Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2060711060

Vragen van het lid De Roon (PVV) aan de ministers van Justitie, van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en voor Jeugd en Gezin over het wapenbezit van leerlingen in het voortgezet en middelbaar onderwijs. (Ingezonden 30 maart 2007)


1
Hebt u kennis genomen van het bericht "In iedere klas leerling met wapen op zak"? 1)


2
Is het waar, dat ruim vier procent van de leerlingen in het voortgezet en middelbaar onderwijs een wapen draagt onder schooltijd en kunt u bevestigen dat deze leerlingen de wapens vooral naar school meenemen om zichzelf veiliger te voelen?


3
Bent u bereid om detectiepoorten te plaatsen bij scholen om dit ongewenste wapenbezit tegen te gaan?


4
Deelt u de mening dat het schoolpersoneel bij geconstateerd wapenbezit van leerlingen, daarvan altijd aangifte bij de politie moet doen? Zo neen, waarom niet?


5
Deelt u de mening dat de straffen die worden opgelegd voor het bezit van wapens als messen, boksbeugels, ploertendoders en vuurwapens op een school, kennelijk niet voldoende zijn de daders adequaat af te schrikken? Zo neen, waarom niet? Zo ja, bent u bereid om aan wapenbezit op scholen minimumstraffen, in het bijzonder ook minimum vrijheidsstraffen, te verbinden? Zo neen, waarom niet?


6
Bent u bereid om ook de ouders van leerlingen die met wapens op school verschijnen daarvoor aansprakelijk te stellen, bij voorbeeld met een fikse (administratieve) geldboete? Zo neen, waarom niet?


1) De Telegraaf, 29 maart 2007