KNWV

Nieuwsbericht Topzeilen


1-4-2007

Nederlandse Olympische zeilers trappen goed af

Palma de Mallorca - Op de eerste dag van de 38ste Trofeo Prinsesa Sofia kwamen de Nederlandse kernploegzeilers redelijk goed uit de startblokken. In een zeer sterk bezet veld met 33 deelnemers wisten de drie Nederlandse Yngling teams een 3de, 6de en 11de plaats te scoren. De andere kernploegteams kwamen niet in actie vanwege een gebrek aan wind.
Er stond relatief weinig wind vandaag in de baai van Palma. Juist in deze omstandigheden zijn de Nederlandse zeilers historisch gezien niet de besten. Maar als gevolg van intensieve training en vele uren zeilen in licht weer boeken de Yngling dames veel vooruitgang. Dat is ook van groot belang in voorbereiding op de Olympische Spelen van Beijing, want die locatie staat bekend om het feit dat er weinig wind staat. Renee Groeneveld (20) uit Heemstede was niet tevreden met de start maar wel met het naar voren varen. We lagen denk ik dertigste vlak na de start en de wind was heel onvoorspelbaar, maar we zeilden goed naar voren, naar de 11de plek. Het was nog wat rommelig maar we hebben potentie.
Janneke Hin (35) werd derde. De Amsterdamse had met haar team de beste prestatie van de Nederlanders. Het ging goed, we hebben genoeg snelheid en we hadden en goede start.
Twee van de drie Nederlandse Yngling teams laten daarmee drie gouden medaille winnaars achter zich van de laatste spelen. De Noorse Sundby die goud won in de Europe klasse, de Engelse Robertson was goed voor goud in de Yngling en de Griekse Besaktous die Olympisch kampioen was in de 470 klasse.
De Nederlandse Yngling kernploeg team bestaat uit negen zeilsters. Die vormen samen een team onder leiding van coach Maurice Paardenkooper. De positie van de negen zeilsters wisselt per training en per
evenement met als achterliggende gedachte drie hele sterke teams te creren in de aanloop naar de Olympische Spelen volgend jaar. Voor alle duidelijkheid, uiteindelijk kan maar een team van drie zeilsters naar de China gaan in 2008.

De opstelling voor dit evenement is als volgt:

Janneke Hin, stuurvrouw
Brecht van der Werf, middenpositie
Floortje Hendriksen, voordekker

Mandy Mulder, stuurvrouw
Marije Faber, middenpositie
Petronella de Jong, voordekker

Renee Groeneveld, stuurvrouw
Annemieke Bes, middenpositie
Marije van Kampen, voordekker

Deze benadering teambenadering is uniek in de zeilwereld en nog nooit eerder toegepast als onderdeel van een Olympische selectieproces. De prestaties zijn voorlopig indrukwekkend met een tweede plaats op de Europese kampioenschappen in 2006 en een eerste plaats tijdens de voor Olympische test wedstrijden op het Olympische water bij Qingdao 2006. Dit Spaanse evenement wordt elk jaar groter. In dit pre-olympische jaar is er sprake van een recordinschrijving van 1.600 zeilers uit 52 landen. De Sofia Cup, zoals de zeilers deze wedstrijd noemen, is de echte opening van het Europese zeilseizoen. Bondscoach Jaap Zielhuis was vooraf heel benieuwd. Het is een groot evenement met alle
topzeilers uit 52 landen! Na de winterperiode is dit het moment om te kijken waar we staan ten opzichte van alle andere landen.

De Delta Lloyd Kernploeg bestaat uit de volgende zeilers:
470 Dames: wereldkampioenen Marcelien de Koning en Lobke Berkhout 470 Heren: Sven en Kalle Coster
Yngling: Annemieke Bes, Marije Faber, Renee Groeneveld, Floortje Hendrikse, Janneke Hin, Petronella de Jong, Marije Kampen, Mandy Mulder, Brecht van der Werf
RS:X (windsurfen): wereldkampioen Casper Bouman en Joeri van Dijk Finn: Pieter-Jan Postma

Voor meer informatie en rechtenvrijefotos kunt u contact opnemen met Simon Keijzer, mobiel 0654 754 405, email: simon@miles.nl

Internetadres: http://www.trofeoprincesasofia.org/