Universiteit Twente

Jongeren vinden alcoholincidenten 'cool'

Jongeren gaan door negatieve ervaringen met overmatig alcoholgebruik niet minder drinken. Uit diepte-interviews met 15- en 16-jarige scholieren blijkt dat slechts een kwart zijn drinkgedrag (tijdelijk) aanpast. Ook verzwijgen de meeste jongeren negatieve ervaringen voor hun ouders. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit Twente in opdracht van de Stichting Alcoholpreventie.

Voor het eerst in Nederland is een diepte-analyse gemaakt van negatieve alcoholervaringen van jongeren. Het onderzoek is uitgevoerd door Saskia van den Boom, die eind maart aan de faculteit Gedragswetenschappen van de Universiteit Twente afstudeerde.

Op 4 scholen zijn willekeurig 45 jongeren van 15 en 16 jaar geselecteerd. De onderzochte groep rapporteerde 145 incidenten waarvan 'ziek zijn', `rare dingen doen', `ruzies door alcohol' en `ongeluk of letsel door alcohol' het meest werden genoemd. De meeste incidenten gingen gepaard met overmatig drinken. Door vergelijking van gegevens van de 45 jongeren met die van 400 andere jongeren kon worden vastgesteld dat de resultaten representatief zijn.

Bij de meeste (65%) incidenten leidde een negatieve alcoholervaring niet tot een voornemen om minder te drinken, ook niet voor korte tijd. Ook bij heftige negatieve consequenties, zoals een ongeluk of een ziekenhuisopname pasten de meeste jongeren hun drinkgedrag niet aan. Bij 1 op de 4 (28%) incidenten ging men minder of voorzichtiger drinken. In de helft van de gevallen was dat slechts tijdelijk. Ziek worden van drank blijkt het vaakst te leiden tot de motivatie om minder te drinken. Een ongeluk of letsel en ruzies door alcohol leiden zelden of nooit tot de intentie om minder te drinken.

Veel negatieve consequenties van alcohol worden door jongeren als positief ervaren. Objectief gezien nadelige consequenties van alcohol, zoals ziek worden of roekeloos gedrag vertonen, worden door jongeren achteraf als een positieve belevenis beschouwd en vaak als `grappig' of als `cool' omschreven. Zelfs verwondingen of letsel als gevolg van te veel drinken werd in 88% van de gevallen als positief ervaren.

Bij bijna de helft van de incidenten weten de ouders er niets van af of horen ze de halve waarheid. De meeste jongeren vertellen niets over hun negatieve ervaringen, ze leuken het verhaal op of ze liegen erover. Ouders die wel van het incident horen keuren het gedrag van hun kind in 60% van de benoemde incidenten goed of zeggen er niets over.

Wim van Dalen (directeur STAP): "Het onderzoek prikt vooroordelen door. Anders dan wat we vaak denken leren de meeste jongeren niet van een `kritieke ervaring' in hun leven. Het advies om een keertje lekker dronken te worden om het af te leren kan averechts uitpakken. Jongeren blijken het leuk te vinden".

Noot voor de pers: