Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden


Belastingaanslag verontreinigingsheffing bedrijven verzonden

26 -02-2007 - Ongeveer 23.000 bedrijven in het gebied van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden krijgen binnenkort de aanslag verontreinigingsheffing in de bus.
De tarieven zijn ten opzichte van vorig jaar slechts licht gestegen van EUR 55,70 naar EUR 57,- per vervuilingseenheid. De aanslagen voor de bijna 300.000 huishoudens in ons gebied worden vanaf 28 april verzonden. Zij ontvangen alle aanslagen dan voor het eerst op één biljet.

Het waterschap zorgt voor veilige dijken, droge voeten en schoon water. De kosten hiervoor worden niet gedekt door rijk, provincie of gemeente. Daarom heft het waterschap zelf waterschapsbelasting. Iedereen die belang heeft bij de taakuitoefening van het waterschap, betaalt mee.

Verontreinigingsheffing: de vervuiler betaalt

Het waterschap zuivert afvalwater en zorgt voor schoon oppervlaktewater in sloten en rivieren. De kosten die hiermee gepaard gaan, worden gedekt door de verontreinigingsheffing. Het uitgangspunt is dat de vervuiler betaalt. Daarom betalen alle bedrijven die afvalwater op riool of oppervlaktewater lozen, mee aan de kosten van schoon water.

Hoe wordt de verontreinigingsheffing berekend?

Het bedrag wordt berekend op basis van vervuilingseenheden, gerelateerd aan het waterverbruik. De lozing door kleine bedrijven is vergelijkbaar is met die van huishoudens. Daarom wordt, net als bij particulieren, een vast bedrag aan verontreinigingsheffing in rekening gebracht. Dat bedrag is gerelateerd aan vervuilingseenheden. Voor 2007 is het bedrag per vervuilingseenheid vastgesteld op EUR 57,00. Grotere bedrijven betalen meer dan kleine bedrijven en betalen naar de hoeveelheid water die zij verbruiken. Hoe meer water er verbruikt wordt, hoe meer er betaald moet worden. Hoeveel er meer betaald moet worden hangt ook af van de bedrijfsactiviteit.

Samenwerking met Waterschapsbedrijf Limburg

De Stichtse Rijnlanden is per 1 januari 2007 een samenwerkingsverband aangegaan voor de heffing en invordering van waterschapsbelastingen met Waterschapsbedrijf Limburg. De samenwerking levert beide partijen een aanzienlijke besparing op. Het voordeel zit met name in de reductie van kosten, het gezamenlijk investeren in nieuwe ontwikkelingen en het verbeteren van de (digitale) klantencontacten, door onder andere het bundelen van kennis. De samenwerking is mede mogelijk door toepassing van geavanceerde automatisering die het Waterschapsbedrijf Limburg in de afgelopen twee jaar heeft ontwikkeld. Het Waterschapsbedrijf Limburg is een samenwerkingsverband van Waterschap Peel en Maasvallei en Waterschap Roer en Overmaas. Het samenwerkingscontract wordt vooralsnog afgesloten voor de duur van vijf jaar en na twee jaar geëvalueerd. Belastingplichtigen merken niets van de verandering. Zij krijgen nog steeds een aanslag van De Stichtse Rijnlanden. Wel is het rekeningnummer veranderd.

Meer informatie

Bel met de belastingtelefoon van het waterschap, 0800 - 023 17 77. Mobiele bellers en bellers uit het buitenland moeten bellen naar 0900
- 235 43 77.