Waterschap Noorderzijlvest


Saneringswerkzaamheden voormalige persleiding in stedelijk gebied Delfzijl
29-3-2007

Na een succesvolle proefsanering najaar 2006 van een deel van de voormalige rioolpersleiding Groningen - Delfzijl, is nu het resterende deel van de leiding aan de beurt. Maandag 2 april 2007 start de sanering van de persleiding tussen winkelcentrum Kuilsburg en het Damsterdiep in Delfzijl. De sanering bestaat uit het grondig reinigen van de sterk verontreinigde binnenkant en het vervolgens vullen van de persleiding.

Op basis van de succesvolle pilot in Delfzijl Noord in het najaar van 2006, heeft waterschap Noorderzijlvest de definitieve opdracht voor het reinigen en vullen van de voormalige persleiding gegund aan Groep Midden Betuwe (GMB).
Na een voorbereidingsperiode gaat GMB nu verder met de sanering van de persleiding in het stedelijk gebied van Delfzijl. De werkzaamheden starten in Delfzijl Noord nabij winkelcentrum Kuilsburg. Voor het traject van de persleiding langs het Eemskanaal heeft GMB een aangepaste werkmethode. Het deel langs Tuikwerd zal daarom later aangepakt worden. Op grond van de huidige planning zal daarmee in september 2007 worden begonnen.

Planning
De werkzaamheden in Delfzijl starten op maandag 2 april 2007. De totale werkzaamheden zullen naar verwachting vier weken duren. De leiding, voorzover gelegen in het stedelijk gebied van Delfzijl en Groningen moet vóór 1 november 2007 zijn gesaneerd. De uitvoering van de gehele sanering van de leiding moet 31 december 2008 zijn afgerond.

Werkzaamheden
De sanering bestaat uit het reinigen van de binnenkant van de leiding met een speciaal ontwikkelde reinigingskop. Daarvoor wordt de leiding geopend bij Kuilsburg, het Koningin Wilhelminapark, de Stuurboordlaan en het Damsterdiep. Het water uit de leiding gaat met tankwagens naar de zuivering in Garmerwolde. Het nog in de leiding aanwezige slib wordt afgevoerd naar de Stainkoeln, een erkende verwerker. Vervolgens wordt de gereinigde leiding gevuld met schuimbeton. De werklocaties binnen de bebouwde kom zullen door middel van tijdelijke hekwerken worden afgesloten van de openbare weg. Verder zullen bij de uitvoering steeds passende voorzorgsmaatregelen genomen worden om risico's voor milieu en omgeving te voorkomen.

Onafhankelijke toetsing
Net als bij de pilotsanering laat waterschap Noorderzijlvest gedurende het hele saneringsproces het resultaat van de reiniging en vulling van de persleiding toetsen door onafhankelijke deskundigen: TNO, Kiwa en Grontmij. Door de Arbo Unie wordt in opdracht van het waterschap toegezien op een veilige uitvoering van het werk.

Mogelijke verkeersoverlast
Bij de uitvoering van het werk kan het noodzakelijk zijn dat er verkeersmaatregelen moeten worden getroffen omdat er tankwagens en ander materieel op de weg moet worden opgesteld. Door GMB zal in overleg met de gemeente daarvoor de noodzakelijke verkeersborden worden aangebracht en omleidingroutes worden aangegeven.

Aanleiding sanering
Naar aanleiding van de resultaten van het onderzoek van Grontmij in 2005 naar de voormalige rioolpersleiding is besloten de leiding te saneren.
De inhoud van de leiding is sterk verontreinigd met onder andere de zware metalen kwik en arseen. Gekozen is voor reinigen en vullen van de leiding omdat deze oplossing milieuhygiënisch verantwoord en duurzaam is en relatief weinig overlast oplevert voor de omgeving. Projectleider en opdrachtgever is het waterschap Noorderzijlvest. Het Ministerie van VROM draagt 50 % bij aan de saneringskosten van de voormalige persleiding tot een maximum van 9 miljoen. De resterende kosten worden betaald door de waterschappen Hunze en Aa's en Noorderzijlvest, de provincie Groningen en de gemeente Groningen.