Gemeente Doesburg


week 14-2007

Nieuws uit het stadhuis, d.d. 4 april 2007, week 14.

BESTUURSVERGADERINGEN

Collegebesluiten
In zijn vergadering van 27 maart 2007 heeft het college van burgemeester en wethouders onder meer de volgende besluiten genomen:
* Op basis van bestekken en inschrijvingen voor het groenonderhoud heeft het college besloten om aan diverse bedrijven de betreffende werkzaamheden te gunnen. Het betreft dan zaken als b.v. onderhoud van heesters, onderhoud van gras, en onderhoud van onkruidbestrijding op wegverharding.

* Verder heeft het college besloten om subsidies te verlenen aan de Stichting Gehandicapten Raad Doesburg e.o. en aan de Stichting 4-5 mei Comité.

* Het reinigen van oliesporen op de wegen, die onder het beheer van de gemeente vallen, werd lange tijd gedaan door de brandweer. Naar de mening van het college is dit eigenlijk geen taak voor de brandweer. Daarom is besloten om voor deze werkzaamheden voortaan een extern bedrijf in te schakelen, waarbij o.a. gekeken is naar deskundigheid op milieugebied.

BOUWEN EN WONEN

Vrijstellingsprocedure Leigraafseweg 33 L-K (sportcentrum) Burgemeester en wethouders van Doesburg maken bekend op 26 maart 2007 vrijstelling te hebben verleend voor de continuering van de sportschool aan de Leigraafseweg 33 L-K.
Tegen dit besluit kan een belanghebbende die tijdig een zienswijze naar voren heeft gebracht, alsmede een belanghebbende aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat hij geen zienswijze naar voren heeft gebracht, binnen zes weken na de dag van bekendmaking van dit besluit aan de aanvrager, schriftelijk beroep instellen bij de Arrondissementsrechtbank, postbus 9030, 6800 EM te Arnhem. Het besluit treedt na bekendmaking in werking. Het beroepschrift heeft geen schorsende werking. Als er naar uw mening spoedeisende belangen aanwezig zijn en u hebt een beroepschrift ingediend, kan een voorlopige voorziening worden gevraagd bij de Voorzieningenrechter van de Arrondissementsrechtbank, postbus 9030, 6800 EM te Arnhem.

Vrijstellingsprocedure artikel 17 Wet op de Ruimtelijke Ordening Burgemeester en wethouders van Doesburg zijn voornemens om met toepassing van artikel 17 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening vrijstelling te verlenen van de voorschriften van het bestemmingsplan Binnenstad. De vrijstelling wordt aangevraagd om het plaatsen van een tijdelijke schutting mogelijk te maken op het perceel Ooipoortstraat 12 te Doesburg, kadastraal bekend gemeente Doesburg, sectie C nummer 1516. Het bouwplan ligt met ingang van donderdag 5 april 2007 gedurende zes weken voor iedereen ter inzage bij het Publieksbureau, Ph. Gastelaarsstraat 2. Gedurende deze termijn kan een ieder zijn/haar zienswijze schriftelijk naar voren brengen bij burgemeester en wethouders, postbus 100, 6980 AC Doesburg.

Aanvraag bouwvergunningen
De volgende aanvragen om een bouwvergunning zijn ontvangen op:
* 22-3-2007, Leigraafseweg 33F: plaatsen van glazen puien in de gevel

* 23-3-2007, Breedestraat 39: plaatsen van een hek aan de Beumerskampzijde

* 23-3-2007, Breedestraat 40: aanleggen van een zwembad
* 23-3-2007, F.D. Rooseveltsingel 58: gedeeltelijk vergroten van een schuur

* 26-3-2007, Geerhuizen 25: plaatsen van een dakkapel
* 26-3-2007, Potsmaat 123: plaatsen van een dakkapel aan voorzijde woning

* 29-3-2007, Koepoortwal 9: gedeeltelijk vernieuwen, veranderen van een zijraam en vervangen kozijnen

* 29-3-2007, Koetsveldstraat 24: vernieuwen van het stucwerk op de voor- en zijgevel

Aanvraag reclamevergunningen
De volgende aanvrage voor reclame is opvangen op:
* 22-3-2007, Leigraafseweg 33F: aanbrengen gevelreclame

Het publiceren van een aanvraag om een vergunning wil nog niet zeggen dat de vergunning al is verleend. Er mag dan ook nog niet met de uitvoering gestart worden. Tegen een aanvraag kan geen bezwaar worden gemaakt, wel kunt u eventuele zienswijzen kenbaar maken.

Verleende bouwvergunningen
Burgemeester en wethouders hebben voor de volgende bouwplannen vergunning verleend op:

* 27-3-2007, F.D. Rooseveltsingel 30: plaatsen van een houten schutting

* 28-3-2007, Korte Koepoortstraat 1: oprichten van 4 woningen

Alle genoemde aanvragen en verleende vergunningen kunnen tijdens de openingstijden van maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 12.00 uur worden ingezien bij Bouw- en Woningtoezicht, cluster Ruimtelijke en Economische Ontwikkeling.

Welstandscommissie te Doetinchem
De eerstvolgende zitting van de welstandscommissie is gepland op maandag 16 april 2007 in het stadhuis van Doetinchem. Tijdens deze openbare zitting worden de bouwplannen en overige verzoeken welke niet door de rayonarchitect onder mandaat zijn afgehandeld om advies voorgelegd aan de welstandscommissie. De agenda hiervoor kan de vrijdag voorafgaand aan deze zitting worden opgevraagd bij Bouw- en Woningtoezicht (0313 481362).

Wet voorkeursrecht gemeenten (art. 2) Gebied Koppelweg te Doesburg Burgemeester en wethouders van Doesburg maken op grond van artikel 4 lid 1 van de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg) bekend dat de gemeenteraad van Doesburg op 29 maart 2007 op grond van het bepaalde artikel 2 Wvg heeft besloten gronden, die gelegen zijn in het gebied genaamd Koppelweg te Doesburg aan te wijzen als gronden waarop de artikelen 10 t/m 24, 26 en 27 Wvg van toepassing zijn.

De betreffende gronden zijn gelegen in het plangebied van het structuurplan Koppelweg, dat op 29 maart 2007 is vastgesteld. De gronden zijn gelegen in het plangebied Koppelweg te Doesburg. Het gebied Koppelweg is globaal gelegen te Doesburg, ten zuiden van de dode arm van de Oude IJssel en ten noorden van de Oude IJssel, nabij de Koppelweg te Doesburg.

Het besluit van de raad ligt tezamen met het raadsvoorstel en verdere bijlagen, bevattende de kadastrale kaart en een lijst met daarop de aangewezen percelen, eigenaren en beperkt gerechtigden, één en ander naar de stand van de openbare registers van het Kadaster per 6 maart 2007, alsmede overige relevante gegevens, met ingang van 30 maart 2007 in het stadhuis van Doesburg, Ph. Gastelaarsstraat 2 te Doesburg, voor een ieder kosteloos ter inzage. De eigenaren en beperkt gerechtigden met betrekking tot deze gronden ontvangen één dezer dagen een afzonderlijke kennisgeving.

Het besluit van de gemeenteraad treedt in werking één dag na publicatie in de Staatscourant. Nadat het besluit van de raad in werking is getreden, moeten eigenaren en beperkt gerechtigden van de in het voorstel begrepen gronden, wanneer zij hun percelen danwel de daarop gevestigde zakelijke rechten wensen te vervreemden, deze eerst aan de gemeente Doesburg te koop aanbieden. Het aanwijzingsbesluit heeft een werkingsduur van maximaal twee jaar met de mogelijk van verlenging voor maximaal één jaar.

Met dit raadsbesluit is de aanwijzing, waartoe burgemeester en wethouders ingevolge het bepaalde in artikel 6 Wvg op 12 december 2006 besloten hebben, binnen de wettelijke termijn van 5 maanden bestendigd.

Bezwaar en beroep
Ingevolge de Algemene wet bestuursrecht kunnen belanghebbenden gedurende een termijn van zes weken ingaande de dag na dagtekening van deze bekendmaking (in de Staatscourant van 30 maart 2007), een bezwaarschrift indienen bij de gemeenteraad van Doesburg, Postbus 100, 6980 AC Doesburg. Indien belanghebbenden een bezwaarschrift hebben ingediend kunnen zij tevens een verzoek om voorlopige voorzieningen indienen bij de President van de Rechtbank te Arnhem.

Degenen, die tegen het besluit van burgemeester en wethouders van Doesburg betreffende het op grond van artikel 6 Wvg vestigen van het voorkeursrecht in het gebied Koppelweg te Doesburg, reeds een bezwaarschrift hebben ingediend, hoeven niet opnieuw een bezwaarschrift in te dienen. Een bezwaar, dat tegen bovengenoemd besluit van burgemeesters en wethouders gericht was, wordt thans op grond van artikel 9, tweede lid Wvg, geacht te zijn gericht tegen het raadsbesluit.

Doesburg, 29 maart 2007
Burgemeester en wethouders van Doesburg,
de secretaris, de burgemeester, F.J. Wester H.G. Overweg

OVERIGE VERGUNNINGEN
Aan Poeliersbedrijf De Kievit is onder voorwaarden vergunning verleend voor de periode van 27 maart 2007 tot 27 maart 2008 voor de verkoop en/of bezorging aan huis van eieren en poelierwaren.

Aan Grafische Kunst Lijstenmakerij De Graaf is onder voorwaarden ontheffing verleend op grond van de Winkeltijdenwet om op zondag 13, 20 en 27 mei 2007 en op zondag 10, 17 en 24 juni 2007 van 12.00 tot 17.00 uur voor publiek geopend te mogen zijn.

BEZWAARSCHRIFTEN
Tegen de hiervoor vermelde besluiten kan binnen zes weken na datum van bekendmaking een gemotiveerd bezwaarschrift worden ingediend. Het bezwaarschrift dient te worden gericht aan het gemeentebestuur, Postbus 100, 6980 AC Doesburg. Mochten hieromtrent nog vragen bestaan (u wilt bijvoorbeeld eerst inzage in de stukken), dan adviseren wij u telefonisch contact met ons op te nemen.
U kunt zich dan wenden tot de heer D.J. Lokhorst (tel. 0313 481 324).

VERKEER

Afsluiting kruising Ooipoort, Ooipoortstraat, F.D. Rooseveltsingel in Doesburg!
Met ingang van maandag 2 april 2007 is de kruising Ooipoort, Ooipoortstraat en de F.D. Rooeseveltsingel voor een periode van 3 weken voor al het gemotoriseerde verkeer afgesloten.

De kruising zal op vrijdagmiddag 20 april 2007 weer beschikbaar zijn voor het gemotoriseerde verkeer.

Op de bouwlocatie het Mauritsveld is door Woonservice IJsselland een Appartementencomplex gerealiseerd. Momenteel wordt gewerkt aan de inrichting van de openbare ruimte van het Mauritsveld.

Ter hoogte van de kruising Ooipoort, Ooipoortstraat en de F.D. Rooseveltsingel wordt een verkeersplateau aangelegd. Hiermee wordt een tweeledig doel beoogd: enerzijds het verkeersluw maken en het verlagen van de rijsnelheden van de singels, anderzijds het creëren van een veilige toegang voor bewoners en bezoekers van het Mauritsveld.

De Ooipoortstraat is gedurende de werkzaamheden niet bereikbaar voor vrachtverkeer.
Tijdens de werkzaamheden is een tijdelijk 2-zijdig parkeerverbod ingesteld langs de Looiersweg.

Voor de halve Maanweg geldt er een tijdelijk parkeerverbod aan de zijde van de brandweerkazerne/politiebureau.

Tijdens de werkzaamheden zal het verkeer met bestemming Doesburg-centrum/Meipoortstraat worden omgeleid via de beide provinciale wegen N317/N338.

Voor lokaal verkeer wordt er een omleidingsroute ingesteld via de Koppelweg/Goudenregenstraat/ Mgr. Bekkerslaan/Kraakselaan. De buslijnen 26,27 en 29 worden omgeleid. In verband daarmee vervalt halte haven (lijn 27).

Voor informatie kan men contact opnemen met de heer C.J. Duindam, (481369), e-mail: cees.duindam@doesburg.nl en de heer J. Boerdam (481381), e-mail john.boerdam@doesburg.nl

OVERIGE MEDEDELINGEN

Start project De springplank
Op maandag 2 april 2007 is het project De Springplank gestart. De Springplank is een werkervaringsproject voor langdurig werkzoekenden uit Doesburg. Om werkervaring op te doen gaan de deelnemers aan het werk om zwerfvuil op straat te verwijderen en plantsoenen, speellocaties en hangplekken schoon te houden. De werkzaamheden worden gecoördineerd door de Stadswerf. De Stichting voor buurtbeheer Cambio uit Deventer voert het project uit.

Het doel van het project is dat de deelnemers door het opdoen van werkervaring, met het schoon houden van de stad, hun kansen op een reguliere baan vergroten. De deelnemers krijgen binnen het project begeleiding en eventueel scholing aangeboden.
Vanaf 3 april gaan de deelnemers de straat op en kunt u ze regelmatig aan het werk zien op straat en in de wijken.
Voor inlichtingen en informatie, Leanne Blok, telefoon 06 28905302 Stadhuis Doesburg.

Landelijke compostdag zaterdag 14 april 2007
Ter stimulering van de GFT-inzameling van onze gemeente wordt er ook dit jaar een landelijke compostactie georganiseerd en wel op zaterdag 14 april 2007. Het doel van deze actie is om het belang van gescheiden afvalinzameling te benadrukken. Hiermee wordt ook de inzet van de burger beloond.
Voor de burgers van onze gemeente is er de mogelijkheid om op zaterdag 14 april 2007 van 09.00 14.00 uur bij AVR-Afvalverwerking BV Compostering te Duiven (Rivierweg 20) de compost gratis op te halen. Men dient wel zelf te zorgen voor een schop, emmer of aanhanger, omdat men zelf de compost moet scheppen.
Er zal vanuit de Vereniging Afvalbedrijven en de Branche Vereniging Organische Reststoffen landelijk aandacht aan worden besteed (via dagbladen en televisie).
Voor eventuele vragen kunt u zich wenden tot de Stadswerf, tel. 481375.

SLUITING GEMEENTELIJKE DIENSTEN
In verband met Goede Vrijdag en Pasen zijn alle gemeentelijke diensten op vrijdag 6 april en maandag 9 april 2007 gesloten. Op vrijdag 6 april (Goede Vrijdag) en zaterdag 7 april 2007 is ook het afvalstoffendepot op de Stadswerf gesloten.

Zorgloket gemeente Doesburg
Waarvoor kan men terecht bij het zorgloket?
Het zorgloket is een (gemeentelijke) voorziening, waar informatie, vraagverheldering, advies, enige ondersteuning en toegang tot voorzieningen wordt geboden op de terreinen van wonen, zorg en welzijn.
Bij eenvoudige vragen zal direct de indicatie kunnen worden gesteld en de aanvraag worden doorgeleid naar de backoffice voor verdere afhandeling. Overige indicatiestelling zal worden gedaan door het CIZ. Het zorgloket is op drie manieren te benaderen:


1. Persoonlijk: Ph. Gastelaarsstraat 2 te Doesburg (stadhuis)
2. Telefonisch: 0313 48 13 73

3. Email: zorgloket@doesburg.nl

Het zorgloket is geopend van maandag t/m donderdag van 09.00 tot 12.00 uur
en maandagavond van 18.00 tot 19.30 uur.
09.00 10.00 uur: telefonisch spreekuur
10.00 12.00 uur: algemene openstelling
Gesprekken aanvragen met één van de consulenten kan alleen op afspraak.

Archeologisch onderzoek in de kelder van het Arsenaal Reden van Onderzoek
Na jaren van verloedering wordt het Arsenaal Mariëngrave aan de Kloosterstraat 15 in Doesburg grondig gerestaureerd. De aanleiding hiervoor is dat een nieuwe bestemming voor het complex is gevonden, namelijk de vestiging van het Instituut Para Limes (I.P.L.). Dit is een internationaal onderzoeksinstituut naar voorbeeld van het Amerikaanse Santa Fe Instituut. Deze verbouwing behelst onder meer het uitgraven van de vloer tot 1,50 meter onder het huidige niveau (inmiddels bijgesteld tot een iets geringere diepte). Gezien de grote historische waarde van het pand was archeologisch onderzoek vóór deze ingreep op zijn plaats.
De opgraving in 2006.
In december 2006 is door de archeologische dienst van Zutphen in samenwerking met de archeologische werkgroep van Doesburg een opgraving verricht in de kelder van het Arsenaal. Het veldwerk nam drie dagen in beslag. In enkele reeds gegraven gaatjes langs de muren ten behoeve van de funderingsinspectie is er eerst een oriënterend onderzoekje verricht door Thomas Spitzers van het bedrijf BAAC bv. Hij constateerde onder meer dat er nog resten van ouder muurwerk en een opgebrachte kleilaag aanwezig waren in de kelder. Verder is er de topografische (ligging Kloosterstraat) en historische aanwijzing (opten aelden Grave) dat er een oude grachtfase gelegen moet hebben onder of nabij het klooster. Enig verder archeologisch onderzoek was dus gewenst, aangezien de vloer flink verdiept zou worden en de aanwezige archeologische resten voor goed vernietigd zouden worden. Het rapport
Het archeologisch onderzoeksrapport van de kelder in het Arsenaal is de eerste Doesburgse Archeologische Publicatie van mogelijk een serie publicaties in de toekomst.
Het volledige archeologische onderzoeksrapport met de titel Het convent van Maria op de Gracht met het ISBN-nr 978-90-77587-27-0 is tegen betaling van 15,00 te verkrijgen bij het Publieksbureau van deze gemeente.