Partij van de Arbeid

Internationaal studeren met behoud van beurs

31-03-2007 11:15

Vanaf september 2007 kunnen Nederlandse studenten overal ter wereld hun studiefinanciering meenemen. Dit heeft de Tweede kamer op woensdag 28 maart besloten. PvdA-kamerlid Marianne Besselink: Het oponthoud dat het vorige kabinet opwierp, is eindelijk doorbroken.

Tot nu toe was het meenemen van studiefinanciering slechts naar een beperkt aantal landen mogelijk. Minister Ronald Plasterk (Onderwijs) wil het nieuwe wetsvoorstel nog met ingang van het komend studiejaar in werking laten treden. Besselink: 'De PvdA is blij met het voortvarende optreden van de minister.'

Voorwaarden
Studenten van universiteit en HBO, die gebruik willen maken van studiefinanciering tijdens hun studie in het buitenland, moeten minstens drie van de zes jaar voorafgaand aan de aanvraag in Nederland hebben gewoond. Daarnaast moet de buitenlandse opleiding voldoen aan de gestelde Nederlandse kwaliteitseisen.

Toegankelijkheid neemt toe
De meeneembare studiefinanciering zorgt dat Nederlandse studenten internationaler worden. Daarnaast wordt studeren in het buitenland voor een grotere groep studenten mogelijk door het collegegeldkrediet. Hiermee is het mogelijk om tot vijf keer het bedrag van het collegegeld te lenen om het mogelijk te maken aan duurdere buitenlandse opleidingen te studeren. Besselink: De toegankelijkheid van studeren in het buitenland neemt met deze voorstellen enorm toe! Het blijft geen voorrecht voor studenten met welgestelde ouders.

Ook MBO-ers
Besselink pleitte ervoor dat ook MBO-ers hun studiefinanciering kunnen meenemen: MBO-studenten leveren een belangrijke bijdrage aan de arbeidsmarkt. Het is daarom van groot belang dat ze de kans krijgen internationale ervaring op te doen. Dit pleidooi kreeg bijval in de Tweede Kamer.

In reactie hierop haalde minister Plasterk de evaluatie van bestaande uitbreidingsexperimenten anderhalf jaar naar voren. Al in mei 2007 zal er geëvalueerd worden. Minister Plasterk gaf aan positief naar de uitbreiding van de meeneembaarheid naar MBO-ers te kijken als de evaluatie dat bevestigt.

Bijgevoegd vindt u de complete spreektekst van Marianne Besselink. Zie ook haar persoonlijke website.