 / 10:55 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Mercer human resource

Mercer human resource

Amsterdam wederom in top 3 meest leefbare EU-hoofdsteden

Amstelveen, 2 april 2007 - Amsterdam hoort bij de drie meest leefbare steden van de Europese Unie. Amsterdam staat op de derde plaats, na Wenen en Kopenhagen. De hoofdstad van Slowakije, Bratislava, steeg 2 plaatsen en is niet langer de minst leefbare stad van de Europese Unie. De hekkensluiter dit jaar is de hoofdstad van Bulgarije, Sofia. Dit blijkt uit het jaarlijks terugkerende onderzoek, Quality of Living van Mercer Human Resource Consulting. Hierin wordt de leefkwaliteit van 215 steden wereldwijd onderzocht. Zürich is de beste stad ter wereld om in te wonen. De stad staat met 108,1 punten bovenaan de wereldranglijst, op de hielen gevolgd door Genève (108), Vancouver en Wenen staan op een gedeelde derde plaats (107,7). Amsterdam is wereldwijd gezien in vergelijking met vorig jaar blijven staan op plaats dertien (105,7). Met slechts 14,5 punten is Bagdad voor het vierde opeenvolgende jaar de minst leefbare stad.

Europa
Meer dan de helft van de steden in de wereldwijde top 30 liggen in West-Europa. In deze regio staan Zürich, Genève en Wenen bovenaan. Andere steden die hoog scoren zijn Düsseldorf (107,3), Frankfurt (107,1) en München (106,9). Athene (86,8) blijft op plaats 78 de laagst scorende West-Europese stad. Mercer Consultant Roxane de Beaumont constateert dat 'de leefomstandigheden in de Oost-Europese steden, zoals Praag, Boedapest en Warschau gestaag verbetert'.

Plaats EU Plaats wereldwijd Stad/Land Punten
1 03 Wenen, Oostenrijk 107.7
2 11 Kopenhagen, Denemarken 106.2
3 13 Amsterdam, Nederland 105.7
4 14 Brussel, België 105.6
5 16 Berlijn, Duitsland 105.2

Amerika, Azië en het Midden Oosten
Honolulu (103,3) staat constant op plaats 27 en is daarmee de hoogstgeplaatste Amerikaanse stad. Hiermee laat de stad populaire steden als Chicago, Washington, San Francisco en Los Angeles achter zich. Een stijgend fileprobleem en luchtvervuiling zijn de grootste problemen waar Amerikaanse steden mee kampen. Voor Azië nemen Singapore en Tokyo de hoogste posities in (plaats 34 en 35). Hong Kong is ondanks de investering in een moderne en efficiënte infrastructuur 2 plaatsen gedaald ten opzichte van vorig jaar (94,3). Steden in India scoren minder goed dan hun Chinese tegenhangers. 'Chinese steden profiteren van verbeterde medische faciliteiten maar hebben te lijden onder luchtvervuiling, inefficiënte afvalverwerking en slechte riolering' aldus De Beaumont. De hoogst genoteerde stad in China is het opkomende Shanghai. Steden in het Midden Oosten zijn stijgende, zo stijgt Dubai 5 plaatsen, Abu Dhabi 4 plaatsen en Casablanca ook 4 plaatsen. De medische faciliteiten in het Midden Oosten zijn door substantiële investeringen van de overheid aanzienlijk verbeterd.

Quality of Living
Het onderzoek is gebaseerd op gedetailleerde evaluaties van 39 criteria die de leefomstandigheden bepalen. Het onderzoek is een hulpmiddel voor regeringen en multinationals om werknemers te plaatsen voor internationale opdrachten. Elke stad wordt beoordeeld aan de hand van 39 criteria, waaronder politieke, sociale, economische en milieu factoren, veiligheid en gezondheid, onderwijs, transport en andere openbare diensten. Steden worden gerangschikt ten opzichte van de basisstad New York, met een indexscore van 100.

Mercer Human Resource Consulting
Mercer Human Resource Consulting is wereldleider op het gebied van HR advies en dienstverlening, met meer dan 15.000 werknemers in meer dan 180 steden in 40 landen en gebieden over de hele wereld. De onderneming is een volle dochtermaatschappij van Marsh & McLennan Companies, Inc., genoteerd ticker symbool MMC) aan de beurzen van New York, Chicago en Londen. Voor meer informatie, raadpleeg www.mercerHR.nl.


Noot voor de redactie,