Prinses MÁxima bij oratie leerstoelhouder prins claus leerstoel 2006 - 2007

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Màxima is maandagmiddag 2 april in het Academiegebouw van de Universiteit Utrecht aanwezig bij de oratie Good or good enough governance in South Asia: constraints and possibilities, van professor Nasira Jabeen. Mevrouw Jabeen is op voordracht van het Curatorium van de Prince Claus Chair in Development and Equity door de universiteit benoemd tot hoogleraar op de Prins Claus Leerstoel voor 2006-2007. De Prinses is voorzitter van het Curatorium.

Professor Nasira Jabeen (1959) is als hoogleraar verbonden aan het Institute of Administrative Science, University of the Punjab, Lahore-Pakistan. Zij krijgtt in Utrecht haar thuisbasis bij de Utrechtse School voor Bestuurs- en Organisatiewetenschap van de faculteit Rechtsgeleerdheid, Economie en Bestuurs- en Organisatiekunde.

Vanuit haar Pakistaanse achtergrond zal professor Jabeen haar onderwijs en onderzoek met name richten op mogelijkheden en beperkingen van goed bestuur. Volgens haar moet het concept van goed bestuur per land en regio bepaald worden. Dit ziet zij als de enige manier waarop goed bestuur zou kunnen bijdragen aan het oplossen van armoede en onderontwikkeling.

De Prince Claus Chair, een wisselleerstoel op het gebied van ontwikkelingssamenwerking, is ingesteld door de Universiteit Utrecht en het Institute of Social Studies. De leerstoel, waarvoor uitmuntende jonge academici uit Afrika, Azië, Latijns-Amerika, de Cariben of de Pacific in aanmerking komen, wordt elk jaar door een andere wetenschapper bekleed.

De benoeming geschiedt beurtelings aan de Universiteit Utrecht en het Institute of Social Studies. De instellingen willen met de leerstoel onderzoek en onderwijs in de ontwikkelingssamenwerking bevorderen in overeenstemming met de inzichten en ideeën van Prins Claus. Eerdere leerstoelhouders waren prof.dr. Mansoob Murshed, prof.dr. Amina Mama, prof.dr. Gaspar Rivera Salgado en prof.dr. Rema Hammami.

Noot voor redacties (