Ingezonden persbericht


PERSUITNODIGING

Marianne Thieme en Sita openen weideseizoen voor Beemster koeien


2 april, om 13.30, Veehouderij P. Beers, Jisperweg 111,

1464 NK, Westbeemster

Marianne Thieme, fractieleider van de Partij voor de Dieren, is door Beemster uitgenodigd om de koeien na de wintermaanden weer de wei in te sturen. Dit doet zij samen met zangeres en Dancing on ice winnares Sita en 85 kinderen van de Teun de Jager school uit Schoorl.

De aandacht voor de positie voor dieren groeit binnen de Nederlandse bevolking en dat geldt zeker voor koeien. Mensen houden ervan koeien in het natuurlijke landschap te zien. Koeien staan helaas steeds meer het hele jaar op stal, maar gelukkig is dat in de Beemster niet het geval. De afgelopen maanden hebben de kinderen op school een koeienproject gehad en zijn er werkstukken en gedichten gemaakt over dit thema. Onder leiding van Sita stellen zij een aantal vragen aan Marianne Thieme en bieden haar een petitie aan om koeien in de wei te houden.

CONO Kaasmakers, met haar belangrijkste merk Beemster, geeft al vanaf 2001 haar veehouders een flinke premie als zij haar koeien weidegang geven.

Achtergrond

CONO Kaasmakers, met haar belangrijkste merk Beemster, is in 2001 begonnen haar veehouders een premie te geven als zij hun koeien weidegang geven. CONO Kaasmakers is met het betalen van de premie begonnen omdat de tendens is dat steeds meer veehouders besluiten hun koeien op stal te laten staan uit economische overwegingen De premie bedraagt ? 0,50 per 100 kg melk. Per jaar keert Cono Kaasmaker een totaalbedrag van circa

? 1.350.000,- aan premie uit aan haar veehouders. CONO Kaasmakers probeert de weidepremie in de markt terug te verdienen en dat lukt, want CONO Kaasmakers betaalt de hoogste melkprijs van Nederland.

Weidegang is plezieriger voor de koe maar zorgt ook voor een gezondere melk. De melk van koeien die vers gras eten bevat op een natuurlijke wijze een hoger gehalte aan meervoudig onverzadigde vetzuren zoals omega 3, 6 en 7 en linolzuur, wat goed is voor hart- en bloedvaten en het cholesterolgehalte. Daarnaast geeft dit ook een hele smedige kaas. Eén van de karakteristieken van Beemster kaas.

Tegenwoordig krijgt minder dan 80% van de koeien in Nederland weidegang en dat percentage daalt. Ruim 97% van de CONO-veehouders geeft hun koeien weidegang en dat percentage blijft stabiel.